Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

MR. RAMIZ SALKIĆ, POTPREDSJEDNIK BH. ENTITETA RS RAZGOVARAO SA NJ. E. EDWARD FERGUSON, AMBASADOROM VELIKE BRITANIJE
SASTANAK MR. SALKIĆ - AMBASADOR FERGUSON: DISKRIMINACIJA BOŠNJAČKE DJECE DOLAZI IZ VRHA ENTITETSKE VLASTI
Autor: B.net
Objavljeno: 07. September 2017. 19:09:42


Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, razgovarao je u četvrtak 7. septembra 2017. godine u Banja Luci sa Nj. E. Edwardom Fergusonom, ambasadorom Velike Britanije u Bosni i Hercegovini. Glavna tema razgovora bila je diskriminacija bošnjačke djece u školama bh. entitetu RS, prije svega na polju onemogućavanja provođenja nastave na maternjem bosanskom jeziku, koje je nastavljeno i ove školske godine. Salkić je ukazao i na primjer iz Vlasenice, kada je prvoga dana djecu u osnovnoj školi, dočekao pravoslavni sveštenik, koji je provodio vjerski obred, iako se u učionici nalazili i učenici Bošnjaci – muslimani.

Potpredsjednik je kazao da ovakvi incidenti, posebno u sredinama gdje je djeci onemogućena nastava na bosanskom jeziku, ne doprinose izgradnji povjerenja i boljim odnosima u ovim sredinama, te da se takva praksa mora zaustaviti. Škole su pravoslavizirane, u njima su ikone sa svecima, a brojne također nose imena pravoslavnih svetaca. Proteklih godina vođeni su brojni razgovori sa OHR-om i OSCE-om u kojima je pružena verbalna podrška djeci Bošnjaka, odnosno njihovim roditeljima, ali diskriminacija nije zaustavljena. Ona je dobila najozbiljnije razmjere tako da danas skoro da nema prosvjetnih radnika Bošnjaka u školama bh. entiteta RS.

Nakon sastanka potpredsjednik Salkić je dao izjavu za medije:

-Ambasadora Fergusona sam upoznao sa višegodišnjom sistemskom diskriminacijom u obrazovnom sistemu koju provodi entitetska vlast. Ovakav odnos prema bošnjačkoj djeci nije zabilježen nigdje u Evropi i u suprotnosti je sa svim dostignutim civilizacijskim vrijednostima, kojima naše društvo i naša zemlja teže. Bošnjačka djeca, umjesto da školske dane pamte po lijepim uspomenama, suočena su sa svakodnevnom diskriminacijom, negiranjem jezika, što će ostaviti velike posljedice na njihovo obrazovanje i njihove živote.Zbog toga smo NJ. E. Edwarda Fergusona, ambasaodra Velike Britanije, koja je članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), zamolili da ova zemlja učini sve kako bi se zaštitio Ustav Bosne i Hercegovine, koji garantuje potpunu ravnopravnost svih naroda, a samim tim i pune slobode u obrazovnom, sistemu, pa i upotrebu bosanskog jezika u nastavnom procesu. O istom problemu, ovih dana smo ponovo upoznali OHR, kao glavnog tumača Dejtonskog sporazuma i OSCE, koji je učestvovao reformi obrazovanja u našoj zemlji. I od predstavnika ovih važnih međunarodnih institucija i organizacija očekujemo da nam pruže podršku, otklone diskriminaciju i zaštite Ustav. Svima je jasno da diskriminacijaa u obrazovnom sistemu dolazi iz vrha entitetske vlasti, kazao je potpredsjednik Salkić.

Tokom sastanka, Salkić je ambasadora upoznao i sa drugim problemima s kojima se suočavaju Bošnjaci i Hrvati u entitetu RS, a koji se prije svega odnose na zapošljavanje u javnim ustanovama i preduzećima. Iako su na lokalnim nivoima vidljivi mali pomaci, entitetska vlast ništa nije poduzela radi u smislu zapošljavanja Bošnjaka i Hrvata, i ove narode uopšte ne tratira kao konstitutivne u entitetu RS.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: