Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Intervjui

Riječ po riječ: Sead Čakal i Sedin Kariman iz Vogošće
KAO DJEČACI BILI GLUMAČKE ZVIJEZDE
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 05. September 2017. 19:09:50

Kao djeca bili glumačke zvijezde. Danas su daleko od filmskog
platna: Sead Čakal i Sedin Kariman


Sead Čakal i Sedin Kahriman iz Vogošće, kao dječaci na velika vrata ušli su u filmske vode. Međutm, život ih odveo daleko od filmskog platna. Sead je 1967. godine ostvario glavnu ulogu u filmu “Mali vojnici” Bate Čengića, te godinu dana kasnije, zapaženu rolu u filmu “Sunce tuđeg neba” Milutina Kosovca. Danas provodi dane u svom rodnom Semizovcu daleko od glume i filmskog platna. No, rado se prisjeća tih dana.


Sead Čakal
- Bila su to lijepa vremena, kaže Sead Čakal. Preko noći u životu mi se počelo ostvarivati sve ono lijep o čemu se samo može sanjati. Intervjui, naslovn strane… Znao sam to iskoristiti. Kočoperio sam se pred rajom. Preko noći postao sam glavna faca. Splet različitih okolnosti nije dozvolio da se adekvno obrazujem i značajnije uplovim u glumačke vode. No, nije mi žao zbog toga. Povremno sa rajom pogledam filmove u kojima sam igrao i evociram uspomene iz tih vremena. Bilo je to lijepo iskustvo i rado ga se sjećam.

Igrani film „Magareće godine“ reditelja Nenada Dizdarevića nastao po motivima istoimene knjige Branka Čopića prvi je bosanskohercegovački film snimljen nakon raspada bivše Jugoslavije. Sudbina ovog filma je priča za sebe. Pripreman je u nekim mirnim vremenima, sniman u predratnim, a njegovo završavanje postalo je prava avantura. Prebacivanje negative iz Beograda u Zagreb, potom kopije u Pariz gdje je izvršena montaža filma. Premijerno je prikazan prvog januara 1994.godine u opkoljenom Sarajevu.

- Bio sam osmi razred u Osnovnoj školi „Moša Pijade“ u Vogošći kada je došla ekipa filma koja je po bivšoj Jugoslaviji tražila djecu koja odgovara ulogama u filmu, kaže Sedin Kahriman, jedan od glavnih glumaca koji je, u ovom filmu, tumačio lik Baje. Našao sam se među 300 dječaka koji su bili u širem, a potom među 40 u užem izboru, za glavnu ulogu koja je pripala meni. Slijedilo je potpisivanje ugovora a nedugo nakon toga i snimanje filma. Rad sa filmskom ekipom je jedno od mojih najboljih iskustava kojeg sam imao u svom životu. Nije bila mala stvar i imati privilegiju i pojaviti se u filmu, rame uz rame, sa tada poznatim imenima jugoslovenske kinematografije kao što su Ljubiša Samardžić i Davor Janjić. Uloga u filmu za mene je bila kao udarac groma iz vedra neba. Nije bila mala stvar za osmoškolca da ima službeno vozilo, svog vozača, smještaj u hotelu, da se druži sa poznatim glumcima i da svakodnevno bude na meti novinara, da daje intervjue....


Sedin Kahriman
Je li bilo inicijativa da se agilnije uključiš u svijet filma?
-Jeste. U toku samog snimanja filma reditelj Nenad Dizdarević je nama nekolicini skrenuo pažnju da bi bilo dobro da upišemo gimnaziju a potom i Akademiju na kojoj je on bio profesor. Na našu žalost nije došlo do realizacije te inicijative. Rat je učinio svoje. Svi smo otišli nekim svojim putevima. Bio sam u povremenim kontaktima sa ostalim „junacima“ filma. Istina, ne sa svima. Tada ni uslovi za ostvarivanje međusobnih komunikacija nisu najbolje funkcionisali. Danas je drugo vrijeme. Internet i drugi mediji omogućavaju da ljudi lakše komuniciraju. Volio bih se ponovo sresti sa svim akterima filma.

„Magareće godine“ pratio je i jedan dokumentarni film?
-Da. Poslije snimanja filma nastalo je i jednio dokumentarno ostvarenje pod nazivom „Četvrti dio mozga“. Taj film je sniman tokom rata. Njegova tema bila je sudbina djece koja su igrala glavne uloge u filmu „Magareće godine“. Sudbina djece koja su bila na različitim prostorima, različitim teritorijama, različitim stranama. Neke od lokacija snimanja bile su Sarajevo, Ugljevik, Bijeljina, Beograd....

Sedin Kahriman danas?
-Sedin je danas daleko od filma. Magistrirao sam i trenutno obavljam funkciju Izvršnog direktora za informacione tehnologije u Upravi kompanije “BH Telekom” i predsjednik sam Stranke demokratske akcije u Vogošći. Daleko sam od svih onih filmskih ljepota. Međutim, ponekad još uvijek u društvu izvedem poneki skeč, ispričam vic na svoj način. Jednostavno. Pokažem svoje glumačke kvalitete. Volio bih da dođe do nekog novog angažmana na filmu, čisto onako da se čovjek podsjeti, opet ću reći, najljepšeg iskustva u svom životu, kaže Sedin Kahriman.Ostali prilozi:
» OD RAZNOSAČA NOVINA DO KNJIŽEVNIKA
Esad Krcić | 04. February 2019 01:09
» LJAJIĆ I UGLJANIN SE NE BOJE BOGA
Esad Krcić | 28. January 2019 19:38
» U BIH POSTOJE VELIKA BOGATSTVA
AA | 26. January 2019 15:11
» PLAVSKO JEZERO - DRAGULJ KOJI NESTAJE?
Esad Krcić | 18. January 2019 20:49
» POLITIČKA EMANCIPACIJA SANDŽAKA JE DUG I TEŽAK PROCES
Halil Džananović | 17. December 2018 13:43
Ostali prilozi istog autora:
» VOLJENOM ODLAZE VOLJENI
12. February 2019 15:25
» HAMZIĆ: OVAJ ŽIVOT I NIJE ŽIVOT
17. November 2018 12:40
» RAPSODIJA ZA VUKOVAR
11. November 2018 15:49
» SEVDALINKU IMA KO DA ČUVA
28. October 2018 14:26
» JESU LI „LOPOVI“ DŽABA KRALI
22. October 2018 21:51
» SRCE U ZAGRLJAJU NEBA
22. October 2018 20:49