Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U povodu genocida nad burmanskim Rohinja (Rohingya) muslimanima oglasio se Reisu-l-ulema (1993 – 2012) dr. Mustafa Cerić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK)
DR. CERIĆ: OPOZOVATI NOBELOVU NAGRADU ZA MIR GOSPOĐI AUNG SAN SUU KYI ZBOG NJEZINE ŠUTNJE NASPRAM ETNIČKOG ČIŠĆENJA, GENOCIDA, NAD ROHINJA MUSLIMANANIMA U BURMI
Autor: B.net
Objavljeno: 04. September 2017. 13:09:16

DR. MUSTAFA CERIĆ: Dajem svoj glas da se oduzme Nobelova nagrada za mir burmanskoj gospođi Aung San Suu Kyitom i pozivam bosansku ulemu i intelektualce da isto tako urade - da dignu svoj glas protiv genocida nad Ruhinja muslimanima u Arakanu, kaže on.


Reisu-l-ulema (1993 – 2012) dr. Mustafa Cerić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK) osudio je nedopustivu šutnju Aung San Suu Kyi, dobitnice Nobelove nagrade za mir 1991. godine zbog etničkog čišćenja i genocida koji se provodi u Burmi nad Rohinja muslimanima. Dr. Cerić u izjavi za javnost je naglasio:


- Odbor za dodjelu Nobelove nagrade sa sjedištem u Norveškoj mora hitno reagirati tako što će opozvati Nobolevu nagradu za mir za 1991. god. gospođi Aung San Suu Kyi zbog njezine nedopustive šutnje i zadovoljstva (complacency) naspram etničkog čišćenja, genocida, nad Burmanskim Rohinja (Rohingya) muslimanima. Savjesni Nobelovci širom svijeta se zgražavaju nad zločinom u Burmi nad Rohinja muslimanima dok Aung San Suu Kyi šuti, a šutnja je zadovoljno odobravanje (complacency), rekao je predsjednik SBK.

Dr. Cerić je ukazao na poziv bivšeg ministra kulture Indonezije Facebook-u koji je naišao na veliko odobravanje od strane javnosti, kojima se i on pridružuje:
- Poziv Odboru za dodjelu Nobelove nagrade da se opozove Nobelova nagrada za Mir burmanskoj gospođi Aung San Suu Kyi uputio je ugledni muslimanski intelektualac i bivši ministar kulture Indonezije Anies Baswedan. Njegov poziv je naišao je na veliku podršku u svijetu. Ovim putem ja dajem svoj glas tom pozivu i pozivam bosansku ulemu i intelektualce da isto tako urade - da dignu svoj glas protiv genocida nad Ruhinja muslimanima u Arakanu, kaže on.

Predsjednik SBK dr. Cerić je istakao da Bošnjake nad kojima je počinjen genocida imaju posebnu obavezu da dignu glas protiv genocida, i naglasio:
- Mi u Bosni imamo pravo i obavezu da dižemo glas protiv genocida zato što najbolje znamo šta to znači. Ne smijemo biti sebični. Moramo imati osjećaj za patnju i bol drugoga, kao što su drugi, dobri ljudi, imali i još uvijek imaju osjećaj za naš bol i patnju, rekao je dr. Cerić.



Imajući u vidu da je dvije decenije bio Reisu-l-ulema IZ u BiH, dr. Cerić je istakao:
-Volio bih da bosanski hatibi u sljedeći petak posvete hutbu Rohinja muslimanima u Burmi kako bi upoznli naš bosanski džemat o genocidu nad njima te da podrže prijedlog uglednog indonežanskog intelektualca Aniesa Baswedana da se opozove nobelova nagrada za Mir gospodji Aung San Suu Kyi zato što ništa ne čini da se zločin protiv čovječnosti zaustavi. Nečinjenjem gospođa za ljudska prava Aung San Suu Kyi sramoti sve časne Nobelovce i zato ne zaslužuje da nosi časno ime Nobelovca. Ona obesmišljava ljudska prava i zato zaslužuje da ju se osuđuje zbog toga.

Bilo bi lijepo da se u domovini i dijaspori u sljedeći petak nakon džume-namaza u svim našim džamijama klanja dženazetu-l-ghaib za Ruhinja muslimane u Arakanu, Mijanmaru.

To je najmanje što možemo učiniti za Ruhinja muslimane, koji prolaze kroz ono kroz šta smo mi prošli i zato imamo pravo i obavezu da budemo s njima u našim mislima i našim dovama!

Neka Allah obraduje Dšennetom Ruhinja šehide!

Molimo Allahovu milost za spas Ruhinja muslimana od krvnika i dželata! Amin! – zaključio je dr. Mustafa Cerić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa.



Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: