Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

I u Vogošći danas obilježen 30. avgust - Međunarodni Dan nestalih osoba
ZA VIŠE NIVOE VLASTI NESTALE OSOBE KAO DA NE POSTOJE
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 30. August 2017. 18:08:59Ema Čekić
Instalacijom siluete nestalog lika postavljenom na Trgu branilaca Vogošće, na platou ispred Upravne zgrade Javne ustanve KSC Vogošća „Jasmin Isanović Žuti“, i dijeljenjem balona sa natpisom „Gdje je“, Udruženje porodica nestalih Općine Vogošća je i ove godine obilježilo 30.avgust-Međunarodni dan nestalih osoba.

-„Ubiše“ nas obećanja nadležnih, ali konkretnih rezultata vezanih za traženje naših najmiljih, koji su tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 992.-1995. godine, prisilno ztočeni i iz tih mjesta zatočenja odvedeni u nepoznato te o njiovoj sudbini ni danas ništa ne znamo; nema, kaže Ema Čekić, predsjednik Udruženja „Porodice nestalih općine Vogošća“ koje, pored 229 do sada ekshumiranih osoba, traga za još 61 nestalim vogošćaninom. Ovim našim gestom, po ko zna koji put, institucijama vlasti na višim nivoima upućujemo poruku da se agilnije uključe u proces traženja nestalih lica. Sem svesrdne pomoći Općine Vogošća koja je uz nas, za više vlasti naše zemlje nestale osobe kao da ne postoje. Na kantonalnim, entitetskim i državnim Parlamntima nema informacija o procesu odvijanja traženja nestalih osoba, nema informacija ali nema ni konkretnog angažovanja da se taj proces pospješi.
Hasiba Zlatarac
-Dvadesetipet godina bezuspješn tragamo za bilo kakvom informacijom o sudbini naših nestalih koji su iz agresorskih logora tokom minulog rata našoj zemlji odvedeni u nepoznato, kaže Hasiba Zlatarac, čiji u sin Nedžad, brat Fikret i suprug Huso među nestalim osobama. Bole nas činjenice da danas širom Svjeta slobodn šetaju oni koji znaju za njihovu sudbinu a neće nam reći šta je sa njima. Ako su ubjeni gdje su im posmrtni ostatci da ih bar dostojno sahranimo.

Pored građana koji su ispisivali poruke vezane za pospješivanje procesa traženja nestalih i traženje adekvatnijeg procesiranja zločinaca, podšku ovoj manifestaciji dali su i članovi Udruženja „Bosnae Zelene beretke“ općine Vogošća koje je predvodio njihov agilni predsjednik Hasan Dolovac, predstavnici Općine Vogošća, vijećnci u Općinskm vijeću Vogošća, predstavnici drugih boračkih udruženja općine Vogošća...


Ostali prilozi:
» IZETBEGOVIĆ: ČOVIĆ PODRŽAO STAVOVE MATVIYENKO
Vijesti.ba | 24. April 2018 16:06
» DR. ZUKORLIĆ PRIMIO DELEGACIJU OSCE-A
B.net | 23. April 2018 15:18
Ostali prilozi istog autora:
» MI SE PRIJETNJI NE BOJIMO
23. April 2018 14:48
» KO JE KO U BOSNI I HERCEGOVINI
21. March 2018 17:18
» DUNJALUK JE ISKUŠENJA RUŽA
23. February 2018 14:09
» NASMIJ SE I ZA POJAS ZADJENI
23. January 2018 15:50
» NE SMIJEMO GLAVE SAGINJATI
29. December 2017 23:16
» PAKETIĆI ZA NAJMLAĐE ČITAOCE
23. December 2017 16:01
» SEVDALINKO U SRCU TE NOSIM
16. December 2017 14:53