Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

I u Vogošći danas obilježen 30. avgust - Međunarodni Dan nestalih osoba
ZA VIŠE NIVOE VLASTI NESTALE OSOBE KAO DA NE POSTOJE
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 30. August 2017. 18:08:59Ema Čekić
Instalacijom siluete nestalog lika postavljenom na Trgu branilaca Vogošće, na platou ispred Upravne zgrade Javne ustanve KSC Vogošća „Jasmin Isanović Žuti“, i dijeljenjem balona sa natpisom „Gdje je“, Udruženje porodica nestalih Općine Vogošća je i ove godine obilježilo 30.avgust-Međunarodni dan nestalih osoba.

-„Ubiše“ nas obećanja nadležnih, ali konkretnih rezultata vezanih za traženje naših najmiljih, koji su tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 992.-1995. godine, prisilno ztočeni i iz tih mjesta zatočenja odvedeni u nepoznato te o njiovoj sudbini ni danas ništa ne znamo; nema, kaže Ema Čekić, predsjednik Udruženja „Porodice nestalih općine Vogošća“ koje, pored 229 do sada ekshumiranih osoba, traga za još 61 nestalim vogošćaninom. Ovim našim gestom, po ko zna koji put, institucijama vlasti na višim nivoima upućujemo poruku da se agilnije uključe u proces traženja nestalih lica. Sem svesrdne pomoći Općine Vogošća koja je uz nas, za više vlasti naše zemlje nestale osobe kao da ne postoje. Na kantonalnim, entitetskim i državnim Parlamntima nema informacija o procesu odvijanja traženja nestalih osoba, nema informacija ali nema ni konkretnog angažovanja da se taj proces pospješi.
Hasiba Zlatarac
-Dvadesetipet godina bezuspješn tragamo za bilo kakvom informacijom o sudbini naših nestalih koji su iz agresorskih logora tokom minulog rata našoj zemlji odvedeni u nepoznato, kaže Hasiba Zlatarac, čiji u sin Nedžad, brat Fikret i suprug Huso među nestalim osobama. Bole nas činjenice da danas širom Svjeta slobodn šetaju oni koji znaju za njihovu sudbinu a neće nam reći šta je sa njima. Ako su ubjeni gdje su im posmrtni ostatci da ih bar dostojno sahranimo.

Pored građana koji su ispisivali poruke vezane za pospješivanje procesa traženja nestalih i traženje adekvatnijeg procesiranja zločinaca, podšku ovoj manifestaciji dali su i članovi Udruženja „Bosnae Zelene beretke“ općine Vogošća koje je predvodio njihov agilni predsjednik Hasan Dolovac, predstavnici Općine Vogošća, vijećnci u Općinskm vijeću Vogošća, predstavnici drugih boračkih udruženja općine Vogošća...


Ostali prilozi:
» REISU-L-ULEMA PRIMIO AMBASADORA MALEZIJE
MINA | 20. October 2017 15:49
» HALIL ĐULIĆ - LJUDINA OTIŠAO NA BOLJI SVIJET
Eset Muračević | 18. October 2017 18:14
» ODRŽANA SJEDNICA VIJEĆA MUFTIJA
MINA | 18. October 2017 16:53
Ostali prilozi istog autora:
» VOGOŠĆA: MLADI SDA DARIVALI KRV
07. October 2017 12:39
» KAD VLAST NEĆE HOĆE GRAĐANI
01. October 2017 23:58
» LJEVICA VEĆ IZGUBILA IZBORE
10. September 2017 20:00
» KAO DJEČACI BILI GLUMAČKE ZVIJEZDE
05. September 2017 19:59