Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ZUBAK: REFERENDUM U RS-U O ČLANSTVU BIH U NATO-U BIO BI NEUSTAVAN
Autor: Fena
Objavljeno: 30. August 2017. 14:08:43


Predsjednik Glavnog odbora Hrvatske stranke (HS) Krešimir Zubak smatra da je proces priključenja Bosne i Hercegovine NATO savezu u političkom smislu odavno započet i ističe kako je u pokretanju tog postupka sudjelovao i SNSD.

Predsjednik Glavnog odbora Hrvatske stranke (HS) Krešimir Zubak smatra da je proces priključenja Bosne i Hercegovine NATO savezu u političkom smislu odavno započet i ističe kako je u pokretanju tog postupka sudjelovao i SNSD.

-NATO je međunarodna organizacija, a učlanjenje u međunarodne organizacije u isključivoj je nadležnosti BiH, a ne entiteta. Ako bi u RS bio raspisan referendum o tom pitanju, sasvim sam siguran da bi Ustavni Sud BiH takvu odluku proglasio neustavnom. Eventualno referendum o članstvu u NATO može se organizirati, samo na cjelovitoj teritoriji BiH – upozorava Zubak i dodaje kako je izostanak reakcije HDZ-a BiH na najavu referenduma u RS-u „jeftino kalkulantstvo“.

Vezano za provedbu izbora iduće godine Zubak navodi da je Ustav FBiH, kada je riječ o izboru izaslanika u Dom naroda FBiH ostao onakav kakav je i bio, a po njemu iz svake županije se u taj dom bira najmanje po jedan izaslanik iz svakog konstitutivnog naroda ako imaju najmanje jednog poslanika u zakonodavnom tijelu županije.

-Ustav BiH u dijelu koji se odnosi na Dom naroda BiH ostao je nepromijenjen. Izbornim zakonima se ne mogu mijenjati ustavi. Odluka Ustavnog suda BiH koja se odnosi na Izborni zakon BiH, ne zadire u ocjenu ustavnih odredaba koje su na snazi. Ustavni sud BiH nije se upustio u ocjene ustavnih odredaba niti je to mogao. Prema tome domovi naroda moraju se konstituirati na temelju ustavnih odredaba, a Izborni zakon samo utvrđuje proceduru izbora – smatra Zubak.

On također navodi da odredbe izbornih pravila u jednom dijelu treba korigirati. Osobito u dijelu kako bi se onemogućilo da se u domove naroda, ali i u Vijeću naroda RS, kao i na druge dužnosti biraju ljudi koji se lažno predstavljaju kao pripadnici konstitutivnog naroda kojim te dužnosti pripadaju.

-Dobro bi bilo da SDA ali i druge stranke iz tzv. .građanske opcije, kao i stranke sa sjedištem u Banja Luci daju doprino iznalaženju izbornih pravila koja bi onemogućila takva lažiranja jasnih ustavnih odredaba. Lažiranja takve vrste ima na svim razinama vlasti i u oba entiteta. – poručuje Zubak.

Predsjednik Glavnog odbora HS-a kaže da su u ovoj stranci spremni na suradnju s HDZ 1990., ali uz jasno određenje te stranke.

-Ne možemo surađivati sa strankom čije ključne odluke ne donose sami nego ih diktira čelništvo HDZ BiH kroz parademokratsku proceduru u tzv. HNS-u. Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koji im je nametnuo HDZ BiH, koji je za nas diskriminatorski prema Hrvatima BiH koji žive u sredinama u kojima nisu većina, zoran je primjer. Ali, informacije koje dolaze sa sjednice Predsjedništva Devedesetke koja je u petak održana u Livnu ohrabruju i najavljuju odlučne pozitivne korake, koji bi mogli uistinu biti i signal za konkretizaciju željenoga partnerstva – navodi Krešimir Zubak, predsjednik Glavnog odbora HS-a.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: