Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

RIJEČ O MORALIZMU ILI BIGOTIZMU ESADA DURAKOVIĆA
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 30. August 2017. 13:08:01

DR. MUSTAFA CERIĆ: Esad Duraković je mogao biti hodža, ali mu se nije dalo zato što ga je nakon Medrese u Sarajevu občarala ili obmanula orjentalistika u Beogradu. Esad Duraković je upravo u Beogradu otkrio da su hodže najveća smetnja muslimanskog preporoda ili progresa. To spoznajno otkriće ga drži i dan danas iako je Esad Duraković sada odmako mnogo dalje u svom bigotizmu. Nije više samo ulema, nisu više samo bosanske hodže "krivotvorci" vjere islama. Esad Duraković je onomad otkrio da je i sami Čuvar Dvaju Harema, Kralj Kraljevine Saudijske Arabije Selman bin Abdulaziz Al Saud, "krivotvorac" vjere islama zato što poziva (časti) muslimane hadžom na svoj račun. Ne znam kako se dogodilo da saudijski kralj nije pozvao Esada Durakovića na hadž? Prvom prilikom kad ga vidim morat ću ga upitati kako se taj propust mogao desiti.


Postoje dvije vrste moralista. Moralisti koji vaspitava djecu i odrasle zdravom životnom moralu i moralisti koji ljudima tovare grižnju savjesti svojim bigotizmom. U 16. stoljeću otac francuskih moralista bio je Mišel de Montenj. Poznata je njegova knjiga pod nazivom "Eseji" ili "Ogledi" - djelo filozofskih, moralnih, općevaspitnih rasprava i saznanja koja već stoljećima oduševljavaju i opominju čovječanstvo... U stvari, svi filozofi i teolozi su na neki način moralisti, jer se bave pitanjem morala i smisla ljudskog života, pitanjem dobra i zla, pitanjem ljudskog grijeha i ljudskog spasenja... Bez ovih moralista svijet bi bio zloćudniji nego što jest...

Pored ovih pozitivnih moralista postoje negativni moralisti, koji morališu ljudima s ciljem da im natovare grižnju savjesti zbog grijeha kojeg su navodno počinili. To su bigoti, (fr. bigot - praviti se svecem, pretvarati se, licemjeriti), tj., oni koji sebe predstavljaju da se striktno pridržavaju vjere i morala i koji, zbog toga, zahtjevaju od drugih da se isto tako striktno pridržavaju vjerskih i moralnih normi inače proglašavaju ih bezvjernim i nemoralnim te im izriču moralni sud "krivotvrostva" vjere i morala.

Esad Duraković, koji je arabista i koji se protivi dolasku Arapa u Bosnu što bi se moglo označiiti i kao antiarapski rasizam, spada u ovu drugu grupu negativnih moralista - bigota, koji morališu ljudima na način da im nametnu grižnju savjesti zbog grijeha ili "krivotvorenja". Esad Duraković voli to da radi iz hobija - onako. Naročito, Esad voli da bigotira ulemi ili bosanskim hodžama. Hodže su mu omiljena meta zato što Esad Duraković ima neizlječiv kompleks - nekad više a nekad manje vrijednosti ovisno o tome u kojem se društvu nalazi.

Esad Duraković je mogao biti hodža, ali mu se nije dalo zato što ga je nakon Medrese u Sarajevu občarala ili obmanula orjentalistika u Beogradu. Esad Duraković je upravo u Beogradu otkrio da su hodže najveća smetnja muslimanskog preporoda ili progresa. To spoznajno otkriće ga drži i dan danas iako je Esad Duraković sada odmako mnogo dalje u svom bigotizmu. Nije više samo ulema, nisu više samo bosanske hodže "krivotvorci" vjere islama. Esad Duraković je onomad otkrio da je i sami Čuvar Dvaju Harema, Kralj Kraljevine Saudijske Arabije Selman bin Abdulaziz Al Saud, "krivotvorac" vjere islama zato što poziva (časti) muslimane hadžom na svoj račun. Ne znam kako se dogodilo da saudijski kralj nije pozvao Esada Durakovića na hadž? Prvom prilikom kad ga vidim morat ću ga upitati kako se taj propust mogao desiti. A možada je i namjeran zato što je kralj saznao da je jedan naš sličan Esadu Durakovići bio pozvan i odazvao se kraljevom pozivu da obavi hadž, ali kad se taj vratio s hadža u intervju jednom sarajevskom magazinu postavio je pitanje:
- Odakle kralju pare?
Tako to rade bigoti, koji ne podnose ničije dobro, koji bi moglo umanjiti njihovo bigotsko dobro, posebno kad je riječ o njihovoj vjeri i njihovom moralu.

Tako to radi i Esad Duraković u svojoj kolumni, koju su objavili neki bosanski portali, gdje bigotira kralju, ulemi, posebno bosanskim hodžama da "krivotvore" hadž, jer na hadž idu samo oni koji mogu (we lillahi alennasi hidžu-l-bejti men isteta'a ijehi sebila) - Hadž u ime Allah dužan je obaviti onaj koji ima mogućnost da to obavi! Naravno, jedna od mogućnosti da neko obavi hadž je i da kralj plati putovanje, osigura boravak i olakša obavljanje hadža - pravo kraljevski. Ali, Esad Duraković se nije sjetio te mogućnosti i zato napada kralja i one koji su se odazvali kraljevom pozivu da obave hadž.

Naravno, Esad Duraković neće omesti saudijskog kralja da i dalje poziva muslimane širom svijeta da na njegov račun obave hadž, niti će njegov bigotizam uzrokovati grižnu kraljevske savjesti. Ali, bigotizam Esada Durakovića hoće natovatriti grižnju savjesti kod nekih muslimana Bošnjaka, koje je kralj ove godine pozvao da budu njegovi gosti. Esad Duraković je svojom kolumnom uspio u svojoj namjeri, a to je da im ugodno osjećanje dobročinstva pretvori u griješno osjećanje zlodjela ("krivotvorstva"). Ali, samo nekima. Većina su zahvalni Bogu što ima kralj koji im je omogućio da vide Ćabu, da stoje na Arefatu, da obave tavaf i da se zdravo i sretno vrate kući kao hadžje. Molimo Allaha da im hadž bude mebrur, ako Bog da!

Mada niko ne zna tačnu definiciju šta znači "vehabija" osim da se javno zna da su to nepoželjni momci u Bosni, treba reći da Esad Duraković nije vehabija. Naprotiv, on je deklarirani antivehabija. No, isto tako treba reći da se Esadov bigotizam ne razlikuje od takozvanog vehabijskog bigotizma. Oba ova bigotizma imaju za cilj da morališu ljudima tako da im nabiju kompleks krivnje za navodni grijeh. To je ono od čega danas pate muslimani Bošnjaci u Bosni iznutra, gdje se javljaju bošnjački moralisti ili bigoti, koji optužuju Bošnjake za sve i svašta kako bi u očima onih koji ih žigošu za novi odstrijel zbog navodnog grijeha terorizma iz Zagreba, Beča i Praga bili dobrodošli. Sve je počelo od hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, nastavljeno od austrijskog ministra Sabestiana Kurza i završeno sa češkim predsjednikom Milošom Zemanom - muslimani Bošnjaka su opasnost po Europu zato što ih je previše preživjelo srpski Genocid...

Ne, nije ovo nikakva patetika, niti je ovo ikakav cinizam, ovo je ozbiljna stvar, zato što se tiče naših života u Bosni - tiče se naše sudbine u Europi, koja eto strahuje od dva miliona muslimana u Bosni za opstanak više od 500 milijuna Europljana, koji su uglavnom kršćani.

Pitam se kako ih nije stid da nam pogledaju u oči nakon svega?

Kako ih nije sramota da i nakon srpskog Genocida oni gledaju na Bosnu kao na opasnu zonu zato što u Bosni živi "prevše" muslimana?

Kako je moguće da, nakon svih argumenata, oni i dalje izjednačavaju muslimana s teroristom, a islam sa terorizmom?

Kakva je to Europa danas?

Kakvi su to Europljani danas, koji su napustili vjeru - kršćansku ili bilo koju drugu - pozivajući se na humanizam i sekularizam, kojeg nigdje više nema?

Kakvi su to ljudi danas u Europi koji imaju vlast i moć, ali nemaju ni vjere ni morala u odnosu na Bosnu, koja im sada može biti vaspitač poput Mišela de Montenja nekada, ali ne i Esad Duraković?!

Eh, moj Esade, lahko je danas udariti po muslimanima i njihovim kraljevima!

Teško je danas biti musliman i braniti čast muslimana i njihovih kraljeva!

Vrijeme je, Esade, da prestane regicid u muslimana!

Vrijeme je da nastane regiviva!
Ako ti to shvataš?Ostali prilozi:
» HISTORIJA IMIGRACIJE U AMERICI
Aiša Purak | 19. November 2017 01:07
» “FOKUS“ U FOKUSU
Zijad Bećirević | 16. November 2017 19:47
» JE LI VRIJEDNO, BRATE?
Dženis Pepić | 12. November 2017 15:04
» GENIJALAC I VIZIONAR, VREMENA I HERCEGOVAČKIH PROSTORA
Mr. Milan Jovičić | 05. November 2017 04:34
» TREBA LI BOŠNJACIMA NACIJA?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. November 2017 18:59
» SAMO SLOBODA SPAŠAVA BOŠNJAKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 03. November 2017 14:21
» UHODE
Aziz Hurem | 03. November 2017 13:02
» SAUDIJSKI ISLAM – OD PROCVATA KA SLOMU
Dr. Ahmed er-Rejsuni | 01. November 2017 16:21
» DOSTA NAM JE ROKĆANJA, MUKANJA I BLEJANJA, SRPSKOG RODA
Mr. Milan Jovičić | 31. October 2017 18:07
» ALIJA IZETBEGOVIĆ - MORALNI UZOR I POLITIČKI UČITELJ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 28. October 2017 21:42
» KAKO JE IZGUBLJENO PODRUČJE SUTORINE
Prof. dr. Jusuf Mulić | 27. October 2017 17:02
» VOLJELI SU ALIJU IZETBEGOVIĆA SVI ONI KOJI SU VOLJELI ISTINU, PRAVDU I SLOBODU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. October 2017 20:31
» SANDŽAČKI LOKALNI ŠERIFI
Mirsad Kuburović | 12. October 2017 16:10
» BOŠNJACI POTURČENI, A HRVATI POKATOLIČENI SRBI
Al Jazeera | 09. October 2017 17:09
» ZAŠTO JE DODIK FRUSTRIRAN? ZAŠTO GA ČOVIĆ BAŠ DANAS TJEŠI? ZAŠTO JE VUČIĆ BLAŽI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. October 2017 12:52
» VRIJEME JE DA ZNAMO DA IMAMO: VOLJU ZA ŽIVOTOM! VOLJU ZA SLOBODOM!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. October 2017 14:04
» SOPSTVENO PROBIJANJE PRTINE
Ibrahim Husejnović | 04. October 2017 17:22
Ostali prilozi istog autora:
» MOJ UMMETE - GDJE SMO SADA MI?
10. November 2017 13:16
» ALIJA NIJE KRIV
06. November 2017 20:18
» TREBA LI BOŠNJACIMA NACIJA?
04. November 2017 18:59
» SAMO SLOBODA SPAŠAVA BOŠNJAKA
03. November 2017 14:21
» IMA LI SELAMETA OD AMANETA?
23. October 2017 02:27
» MRŽNJA JE OTROV
09. October 2017 16:25
» PRVI BOŠNJAČKI SABOR - ŠTA JE TO?
30. September 2017 14:34