Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Bosna i Hercegovina na putu ka NATO
PDP PONUDIO DOKAZE: RS NATO SAVEZU PRIBLIŽIO DODIK I SNSD, A SADA GOVORE SUPRUTNO
Autor: NAP
Objavljeno: 27. August 2017. 14:08:00


Iz Partije demokratskog progresa (PDP) saopćili su danas je SNSD svojim ranijim postupcima doveo do toga da se Republika Srpska približila NATO savezu, ali da sada iz ove stranke govore u skroz drugom pravcu, pokazujući nerovozu zbog toga.

„Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH 2005. Nikola Špirić lično potpisao Zakon o odbrani BiH, a izglasao ga SNSD. Član 84. Zakona o odbrani BiH ovako govori o aktivnostima za prijem u NATO: Parlamentarna skupština, Vijeće ministara, Predsjedništvo BiH, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provešće potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO”, naveli su iz PDP da naveli i nekoliko drugih činjenica koje ukazuju da upravo SNSD Republiku Srpsku približio NATO-u:

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović potpisao 2006. Sporazum o pristupanju BiH Partnerstvu za mir na sjednici Sjevernoatlantskog saveza u Briselu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović 2009. potpisao formalni zahtjev BiH za Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP).

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić 2008. potpisao dokumente za intenziviranje dijaloga između BiH i NATO. Jednim od njih, ”Inicijativnim dokumentom za intenzivirani dijalog između BiH i NATO”, potvrđen je strateški cilj, a to je ”što skoriji ulazak u punopravno članstvo u NATO”.

U skladu sa ovim dokumentima, član Komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Dušanka Majkić, koja danas intenzivnim nastupima govori suprotno, učestvovala 2011. u ime BiH na programu profesionalnog usavršavanja u NATO štabu u Briselu.

Sadašnja savjetnica predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika imenovana za predsjednika Komisije za NATO integracijski proces i na osnovu ovih dokumenata otvoreno i intenzivno, kao zvanični predstavnik BiH, propagirala ulazak BiH u NATO.

„Sve ove dokumente potpisali su funkcioneri SNSD na osnovu deklaracije koju je donijela ova partija, a koja NATO definiše kao strateški cilj“, saopćili su iz PDP.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kritizirao je PDP i bivšeg predsjednika ove stranke i aktuelnog člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladena Ivanića da želi BiH uvesti u NATO savez. Iz PDP-a su danas odgovorili da je upravo Dodik i SNSD u prošlosti učinio korake koji su RS primakli NATO savezu, piše Patria.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: