Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U organizaciji Balkanski institut pri Trakya univerzitetu u Edirne
MEHOLJIĆ: OBILJEŽAVANJE GENOCIDA U SREBRENICI JE GARANT NEZABORAVA I SVOJEVRSNA KOČNICA NJEGOVOM EVENTUALNOM PONAVLJANJU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 29. July 2017. 03:07:00


-Povodom obilježavanja 11.jula- Dana sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, u Istanbulu je u organizaciji općine Bajrampaša, na inicijativu grupe istaknutih mladih aktivista Platforme genocida nad Bošnjacima (Selima, Mesuda, Enke, Jusufa), od 10. - 12. jula održana izložba radova istaknutog bh umjetnika Šukrije Meholjića na temu genocida u Srebrenici. Izložbu su otvorili predsjednik općine Bajrampaša Atila Aydiner, predstavnik Platforme genocida nad Bošnjacima, predsjednik Udruženja Bosnjaka i autor Meholjić.

Obilježavanju 22. godišnjice genocida u Srebrenici se 12. jula u večernjim satima pridružio i gospodin Amor Mašović, član kolegija direktora Instituta za nestale u Bosne i Hercegovini, koji je zajedno sa Šukrijom Meholjićem, predsjednikom općine Bajrampaša Atila Aydiner i predstavnikom Platforme Selimom učestvovao u trosatnoj TV emisiji uživo na temu genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.
Dan kasnije, 13. jula, Balkanski institut pri Trakya univerzitetu u Edirne, organizovao je, i to po prvi put, obilježavanje genocida u Srebrenici. Gost je i u ovoj renomiranoj akademskoj sredini bio umjetnik Meholjić, koji je sa svojih 100 karikatura / ilustracija u izložbenom prostoru Balkanskog kongresnog centra 13 i 14. jula bez riječi a tako rječito prenio akademskom miljeu istinu o genocidu u Srebrenici i BiH.

Izložbu su otvorili rektor Trakya univerziteta prof dr Erhan Tabakoglu, direktor Balkan instituta prof. dr. Bulent Akyay, pomoćnik gradonačelnika grada Edirne i autor lično.Na otvaranju izložbe bio je veliko prisustvo medija i publike.
Nakon otvaranja izložbe upriličena je i konferansa na temu nužnosti nezaborava genocida nad Bošnjacima Srebrenice i cijele BiH. Za govornicom su se smjenjivali sa svojim kraćim nadahnutim porukama rektor univerziteta, direktor Balkanskog instituta, pomoćnik gradonačelnika i Meholjić koji je odgovarao i na postavljena pitanja iz publike. Na kraju su rektor univerziteta i direktor instituta uručili priznanje umjetniku Meholjiću za doprinos istini i nezaboravnu bošnjačke golgote. Meholjić se zahvalio na priznanju i za uzvrat uručio nekoliko svojih knjiga Univerzitetu i Institutu.Meholjić je izjavi za Bošnjaci.Net prenio nekoliko utisaka:

- "Kratko rečeno, bilo je fantastično ako se tako mogu izraziti kad je riječ o komemoraciji organizovanoj povodom 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Ovakvo rijetko viđeno ozračje pozitivnih vibracija na putu nezaborava kontinuiteta stravičnih zločina genocida nad nedužnim Bošnjacima je garant nezaborava i svojevrsna kočnica njegovom eventualnom ponavljanju. Zahvalan sam organizatoru u Istanbulu općini Bajrampaša a posebno grupi mladih entuzijasta koji tako snažno i iz srca udaraju šamar zaboravu genocida nad nedužnim Bošnjacima. Želim im pun uspjeh u budućim ambicioznim planovima”, – istakao je Meholjić.

Poznati bh. umjetnik je također govorio gostoprimstvu u Turskoj i ljudima iz Balkan instituta:
- “Posebno sam oduševljen ljudima iz Balkan instituta koji djeluju pri Trakya univerzitetu u Edirne koji su vrednovali moj rad te me pozvali i ukazali mi čast da moje ilustracije budu okosnica po prvi put obilježavanju genocida nad Bošnjacima Srebrenice u njihovoj sredini. Zahvaljujem se na pokazanoj želji da se moje knjige štampaju i na turskom jeziku. Hvala još jednom na ljudskom gostoprimstvu i pomoći Enki, Yukselu, Mesudu, Selimu, Jusufu, Enesu, Dzuneisu, Atili, Bulentu, Erhanu....i svima koji su na bilo kakav način doprinijeli da ove dvije komemoracije u Turskoj tako lijepo uspiju. U ovom kontekstu hoću posebno zahvaliti medijima koji su putem državnih, regionalnih i lokalnih agencija, printanih i elektroskih izdanja te TV kuća obilato pokrili dogašaj”, - izjavio je za Bošnjaci.Net Meholjić.


Ostali prilozi:
» DR. CERIĆ: ĆAMIL DURAKOVIĆ - ČUDO BOSANSKOG (NE)OTPORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. January 2019 13:36
» PUTIN SLETIO U BEOGRAD, DOČEKAO GA VUČIĆ
Hina | 17. January 2019 13:29
Ostali prilozi istog autora:
» NEW YORK: ODRŽANO VEČE KUR'ANA
29. December 2018 18:09
» „BATONOVE PRIČE“ U ŽEPČU
24. November 2018 14:52