Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

HOYT YEE: OJAČAĆEMO ZAPADNI BALKAN U BORBI PROTIV RUSKOG UTICAJA
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 26. July 2017. 15:07:23


Uoči posjete potpredsjednika SAD Mikea Pencea Crnoj Gori, visoki zvaničnik State departmenta Hoyt Yee poručuje da će angažman SAD u regionu ostati snažan. Brian Hoyt Yee, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Euroaziju, smatra da će tako ostati i nakon najava da će budžet State departmenta biti smanjen, što će umanjiti uticaj Washingtona na krhke demokratije i time ih izložiti uticaju Rusije.

Ipak, u nekim pitanjima kao što je borba protiv terorizma, SAD i Rusija su saglasne i, kako kaže Ji, nastaviće blisko da sarađuju.

“Ali, tamo gdje Rusija i SAD nemaju isti interes, SAD će, kao što su već rekli i državni sekretar Tilerson i potpredsjednik Pence, braniti interese i vrijednosti koje zastupaju zajedno sa svojim saveznicima. To je ono što činimo.”

Zapadni Balkan je jedan od primjera gdje, objašnjava Yee, SAD moraju ostati oprezne bez preuveličavanja ruskog miješanja u izbore i uticaja koji pokušava da proširi.

“Preduzimamo korake da ojačamo zemlje Zapadnog Balkana u borbi protiv lošeg uticaja – bilo ruskog ili nekih drugih zemalja. Želimo da budemo sigurni da ni Rusiji niti bilo kom drugom akteru neće biti lako da utiče na vanjsku ili unutrašnju politiku na Balkanu”, kaže Yee u intervjuu za Glas Amerike.

Svaku demokratiju bi, kaže, trebalo da zabrine rusko mešanje u Crnoj Gori.

“Ako Rusija želi, a to dokazi pokazuju, ne samo da se miješa u izbore, već i da ruši demokratski izabranu vladu zemlje koja je nedavno postala članica NATO-a, onda i druge države na Balkanu treba da budu oprezne”, rekao je Yee.

Yee smatra da je sastanak Vučića sa Penceom, kao i odlazak potpredsjednika SAD na Balkan potvrda posvećenosti nove administracije tom regionu.Ostali prilozi:
» PLAVSKI SREDNJOŠKOLCI ODIGRALI POZORIŠNU PREDSTAVU "ASKA I VUK"
Senada Đešević, prof. | 11. October 2018 17:54
Ostali prilozi istog autora: