Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Estrada

U susret ovogodišnjem festivalu nardne muzike „Ilidža 2017“
SA ILIDŽE OPET TEČE DOBRA NARODNA PJESMA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 22. July 2017. 14:07:42

Emir Mejremić, Edo Krilić, Ismeta Dervoz, Senaid Memić, Elvir Švrakić i Džena Zeničanin


-Kada smo kretali u ovaj projekat nismo očekivali ovoliku pozornost javnosti, rekao je u petak, 21.07.2017., u Sarajevu prof. dr. Senaid Memić, načelnik Općine Ilidža na Press konferenciji uprličenoj u povodu održavanja ovogodišnjeg Festivala narodne muzike „Ildža 2017“. Znači to da je naš partner NTV „Hayat“ kojoj smo povjerili stručne poslove vezane za održavanje ove manifestacije odradio dobar posao. Sve što radimo mi radim u interesu naše države Bosne i Hercegovine, u ime Sarajeva kao njenog glavnog grada, a najviše zbog Ilidže koju ljudi kad vide prosto zavole. Drago mi je da smo domaćini jedne ovakve fešte nakon koje će mnogi muzičari, autori i pjevači značajnije zakoračiti na estradnu scenu, postati zvijezde i istinski čuvari naše tradicionalne narodne pjesme.

Pored načelnika Memića, o festivalu i njegovom programu govorili su i: Elvir Švrakić, generalni direktor Hayat TV-a, prof. Emir Mejremić, Edo Krilić i Ismeta Dervoz. Press konferenciju je znalački moderirala Džena Zeničanin.


Elvir Švrakić i Senaid Memić


Inače, Festival narodne muzike "Ilidža 2017." bit će održan od 26.07-29.07.2017. godine na Ljetnoj pozornici Ilidža. Ljubitelji istinske narodne pjesme ove godine će uživati u četiri festivalske večeri i to:

-„Čuvari tradicije“ (26.jula), posvećena Himzi Polovini, Damjanu Babću, Radetu Dubljeviću, Blagoju Košaninu, Silvani Armenulić, Tomi Zdravkoviću, Omeru Pobriću, Zekerijahu Đeziću, Jozi Penavi, Vehidu Gunću, Mensuru Mrehiću i Mijatu Božoviću;

-„Prva harmonika“
(27.jula), internacionalno takmičenje harmonikaša u okviru kojeg će se osam najboljih harmonikaša, izabranih nakon predtakmičenja, boriti za nagradu u vrijednosti od 8.000 eura. Radi se o novoj harmonici italijanske kompanije „Siwa&Figli“.


Alma Švrakić, Edo Krilić, Enver Šadinlija i Ismeta Dervoz


-„Takmičarska noć narodne muzike“
(28.jula) na kojoj će 20 pjevača pokazati šta najbolje znaju u borbi za najbolju pjesmu, a autori za najbolju melodiju, tekst i aranžman. Na Press konferenciji je upriličeno i izvlačenje redoslijeda izvođenja pjesama u ovoj noći. Tako će prvi na festivalsku pozornicu stati Loki Tadić potom slijede Pavao Anić, Edo Jahić, Jasmin Burek, Rizo Hamidović, Asim Brkan, Suada Džanković, RifatTepić, Mesud Kreštalica Nihad Kantić Šike, Kemal Hasić, Alija Hadžimurati, Jasna Mangafić, Haris Sefer, Adam Mulahasanović, Ferid Avdić, Emir Gljiva Mirče, Elmedn Balalić, Aldijana Dizdarević i Nedim Čoralić. U revijalnom dijelu nastupit će Nazif Gljiva, Amna Aganović, interpretator pobjedničke pjesme Festivala narodne muzike „Ilidža 2016“ i Andrija Števanić koji će izvest pjesmu o Zaimu Imamoviću, a koju su napisali Enver Šadinlija i Damir Galijašević, i


Mesud Kreštalica i Edo Krilić


- „Velikani narodne muzike“ (29.jula) na kojoj će narodne pjesme izvoditi: Enes Begović, Ana Babić, Nedžad Salković, Ibrica Jusić, Eldin Huseinbegović, Mladen Tomić, Hasiba Agić, Hamid Ragipović Besko, Branka Sovrlić, Hanka Paldum, Lepa Lukić, Ivica Šarić, Osman Hadžić, Elvira Rahić, Semir Cerić Koke, Dragan Kojić Keba, Hor sevdalinki i Cenk Bosnali.

Festivalska dešavanja pratit će i druge manifestacije kao što su:
Okrugli sto u organizaciji Asocijacije kompozitora i muzičkih stvaralaca BiH (AMUS) na temu „AMUS+CISAC=nove mogućnosti za autore“, promocija knjige „Tuga i sreća zlatnih kočija“, autora Nazifa Gljive, Okrugli sto u organizaciji Asocijacije izvođača i svirača BiH (AIS) na temu „Programsko vijeće-u zakonu, ali ne u praksi“ i nastup članova Udruženja „Saray Sevdah“.


Nazif Gljiva i Enver ŠadinlijaOstali prilozi:
» SRCEM I PJESMOM ZA ŠEJLU JAŠAREVIĆ
Eset Muračević | 22. February 2019 20:51
» VOLJENOM ODLAZE VOLJENI
Eset Muračević | 12. February 2019 15:25
» MOJ SAN SE NA NAJBOLJI NAČIN POČEO OSTVARIVATI
Eset Muračević | 26. December 2018 20:47
» RAPSODIJA ZA VUKOVAR
Eset Muračević | 11. November 2018 15:49
» SEVDALINKU IMA KO DA ČUVA
Eset Muračević | 28. October 2018 14:26
» PRIČA O GRUPI „SEVKAS DERMAN“
B.net | 22. October 2018 13:58
» NEVJESTA ZASVIRALA NA VLASTITOJ SVADBI
Eset Muračević | 21. October 2018 20:08
» UDRUŽENJE BOSANSKIH UMJETNIKA DOBILO NOVE ČLANOVE
Eset Muračević | 14. September 2018 13:14
Ostali prilozi istog autora:
» VOLJENOM ODLAZE VOLJENI
12. February 2019 15:25
» HAMZIĆ: OVAJ ŽIVOT I NIJE ŽIVOT
17. November 2018 12:40
» RAPSODIJA ZA VUKOVAR
11. November 2018 15:49
» SEVDALINKU IMA KO DA ČUVA
28. October 2018 14:26
» JESU LI „LOPOVI“ DŽABA KRALI
22. October 2018 21:51