Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SIMBOLI OTPORA: GRAĐANI TURSKE SE PRISJEĆAJU PUČA OD 15. JULA
Autor: AA
Objavljeno: 15. July 2017. 20:07:15


U noći 15. jula prošle godine milioni građana Turske bili su na ulicama svojih gradova pružajući otpor pripadnicima terorističke organizacije Fetullahci (FETO) koji su te noći pokušali izvršiti državni udar u toj zemlji.

Među njima je bio i Dilaver Batur, općinski službenik u gradu Siirtu i otac petero djece.

Prisjećajući se noći 15. jula, Batur je novinaru Anadolu Agency (AA) kazao kako je na poziv predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana izašao na ulicu kako bi pružio otpor pučistima koji su namjeravali preuzeti kontrolu nad institucijama širom zemlje.

"Kada sam došao ispred zgrade gradske uprave vidio sam da pučisti pokušavaju preuzeti kontrolu nad institucijom i zarobiti guvernera. Ljudi su pružali otpor. Legao sam ispred oklopnog vozila kako bih pokušao da spriječim njegovo kretanje", prisjetio se Batur.

On je podsjetio da to nije bio prvi pokušaj terorista FETO-a, njihovih unutrašnjih i vanjskih saveznika, pomagača i nalogodavaca, da destabilizuju Tursku.

"Narod je pobijedio teroriste FETO-a. Bolje je da izgubimo živote nego domovinu", rekao je Batur i dodao da je cilj pokušaja puča bio podijeliti Tursku i potom je predati drugima.

- Kadriye Karabeke na ulici bila s porodicom -

U gradu Denizli Kadriye Karabeke (39) je na ulicu izašla s devetnaestogodišnjim sinom. Ona je učestvovala u sprečavanju pučista da otputuju u Ankaru.

"Molim Boga da se mojoj zemlji nikada više ne ponove datumi kao 15. juli. Sa sinom sam stajala u prvim redovima pružajući otpor pučistima", kazala je.

Ali Karabeke (19) je rekao da najprije nije mogao vjerovati šta se događa, ali da je kasnije izašao na ulicu kako bi se suprotstavio pučistima.

Članovi terorističke organizacije Fetullahci (FETO) infiltrirani u vojsku Turske u noći 15. jula 2016. godine pokušali su izvršiti državni udar i preuzeti kontrolu nad institucijama u toj zemlji. Na poziv predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana milioni građana širom zemlje izašli su na ulice i spriječili pučiste u njihovom krvavom pohodu. U pokušaju puča teroristi su ubili 249, a ranili više od 2.000 ljudi.Ostali prilozi:
» SARAJEVSKI VITEZOVI - POZDRAV DOMOVINI
Eset Muračević | 18. June 2018 13:16
Ostali prilozi istog autora:
» ŽENSKA DŽAMIJA
11. June 2018 18:02