Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Sandžak: Prilikom kopanja temelja za Novu hitnu!
NOVI PAZAR: PRONAĐENA MASOVNA GROBNICA NA HADŽETU, POLICIJA U PAKETIMA ODNOSI POSMRTNE OSTATKE
Autor: B.net
Objavljeno: 15. July 2017. 15:07:46

Kopali temelj, otkrili masovnu grobnicu


Danas su tokom kopanja temelja nove zgrade Hitne pomoći u Novom Pazaru, pronađeni posmrtni ostaci nekoliko osoba. Pretpostavlja se da je riječ o posmrtni ostacima strijeljanih na Hadžetu.

Način na koji su nadležne službe pristupile ekshumiranju žrtva zločina na Hadžetu je najblaže rečeno nestručan i nedgovoran.

Na iskopavanju radi jedna osoba, bez adekvatne opreme a kosti se trpaju u kartonske kutije (pakete) od čipsa!

Podsjećamo. krajem i nakon završetka Drugog svjetskog rata i ulaska partizana u sandžačke gradove, komunistička vlast donijela je odluku da se po kratkom postupku kazne svi oni koji po njihovoj procjeni nisu bili na liniji režima. Na nišanu novopečenih vlastodržaca našli su se gotovo svi ugledniji Bošnjaci iz toga vremena, koji nisu bili članovi partizanskog pokreta.


Kosti u paketima za čips


Od 28. novembra 1944. do 21. januara 1945. godine komunističke vlasti su likivdirale preko 2.000 najuglednijih Bošnjaka novopazarskog, sjeničkog i tutinskog kraja i pokopale ih na Hadžetu., objavio je portal sandzakpress.net.

Na Facebook profilu predsjednik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka dr. Jahja Fehratović je upisao kratak komentar:
- Subhanellah. Istraga mora utvrditi da li se radi o Bošnjacima strijeljanim 1944-1945. godine na Hadžetu od strane komunističkog režima... Cijeli Hadžet je jedna velika masovna grobnica nevino ubijenih Bošnjaka, napisao je on.

Po svjedočenju, historijskim istraživanjima i podacima računa se da je preko 2.000 Bošnjaka strijeljano na lokaciji Hadžeta, i da su tu pokopani. U Srbiji je bila tabu tema da se priča o strijeljanim Bošnjacima, da se navodno ne "narušavaju" međukomšijski odnosi. Pored svega pričali su hrabri Sandžaklije, prikrivali poslušnici, plaćenici sa vladajućim strukturama u Sandžaku i Beogradu.


Strijeljani Bošnjaci na Hadžetu



Ostali prilozi:
» SARAJEVSKI VITEZOVI - POZDRAV DOMOVINI
Eset Muračević | 18. June 2018 13:16
» NASTAVAK RADOVA NA PRVOJ DŽAMIJI U GRACU
Emir Serdarević | 16. June 2018 22:08
Ostali prilozi istog autora: