Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Haag

NA 22. GODIŠNJICU ZLOČINA GENOCIDA
SKANDALOZNO: APELACIONI SUD U BEOGRADU ODBACIO OPTUŽNICU ZA ZLOČINE NAD 1313 BOŠNJAKA U KRAVICI
Autor: NAP
Objavljeno: 13. July 2017. 16:07:36


Suđenje osmorici pripadnika Specijalne brigade MUP-a RS optuženih za zločine nad bošnjačkim civilima u Srebrenici stopirano je, jer je optužnica odbačena, javlja Tanjug, prenosi agencija Patria.

Apelacioni sud je, naime, usvojio zahtjev odbrane da se optužnica od 21. januara 2016. godine odbaci jer je nije podigao tuzilac za ratne zločine, potvrđeno je iz suda.

U obrazloženju se navodi da je u to vrijeme, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević već bio u penziji, od 1. januara 2016, a na čelo tužilaštva nije bio izabran drugi tužilac, niti vršilac funkcije tužioca za ratne zločine, već je njime upravljao "rukovodilac".

Prema toj optužnici, osmorica okrivljenih sa prvooptuženim Nedeljkom Milidragovićem na čelu su se tertila za ubistvo 1.313 Bošnjaka 1j. jula 1995. godine u selu Kravice.

U optužnici se navodi da su Milidragović kao komandir 2. voda 1. čete Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske, kao i ostali optuženi pripadnici tog voda, kršeći pravila međunarodnog prava unutar, ispred i u neposrednoj okolini hangara zemljoradničke zadruge u selu Kravice, u opštini Bratunac, izvršili masovne likvidacije više stotina civila - muškaraca, bosanskih muslimana.

Pored Milidragovića, optuženi su i Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Dragomir Parović kao pripadnici njegovog voda, a Aleksa Golijanin i Vidosav Vasić, kao pripadnici 1. voda 1. čete Centra Jahorina.

U optužnici se navodi da su drugi pripadnici MUP-a RS, uključujući i NN pripadnike 1. čete Centra Jahorina 13. jula otpočeli sa likvidacijama više stotina ljudi zatvorenih u hangaru, pucajući u njih kroz otvore hangara iz automatskog naoružanja i ubacujući ručne granate.

Početak suđenja je u decembru bio odložen zbog zahtjeva odbrane da se prije početka upozna sa identitetima zaštićenih svedoka. Sud je taj zahtjev usvojio i tužilaštvo za ratne zločine je sud i odbranu u međuvremenu upoznalo sa njihovim identitetima.

Zaštićeni svjedoci su mahom žrtve ili očevici krivičnih djela kojima se daje zaštita identiteta, pseudonimoma, zaštitom lika ili glasa. Na pripremnom ročištu koje je održano u oktobru bez prisustva javnosti svi optuženi su negirali krivicu.

Tužilaštvo za ratne zločine tereti okrivljene za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu, a u ovom postupku planirano je saslušanje mnogobrojnih svjedoka i eksperata kao i izvođenje drugih dokaza. Svi optuženi se brane sa slobode.

Podsjećamo, danas je u krugu Zemljoradničke zadruge u Kravici obilježena je 22. godišnjica stradanja Bošnjaka.

Zločin u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici jedan je od najmonstruoznijih zločina u proteklom ratu, a samo u jednom danu na ovom mjestu stradalo je oko 1.500 ljudi.

Posmrtni ostaci ubijenih Bošnjaka pronađeni su u više masovnih grobnica, a ukopani su u Memorijalnom centru u Potočarima.

Ovogodišnje polaganje cvijeća i obilježavanje godišnjice stradanja proteklo je bez problema za razliku od nekih prethodnih godina kada porodicama žrtava nije dozvoljeno da priđu Zemljoradničkoj zadruzi.

Prema izjavama svjedoka, zločin u Kravici se desio u poslijepodnevnim satima 13. jula 1995. godine.

Pripadnici vojske i policije Republike Srpske su zarobljene Bošnjake koji su pokušavali da se domognu slobodne teritorije pod kontrolom Armije RBiH zatvorili u Zemljoradničku zadrugu, a onda su bacali ručne bombe na njih.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» PREMINULA BORKA PAVIĆEVIĆ
01. July 2019 13:23
» NASTAVLJAMO POMAGATI DJECI
22. June 2019 14:42