Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Probleme zadaju žuljevi i sunčanica
ULTRAMARATONCI IZ VUKOVARA STIGLI U POTOČARE; UČESNICI MARŠA MIRA DANAS STIŽU U POTOČARE
Autor: AA
Objavljeno: 10. July 2017. 14:07:59
Ultramaratonci iz Vukovara stigli u Potočare
Pet maratonaca, nakon 227 pretrčanih kilometara, stigli su u poslijepodnevnim satima u Potočare gdje će sutra, 11. jula, prisustvovati komemoraciji i ukopu 71 žrtve srebreničkog genocida, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o ultramaratoncima Dušku Štrbacu, Elviru Rakipoviću, Draženu Čučiću, Goranu Draksleru i Zmagi Horvatu, koji su trčali VI ultramaraton Vukovar - Srebrenica.

Visoke temperature, oko 35 stupnjeva Celzija, bile su otežavajuće za maratonce koji su zbog vrućine izbjegavali otvorene ceste te su na jednom dijelu etape potražili hladovinu na šumskom putu.

U povodu obilježavanja 22. godišnjice srebreničkog genocida, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) već šestu godinu zaredom organizuje ultramaraton kojim se želi podsjetiti na žrtve masovnog pokolja u Srebrenici i Vukovaru te na sve nevino stradale tokom rata od 1990. do 1995.

U Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula bit će klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 71 novoidentifikovanih posmrtnih ostataka žrtava genocida kojeg su u julu 1995. godine počinile vojska i policija RS-a, kao i paravojne formacije iz RS-a i Srbije nad Bošnjacima "zaštićene zone UN-a".

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada su smiraj pronašle 6.504 žrtve genocida, a traga se za još oko hiljadu.

Učesnici Marša mira danas stižu u Potočare: Probleme zadaju žuljevi i sunčanica
Više od pet hiljada učesnika "Marša mira" danas u poslijepodnevnim satima stiže u kompleks Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari nakon trodnevnog pješačenja trasom dužom od 100 kilometara kojom su 1995. godine pješačili Srebreničani nadajući se prelasku na slobodnu teritoriju, javlja Anadolu Agency (AA).

Muškarci, žene, djeca iz svih dijelova svijeta, ali i oni koji su tog ljeta '95. preživjeli na "putu smrti", u prethodna dva dana prešli su dvije etape i sinoć stigli do kampa u Mravinjcima odakle su jutros krenuli do Šušnjara, sela u blizini Srebrenice odakle je '95. krenula kolona Srebreničana.

Munir Habibović, jedan od organizatora Marša mira, kazao je za AA da se učesnici Marša mira trenutno nalaze u rejonu Buljima te da su protekla dva dana prošla uredu.

"Sve je uredu, osim manjih intervencija zbog žuljeva i sunčanice. Svi se pridržavaju kodeksa ponašanja", rekao je Habibović.

Danas u poslijepodnevnim satima, oko 17 sati, očekuje se ulazak učesnika Marša mira u Memorijalni centar Srebrenica - Potočari. Habibović je podsjetio da se Maršu mira jutros u Mravinjcima, gdje su proveli prethodnu noć, pridružio i federalni premijer Fadil Novalić.

Inače, 13. "Marš mira Nezuk - Potočari 2017." i ove godine je, pored komemoracije i dženaze žrtvama, jedna od glavnih aktivnosti u sklopu obilježavanja 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Na trasi od Nezuka pa do Potočara učesnici prolaze maršrutom: Nezuk - Baljkovica - Parlog - Crni Vrh - Snagovo - Liplje - Jošanica - Donja Kamenica - Bakrači - Glodi - Udrč - Cerska - Kaldrmica - Đugum - Mravinjci - Burnice - Kameničko Brdo - Ravni Buljim - Jaglići - Šušnjari - Budak - Potočari (Memorijalni centar).

U Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula bit će klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 71 novoidentifikovanih posmrtnih ostataka žrtava genocida kojeg su u julu 1995. godine počinile vojska i policija RS-a, kao i paravojne formacije iz RS-a i Srbije nad Bošnjacima "zaštićene zone UN-a".

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada su smiraj pronašle 6.504 žrtve genocida, a traga se za još oko hiljadu.Ostali prilozi:
» SARAJEVSKI VITEZOVI - POZDRAV DOMOVINI
Eset Muračević | 18. June 2018 13:16
» NASTAVAK RADOVA NA PRVOJ DŽAMIJI U GRACU
Emir Serdarević | 16. June 2018 22:08
Ostali prilozi istog autora:
» ŽENSKA DŽAMIJA
11. June 2018 18:02