Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Njemačka
U DORTMUNDU ODRŽANA KOMEMORACIJA ZA ŽRTVE GENOCIDA
Autor: B.net
Objavljeno: 09. July 2017. 14:07:51


U Dortmundu, povodu 22. godšnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici održana je komemoracija za žrtve genocida u Srebrenici i BiH i Marš mira na kojem je uzelo učešće više od 1.500 ljudi.

Predsjednik bosanske zajednice u NRW zahvalio se svim učesnicima koji su sa svojim prisustvom odali počast srebreničkim žrtavama genocida.

U ime Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj obrtatio se Mehmed ef. Jakubović, koji je prenio selame i pozdrave iz Sarajeva od reisu-l-uleme IZ u BiH dr. Husein ef. Kavazovića.

http://www.bosnjaci.net/foto/680_Dortmund_Marsmira_8_juli_2017k.jpg border=0 width="680">


Maršu mira prisustvovao je i protestantski pastor Friedrich Laker koji je podsjetio svijet na strašne zločine genocida i saučesništvo nizozemskih mirovnih snaga UN-a.

Amir Aletić i Mehmed Valjevac istakli su da su zadovoljni odzivom na Maršu mira, te da se iz godine u godinu broj povećava, posebno prisustvo na završnoj komemoraciji u dijelu grada, koji je izuzetno frenkventan. Ostenhellweg na Reinoldikirche je jedna od najposjećenijih shopping ulica gdje više od 12.000 ljudi prolaze u u jednom satu. To je jako važno da znamo i našim sugrađanima da prenesemo poruku o genocide u Bosni i Hercegivini.Organizatori su istakali da je i zvaničnim diplomatama BiH, ako i grada i pokrajine mjesto među učesnicima Marša mira, na taj način da daju svoj doprinos u sjećanju na žrtve genocida u BiH i da se nikad i nikome ne dogodi.


Oni su najavili da će 2018. godine nastaviti sa Maršom mira i komemoracijom za žrtve genocida, kao i da se u školskim udžbenicima Njemačkoj uči o genocidu u Srebrenici.


Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: