Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

UDRUŽENJE ŽRTAVA U BIH: TRAGIČNO JE ŠTO GRAĐANI RS-A PRISTAJU NA LEGITIMIRANJE RATNOG ZLOČINA
Autor: trt.net
Objavljeno: 07. July 2017. 13:07:47


Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa nakon što je 11. jula, kada će biti klanjana dženaza i obavljen ukop, najavljen skup pod nazivom "Podrška generalu Ratku Mladiću - stop lažima o Srebrenici" u Banjaluci podsjetili su na činjenicu da mnogi gradovi u svijetu odaju počast nevino ubijenim civilima, a grad u BiH daje podršku onima koji su učestvovali u mnogim zlodjelima.

Istakli su da su nakon što je načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić otkazao "kvazidokumentarno veče sa dokazanom negatorkom genocida Ljiljanom Bulatović, pomislili da aktuelna vlast u entitetu RS ima bar minimum poštovanja prema žrtvama genocida u Srebrenici".

"Međutim, očito da je uporedo sa promocijom knjige Ljiljane Bulatović u Srebrenici pripreman miting podrške Ratku Mladiću u Banja Luci. Danas ne želimo govoriti o činjenicama i sudskim presudama. Ne želimo pozvati ni organizatore mitinga u Banja Luci da odustanu, ne želimo pozvati ni vlast ni međunarodnu zajednicu, ne želimo pozvati ni gradonačelnika Banja Luke da spriječe miting, oni neka objašnjavaju budućim generacijama motive podrške koljačima. Mi se danas želimo posvetiti 11. julu, danu kada je ratni zločinac Radovan Karadžić uz punu podršku Srbije naredio, a vojska i policija izvrsile, smaknuće deset hiljada sedamsto i jedne nevine bošnjačke žrtve u Srebrenici", naglasili su u saopćenju.

Više nego očigledno je, naveli su, da se moralna ljestvica aktuelne politike manjeg bh. entiteta nije pomjerila, ona se izbrisala, sunovratila i dezorijentisala u pokušaju očuvanja aktuelnih političkih pozicija.

"Tragično je što svoje pozicije u narodu učvršćuju na ovaj način i što građani RS-a pristaju na tu vrstu legitimacije ratnog zločina ne uviđajući da žive u moralnom paklu. 11. jula ove godine srebrenički genocid biće obilježen u Londonu, Briselu, Vašingtonu, Beču, Otavi, Sidneju i brojnim drugim svjetskim metropolama. Ovi gradovi, uz zvaničnu podršku svojih vlada, žele da iskažu svoj pijetet prema ubijanju nevinih civila, čuvajući na taj način bazične postulate čovječanstva. U Banja Luci se 11. jula održava miting podrške Ratku Mladiću", upućeno je iz spomenutih udruženja.

Pitaju je li to grad koji 2024. godine želi biti evropska prijestonica kulture?!

"Banja Luka neka objasni tim istim gradovima sa kojim vrijednostima predaje aplikaciju za evropsku prijestonicu kulture 2024. godine. Koje su to vrijednosti koje Banja Luka na ovaj način baštini i dio koje kulturološke lepeze želi pokazati svijetu? Podrška čovjeku koji ubija petogodišnju djevojčicu, starca od 77 godina? Podrška naoružanom vojniku koji staje trudnici na stomak ubijajući nju i njeno nerođeno dijete?", poručili su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa.Ostali prilozi:
» SARAJEVSKI VITEZOVI - POZDRAV DOMOVINI
Eset Muračević | 18. June 2018 13:16
Ostali prilozi istog autora: