Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Haberi

Bajramske poruke i čestitke: Bajram šerif mubarek olsun!
REISU-L-ULEMA DR. KAVAZOVIĆ: BAJRAMSKI DANI SU PRILIKA DA U SVOJE ŽIVOTE UNESEMO RADOST I DA JE PODIJELIMO S DRUGIMA
Autor: B.net
Objavljeno: 24. June 2017. 15:06:09


Reisu-l-ulema dr. Kavazović: Nadu i snagu koju nam je ulio ramazan prenesemo u našu svakodnevnicu


Povodom nastupajućeg Ramazanskog bajram reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović uputio je danas Bajramsku čestitku koju prenosimo u cijelosti:
- U ime Allaha Milostivog, Samilosnog
Braćo i sestre,
Ispratili smo još jedan ramazan. Iza nas je mjesec Božije milosti i oprosta. Mjesec u kojem smo vidjeli pune džamije na mukabelama i teravijama. Posebno smo obradovani velikim brojem mladih ljudi koji su, ne samo učestvovali u aktivnostima svojih džemata, nego su brojne aktivnosti i sami organizovali. Sve to nas je ohrabrilo.
I da nam ramazan nije donio nijednu više blagodat ova bi bila dovoljna da imamo razloga sretni dočekati sutrašnji Bajram.
Na nama je sada da tu nadu i snagu koju nam je ulio ramazan prenesemo u našu svakodnevnicu. Taj duhovni preporod koji smo iskusili na ličnom i kolektivnom nivou treba biti naš zalog za uspjehe koje moramo postizati zarad budućih generacija.
Danas nam više nego ikada treba dobrih vijesti i nade u bolje sutra.
Bajramski dani su prilika da u svoje živote unesemo radost i da je podijelimo s drugima, da barem na kratko ostavimo sve probleme i neslaganja iza sebe.
I Uzvišeni nam u Kur`anu poručuje da nikada ne smijemo klonuti duhom i prepustiti se beznađu. Njegove su riječi: „Nadu u milost Gospodara svoga mogu gubiti samo oni koji su s pravog puta skrenuli.“
Braćo i sestre,
Svima vama u domovini Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Sandžaku i dijaspori, želim sretne i berićetne bajramske dane.
Provedimo ih s porodicom, rodbinom, prijateljima i komšijama.
Neka u srca svih nas Uzvišeni unese nadu u Njegovu milost i dobro u svijetu u kojem živimo.
Bajram šerif mubarek olsun, - stoji u bajramskoj čestitki reisu-l-uleme dr. Kavazovića.Muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević

O vjernici, radujte se nagradi koja vas čeka


Reci: "Neka se zato Allahovoj blagodati i milosti raduju, to je bolje od onog što gomilaju." ( Kur'an)

Bajram je dan radosti i veselja.

Radujte se uputi, ustrajnosti na istini, namazima, postu, zekatu, sadekatu l fitru, učenju Kur'ana, zikru i ostalim vašim dobrim djelima.

Svoju radost izrazite tekbirima veličajući Uzvišenog Stvoritelja onako kako vam je i propisao.
"Da biste Allaha veličali (tekbirima) zato što vas je uputio i da biste bili zahvalni" (Kur'an).

Lijepa je ovosvjetska radost u kojoj uživate ali znajte da se nikako ne može porediti sa srećom koju ćete doživjeti kada sretnete svoga Gospodara pa vas obraduje lijepom nagradom.
"Znajte da ćete Ga sresti, a ti obraduj vjernike". (Kur'an)

Muftijstvo sandžačko i naša Islamska zajednica u cjelini sa svojim institucijama i vjernicima iz ovog mjeseca izlazi stabilnija, jača i odlučnija da ustraje na putu istine i slobode a sve u okrilju zadovoljstva Milostivog Allaha.

U tom duhu muslimanima u domovini, dijaspori i cijelom ummetu Bajram mubarek olsun!
Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik manjeg bh. entiteta, uputio bajramsku čestitku muslimanskim vjernicima u Bosni i Hercegovini

Naše svetinja je država Bosna i Hercegovina, mir, sloboda, islam
i svijest o očuvanju i jačanju Bošnjaka

Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik manjeg bh. entiteta, u povodu predstojećeg Ramazanskog bajrama, uputio je u subotu 24. juna 2017. godine bajramsku čestitku muslimanskim vjernicima u Bosni i Hercegovini.
„Ramazan koji ispraćamo pokazao je izuzetnu snagu i jedinstvo Bošnjaka, koji su se u svetom mjesecu muslimana smogli snage da nadvladaju mnoge svoje slabosti.
Dostojanstveno smo organizovali kolektivne dženaze i podsjetili svijet da smo narod nad kojim je počinjen genocid, a da smo zahvaljujući islamu i miroljubivoj koegzistenciji, na kojoj baziramo svoju politiku, kao narod uspjeli da nadvladamo bilo kakvu mogućnost radikalizacije, osvete za zločine i uzvraćanje istom mjerom. Ovim pokazujemo da smo spremni da sudjelujemo u gradnjii budućnosti, kako Bosne i Hercegovine, tako i cijele Evrope, nudeći upravo Evropi naš uspješni koncept višestoljetnog suživota i tolerancije. Taj koncept podrazumijeva potpunu ravnopravnost svih i podjednake mogućnosti za sve. Bošnjaci su, kao najbrojniji narod u Bosni i Hercegovini, ponosni na takve tradicije i odlučni smo da ih prije svega primijenimo u svojoj domovini, Bosni i Hercegovini. Bošnjaci će zajedno sa drugim narodima i građanima graditi upravo takvu zemlju, u kojoj nije nikome tijesno.
Brojni skupovi koje smo organizovali tokom ramazana, susreti na porodičnim i kolektivnim iftarima, te organizacija vrhunskih kulturnih i vjerskih manifestacija, bili su prilika da se još jednom naglase naše svetinja: država Bosna i Hercegovina, mir, sloboda, islam i svijest o očuvanju i jačanju Bošnjaka. Na naše iftare, koji su naše posebna vrijednost, ovoga ramazana smo, u cijeloj Bosni i Hercegovini, ugostili prijatelje iz drugih naroda i religija. Željeli smo podijeliti ljepotu svoje vjere i svojih običaja sa našim susjedima, naši pozivi na iftare i njihovi dolasci pokazali su da je očuvano zdravo tkivo Bosne i Hercegovine. Poručili smo našim susjedima da ćemo se vidjeti na njihovim svetkovinama, a onda opet na našim. Tome su nas učili naši očevi i djedovi – tome mi želimo da učimo svoju djecu. Upravo su to najbolje poruke ramazana, koji nas je i ove godine učinio boljima.
Poštovani vjernici muslimani, podijelite i radost Bajrama sa svojim susjedima, jer je to u našoj vjekovnoj tradicij. Vama i Vašim porodicama gdje god da se nalazite, u Bosni i Hercegovini ili bilo gdje u svijetu, upućujem najiskrenije čestitke u povodu Ramazanskog bajrama 2017. godine, u želji da ove blagdanske dane provedete u miru, ljubavi i duhovnom skladu, upravo onako kako to islam kao vjera preporučuje.
Bajram šerif mubarek olsun!“ – piše u čestitki potpredsjednika Salkića.
Bajramska čestitka predsjednika skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo i narodnog poslanika

Zukorlić: Bajram je idealna prilika da oprostimo jedni drugima hakove, sve u cilju jačanja jedinstva i naše zajednice


Prethodnih mjesec dana koristili smo da pojačamo pokornost Stvoritelju i izoštrimo karakterne vrline. Nastupajući Ramazanski bajram je kruna tridesetodnevnog posta i radost vjernika koji su se u tim danima odricali ovosvjetskih užitaka. Zato je prilika da bajramske blagdane provedemo u porodičnome ambijentu, međusobnoj bratskoj ljubavi i poštovanju.

Muslimani su jedna cjelina, jedan organizam kako kaže naš Poslanik Muhammed a.s., i važno je da pomognemo onom organu koji obolio da ozdravi i iznova bude dio te cjeline. Bajram je idealna prilika da pomirimo različite stavove, iskažemo toleranciju i oprostimo jedni drugima hakove, a sve u cilju jačanja jedinstva i naše zajednice.

U tom duhu, reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinu Kavazoviću, predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftiji Mevludu Dudiću, svim muslimanima Sandžaka, Srbije, Bosne i Hercegovine, regiona i svijeta Bajram šerif mubarek olsun! – piše u čestitki Muamera Zukorlića, narodni poslanika i predsjednika skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, informatičko društvo i tehnološki razvoj.Bajramska čestitka Generalnog konzulata Repulike Crne Gore u New Yorku


Poštovani, svim vašim čitaocima islamske vjeroispovijesti, a posebno našim dragim iseljenicima iz CRNE GORE, povodom predstojećeg Ramazanskog BAJRAMA, upućujemo iskrene čestitke, uz želju da taj veliki praznik provedete u zdravlju i veselju, u krugu svoje porodice i prijatelja.

Želimo da Bajram bude praznik praštanja i pomirenja, dobročinstva i radosti.

U ime generalnog Konzulata Crne Gore u Njujorku,

Amb. Željko Stamatović
Konzul, Amer Cikotić
Čestitka predsjednika Željka Komšića, predsjednik DF-a povodom Ramazanskog bajrama


Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić svim pripadnicima islamske vjeroispovjesti uputio je čestitku povodom Ramazanskog bajrama u svoje ime i ime Demokratske fronte:

„Iskrene čestitke povodom Ramazanskog bajrama upućujem svim pripadnicima islamske vjeroispovjesti. Želim vam da ovaj značajan praznik provedete u društvu najmilijih, i da sve naredne dočekate u miru i veselju.

Iza vas je mjesec posta, odricanja i žrtvovanja, a duhovni mir najbolja nagrada za sve što činite. Laž, obmane, zle namjere neka ostanu iza nas. Njegujmo našu zajedničku tradiciju, budimo bolji danas, nego juče.

Bajram šerif mubarek olsun.“KV SBiH TK: Bošnjaci su narod koji zna cijeniti i poštovati svog susjeda, prijatelja…


Povodom nastupajućeg ramazanskog Bajrama, svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti u BiH i dijaspori, u ime Kantonalnog vijeća S BiH TK upućujemo najiskrenije čestitke uz želju da ove mubarek dane provedete u miru, radosti i druženju sa najmilijima.

Neka Vam ovaj ramazanski Bajram donese svako dobro, ličnu i porodičnu sreću, ljubav i blagostanje, više jedinstva i bratske solidarnosti prema onima koji trebaju našu pomoć. Bajram je prilika da još jednom pokažemo i dokažemo i sebi i drugima da su Bošnjaci na ovim prostorima narod koji zna cijeniti i poštovati svog susjeda, prijatelja, rodbinu, jer naša domovina BiH nas je kroz vijekove svoga postojanja učila da se tako ophodimo prema svim njenim dobronamjernim građanima, bez obzira ko su, odakle dolaze i kako se zovu.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!
Prijatelji BH čestitaju Bajram: Provedite ovaj radosni praznik u miru, sreći i blagostanju


Udruženje “Prijatelji BH” povodom najvećeg muslimanskog praznika Bajrama uputilo je čestitku muslimanima u BiH i širom svijeta.

Udruženje svim svojim članovima i prijateljima islamske vjeroispovijesti upućuje čestitke sa željom da ovaj praznik proslave u miru, radosti, sreći i blagostanju.

- Želimo da ovaj radosni praznik provedete sa svojim najbližim, prijateljima i komšijama na način kako se to radilo stoljećima na ovim prostorima i u skladu sa duhom i tradicijom BiH - navodi se u saopćenju iz Udruženja.


Emir Ramič, direktor Instituta za istraživanje genocida - Kanada

Kao univerzalna bića oslobađajmo se iz okova egoizma

Bilo koju slabost treba prvo u sebi po­gledali i priznati i koliko smo prema sebi kritični i samokritični, biti i prema drugima. Najveće blagodati koje slijede iz mjeseca posta su povjerenje među ljudima, stid, iskrenost, saradnja, solidarnost, uvažava­nje i pomaganje ljudi. Postom popravljena duša u skromnosti, skrušenosti, dostojanstvu, treba očuvati i pretvoriti u kontinuitet radosti i mira, porodičnog zajedništva, rodbinskog druženja, međukomšijskog razumijevanja i međuljudskog dijaloga. Mir, pravda, istina, dobro i zajedništvo čine duh Bajrama, ali to je i poruka svih Božijih knjiga i to treba pokazati, očuvati i ojačati u vremenu kada su mir, tolerancija, priznavanje, poštovanje, prihvatanje drugog i drugačijeg samo događaj. Nedajmo prostora mraku i zlu, protjerajmo ih svjetlošću istine, pravde i dobrote. Jer mrak je samo nedostatak svjetla. Mir sa sobom i drugima. Razgovor sa sobom i drugima. Okanimo se zavisti koja jede dobra djela. Kao univerzalna bića oslobađajmo se iz okova egoizma. Muslimanima širom svijeta želim sretan i miran Bajram uz nadu da će svoju duhovnu radost proširiti među sve dobre ljude i tako podariti cijelom svijetu nadu u bolji mir i bolju budućnost.
Bajram šerif mubarek olsun!


Ostali prilozi:
» ŽENSKA DŽAMIJA
AA | 11. June 2018 18:02
» MUNARA VIRI IZ ZALEĐENOG JEZERA
AA | 01. February 2018 19:36
» SJEĆANJE NA ŠEHIDE PALANAČKE ČETE
Rasema Karić | 22. January 2018 16:30
» VRAĆANJE STAROG ADETA U DUHU ISLAMA U BRČKO DISTRIKTU
Rasema Karić | 19. December 2017 18:28
» VEČER KUR'ANA
Eset Muračević | 06. December 2017 19:45
Ostali prilozi istog autora:
» OVA KNJIGA BORI SE ZA ISTINU!
03. November 2018 13:53