Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Sa susreta Ferrija u Prištini
KORJENI PORODICE FERRI SU DUBOKO USAĐENI U ALBANSKU ISTORIJU
Autor: Esad Gjonbalaj
Objavljeno: 23. June 2017. 20:06:34

Albanološki institut u Prištini, 20.juni 2017.: S lijeva na desno: Mr. Arben Ferri, Ismet Šabović prof. dr. Naser Ferri


Istorija porodice Ferri ne može biti drugčija od istorije našega zavičaja Plava i Gusinja.

Ova fotografija članova porodice Ferri sa susreta u Prištini 20. juna govori više od obične fotografije. Na slici su prof. dr. Naser Ferri, mr. Arben Ferri i njihov rođak Ismet Šabović iz Plava, koji sada živi u Americi.

Legendarna porodica Ferri i porodica Shabaj-Šabović iz Plava i Gusinja su dio istoga porodičnog stabla čiji su se članovi, sticajem raznih okolnosti, pritisaka, progona, tortura, ubistava i likvidacija od strane Crnogoraca i srpskih agentura poslije 1912. godine, silom prinuđeni da napuste vjekovna ognjišta, raselili u više zemalja svijeta. A poznata narodna poslovica govori da se „rijeka uvijek vraća starom toku“ je vrlo vrijedna i duboko značajna u prilog čemu govori i današnji susret članova porodice Ferri u Prištini.

Ismet Šabović živi i radi u Nju Jorku i marljiv je aktivista za albansko nacionalno pitanje iako nam je, kako on sam kaže, jezik jedina prepreka jer stablu Ferrija niko ne može da iskida porodične korijene kao ni korijene slavne istorije naših predaka.

Prof. dr. Naser Ferri, arheolog, praunuk Jakupa Ferrija je pri ovom susretu naglasio da onako kako su se stari Ferri kad je trebalo borili oružjem mi, današnji Ferri, potomci Jakupovi ćemo se odužiti perom Plavu i Gusinju.

Mr. Arben Ferri, inače unuk Šemsa Ferrija je izjavio da je vizija Ferrija još uvijek prisutna u srcima svih Albanaca Plava i Gusinja kako u vrijeme Šemsa Ferrija tako i u doba ostalih junaka porodice Ferri.

Susret Ferrija i Šabovića je vrlo značajan i u pogledu osvješćivanja da je asimilacija živa rana koja je za više od jednoga vijeka učinila svoje. No zahvaljujući ovakvim susretima i jasnoj nacionalnoj orijentaciji potomaka porodice Ferri i Šabović, albanstvo će se održati u Plavu i Gusinju, zaključili su nakon današnjeg susreta potomaka porodice Ferri.


Ismet Šabović, 18. juna 2017., na Šehovića mezarju u Plavu u zijaret mezaru svoga pretka Jakupa Ferrija.
Prošle godine, 1. avgusta 2016. je podignut nišan na mezaru Jakupa Ferra, 137 godina nakon pogibije u čuvenoj Bitci na NokšićuOstali prilozi:
» BOŠNJACI POSLALI PORUKE MIRA
Emir Serdarević | 09. June 2018 20:35
» PRIČE O HEROJIMA TREBA VRATITI U ŠKOLSKE KLUPE
Eset Muračević | 08. June 2018 14:58
» AMINA ILI MELEK
Said Šteta | 01. June 2018 16:28
» ŠEHIDI PREVIJE
Ibrahim Husejnović | 21. May 2018 17:25
» ČOVJEK, ŽENA, DOKTORICA ALMA
Said Šteta | 15. May 2018 15:11
» PLAV: MLADI FILANTROPI NA HUMANOM DJELU!!!
Senada Đešević, prof. | 27. March 2018 20:25