Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

NEGIRANJE BOSANSKOG JEZIKA I DISKRIMINACIJA POVRATNIKA KRIVIČNA DJELA, DESET GODINA ZATVORA ZA PRODAJU GLASA!
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 15. June 2017. 13:06:33


Zastupnik koalicije "Domovina" u Narodnoj skupštini Republike Srpske Admir Čavka, predložio je amandmane na Prijedlog Krivičnog zakonika RS-a o kojem će se glasati na današnjoj sjednici. Čavka je pozvao vladajuću većinu da podrži amandmane koji se tiču zaštite prava na jezik, borbu protiv diskriminacije i borbu protiv korupcije u Narodnoj skupštini RS-a.

„Predložio sam uvođenje krivičnog djela ograničenje pristupa javnim službama za povratnike. Ko uskrati pristup javnim službama ili nejednakim tretmanom ograniči pristup javnim službama za povratnike kaznit će se kaznom od šest mjeseci do pet godina zatvora", pojašnjava Čavka.

„Također, predložili smo uvođenje krivičnog djela uskraćivanje prava na korištenje jednog od službenih jezika i pisma u Republici Srpskoj zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja sa kaznom do pet godina zatvora. Ovo se posebno odnosi na ostvarivanje prava na korištenje bosanskog jezika", dodaje Čavka.

„Treći amandman se tiče borbe protiv prodaje glasova u Narodnoj skupštini RS-a. Tražimo da kada se izabrani poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske očituje, glasa ili izjašnjava na drugi način o prijedlogu na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srpske pod utjecajem trećeg lica u svrhu sticanja određene lične koristi može kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina“, zaključio je Čavka.

Zastupnik Admir Čavka je najavio da će u narednom periodu predložiti Zakon o posebnim mjerama borbe protiv korupcije u NSRS, kako bi se sankcionisali pritisci na narodne poslanike, ali i zaustavili stalni transferi zastupnika zbog ličnih interesa i 'nemoralnih ponuda'.Ostali prilozi:
» DR. CERIĆ NA KONFERENCIJI O FETVI U KAIRU
B.net | 17. October 2018 14:47
Ostali prilozi istog autora: