Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SRPSKI VOJNICI - SVJEDOCI U PROCESU POTVRDILI DA JE AHMET SEJDIĆ SPRJEČAVAO MALTRETIRANJE ZAROBLJENIKA VRS
Autor: BIRN
Objavljeno: 07. June 2017. 13:06:10

Ahmet Sejdić, bivši komandant Prve višegradske brigade ABiH


Svjedok Radivoje Topalović, jedan od zarobljenih vojnika Ruđanske brigade VRS-a: "Prilikom razmjene Sejdić nam je rekao: ‘Kada odete tamo, samo pričajte istinu, govorite kako jeste bilo, ne naginjite na bilo čiju stranu'. Razmijenjeni smo iz zatvora u Goraždu, a prethodno smo bili u Međeđi, gdje smo proveli nekoliko dana. I tada je Sejdić dolazio i naredio da nas čuva jače obezbjeđenje u jednoj kući, jer su nas mještani maltretirali tokom obroka"


Na suđenju za ratni zločin počinjen na području Goražda svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je optuženi Ahmet Sejdić dolazio u kuću u Međeđi gdje su bili zarobljenici, kako bi obezbijedio veću sigurnost i spriječio maltretiranje vojnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Radivoje Topalović, jedan od zarobljenih vojnika Ruđanske brigade VRS-a, izjavio je da je prilikom razmjene 1994. godine vidio optuženog Sejdića.

"Prilikom razmjene Sejdić nam je rekao: ‘Kada odete tamo, samo pričajte istinu, govorite kako jeste bilo, ne naginjite na bilo čiju stranu'. Razmijenjeni smo iz zatvora u Goraždu, a prethodno smo bili u Međeđi, gdje smo proveli nekoliko dana. I tada je Sejdić dolazio i naredio da nas čuva jače obezbjeđenje u jednoj kući, jer su nas mještani maltretirali tokom obroka", kazao je svjedok Topalović.

On je ispričao da je zarobljen nakon zasjede vojnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) 21. januara 1993. godine, kada je i ranjen, na lokalitetu Strmica (općina Rudo).

"Nas oko sedam je zarobljeno. Muslimanska vojska zauzela je našu komandu i upali smo u zasjedu. Kasnije su nas vezane vodili do tunela, koji je bio miniran na izlazu prema Goraždu. Naređeno nam je da deminiramo barikadu", rekao je Topalović.

Sejdiću, bivšem komandantu Prve višegradske brigade ABiH, Tužilaštvo BiH na teret stavlja da je naredio i nečovječno postupao prema civilima srpske nacionalnosti na području općina Rudo, Višegrad i Goražde.

Svjedok Ljubinko Arsić, također je svjedočio na okolnosti zarobljavanja te ranjavanja 21. januara 1993. godine. Izjavio je da je s vojnicima VRS-a bio pod mostom u Dolovima kada je došlo do oružanog obračuna, a zatim i zarobljavanja.

"Ranjen sam ispod mosta. Neki su i poginuli tada. Sejdić nas je pozvao na megafon da se predamo, što smo i učinili. Kasnije smo, nakon deminiranja tunela, prebačeni u bolnicu u Goražde, a zatim i u zatvor, sve do razmjene 1994. godine", kazao je Arsić.

Kako je ispričao Arsić, Ahmet Sejdić je posjećivao ranjene vojnike i u bolnici i u zatvoru.

"Dolazio je da pita da li nas neko maltretira", napomenuo je svjedok Arsić.

Na pitanje odbrane da li je prilikom zarobljavanja ispod mosta u Dolovima bilo naoružanja VRS-a, svjedok Arsić je odgovorio potvrdno, dodavši da je VRS pružala oružani otpor.

Svjedok Topalović je odgovorio da ne zna kada ga je odbrana pitala da li je tunel u Strmici minirala Ruđanska brigada VRS-a.

Suđenje se nastavlja 13. juna, prenosi Birn.Ostali prilozi:
» U NEW YORKU PANEL ZA PAMĆENJE SA MAJKA SREBRENICE
Bošnjaci.Net | 14. March 2019 14:10
Ostali prilozi istog autora: