Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Udruženje bosanskih umjetnika promovisalo svoju prvu knjigu „Miris izgorjelog papira“ te dodijelilo
ZLATNE PLAKETE NAJZASLUŽENIJIMA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 27. May 2017. 14:05:06

Hamza Hamzabegović, Sifet Fazlić, Idriz Hodžić i Tarik Jakubović


Udruženje bosanskih umjetnika, u petak, 26.05.2017., je u nedavno otvorenoj „Vili Hadžihalilović“ u sarajevskom naselju Dobrinja, promovisalo knjigu „Miris izgorjelog papira“ koja je svojevrsni zbornik radova članova ove asocijacije.

Po riječima Idriza Hodžića, urednika, „Miris izgorjelog papira“ naziv je jedinstvene knjige koju čine djela članova Udruženja bosanskih umjetnika, a koja sadrži poeziju, prozu, aforizme, humoreske, recenzije, povijesnu tematiku, sevdah i biografije autora.

-Najmlađi član Udruženja bosanskih umjetnika, Faris Šačić, objavio je knjigu „Put kroz život“, u kojoj jedna priča nosi naslov „Miris izgorjelog papira“, kaže Idriz Hodžić. Kako je čest motiv književnih ostvarenja u ovom zborniku čovjekova prolaznost, odlučili smo ovaj naslov izdvojiti kao naslov čitavog Zbornika ujedno pokazujući svoj odnos prema mladim autorima, svojim članovima kojima je ovo udruženje širom otvorilo vrata. Ova knjiga je svjedočanstvo o jednom vremenu i ljudima koji u srcu nose ljubav prema pisanoj riječi, raduju se susretima na kojima se recituje poezija, čitaju priče i pripovijetke i pjevaju sevdalinke.- Književna, stručna i naučna ostvarenja objavljena u ovom Zborniku mogu se iščitavati poput godova drveta kao svjedočsanstvo jednog vremenam, njegovih događanja i osjećanja koja ga prate u dubinama ljudskih duša, rekao je Tarik Jakubović koji je uz Sifeta Fazlića rezenzirao ovo djelo. Veći broj autora učinio je da tematika, estetika, forma, stilistika pa i semantika sadržaja ovog djela istkaju goblen šarolikog kolorita, privlačan i za oko i za uho čitaoca, pa ipak surova zbilja vremena u kojem ovi stvaraoci opstoje i rade učinila je još jednom dominantnim pitanje ljudske prolaznosti i prikraćenosti vremenom, ali mu i ovaj put suprostavila univerzalni motiv ljubavi kao drugi tas vage života.

Na promociji ove knjige, najzaslužnjim članovima ove asocijacije uručena su prigodna priznanja. Po riječima Sifeta Fazlića, predsjednika ovog agilnog udruženja tim priznanjima su na neki način stimulisani oni koji su u proteklom periodu dali nemjerljiv doprinos u radu i afirmaciji Udruženja bosanskih umjetnika.


Mustafa Smajlović, Vesna Hadžić, Semir Efendić i Idriz Hodžić


Bajruzin Hajro Planjac, književnik, član Društva pisaca BiH, dobitnik je Zlatne plakete sa novčanom nagradom u iznosu od 200 KM, za priču „Kako su šibicari prevarili mog oca“. Hmaza Hamzabegović, profesor njemačkog jezika i književnosti, autor je više znanstvenih radova povijesnog karaktera. On je dobitnik Zlatne plakete sa novčanom nagradom u iznosu od 150 KM, za svoj naučni rad „Stara ćirilica i njeno moguće porijeklo“. Književnik, član Društva pisaca BiH, Dobrinjac, a prije toga Višegrađanin, Mustafa Smajlović je najnagrađivaniji autor za svoje kratke pripovijetke. On za sebe neskromno kaže: „Kad hoću da nešto lijepo pročitam, ja sjednem i napišem“. Dobitnik je Zlatne plakete i novčane nagrade u iznosu od 100 KM, za kratku priču „Pomirenje“. Enes Kujundžić, počasni član Udruženja bosanskih umjetnika, dobitnik je Specijalnog priznanja za nesebičan doprinos u realizaciji važnog projekta Udruženja bosanskih umjetnika koji je realiziran pod pokroviteljstvom Općine Novi Grad Sarajevo. Radi se o javnoj tribini na kojoj je prof. dr. Enes Kujundžić održao predavanje, a koja je bila posvećena obilježavanju 150. godišnjice od osnivanja prve štamparije u Sarajevu. Semir Efendić, načelnik sarajevske općine Novi Grad primio je Zahvalnicu Udruženja bosanskih umjetnika za finansijsku podršku općine u objavljivanju knjige „Miris izgorjelog papira“.


Vesna Hadžić, Berina Crnišanin i Rahima Halimanović


Počasna članica Udruženja bosanskih umjetnika i estradna umjetnica Vesna Hadžić, dobitnica je Zlatne plakete Udruženja bosanskih umjetnika za izvanrednu moderaciju i realizaciju „Večeri sevdaha“ u okviru Kulturno-sportske manifestacije „Novogradski dani 2016.“

Zlatne plakete dobili su i: Sifet Fazlić, Idriz Hodžić, Tarik Jakubović, Salko Meco, Faris Šačić, Marina Brkić, Radica Brkić, Hava Sakić Bužo, Mugdim Galijašević, Ajša Gorčević Musa, Rahima Halimanović, Fatima Jamaković Čorambegić, Mediha Kapetanović, Milorad Kostić, Dževad Kučukalić, Mehmedin Nezirović, Šeća Sejfić Jusupović, Nisveta Skejović, Suada Sokolović Suljić, Almira Zukobašić Mraković, Nihad Babajić, Mubera Isanović, Muberi Porobić.

Borisu Laliću, koordinatoru Centra kulture „Vila Hadžihalilovića“ ručen je jedan primjerak knjige „Miris izgorjelog papira“.

Promcija je okončana uz pjesme kojima su prisutne, svojim interpretacijama, počastle Vesna Hadžić, Rahim Halimanović i Berina Crnišanin.


Dio članova udruženja bosanskih umjetnikaOstali prilozi:
» PLAV: MLADI FILANTROPI NA HUMANOM DJELU!!!
Senada Đešević, prof. | 27. March 2018 20:25
» BOSNA JE ZEMLJA LJUBAVI I SEVDAHA
Mensud Alićušić | 12. March 2018 17:53
» DVADESET GODINA ŠKOLE BOSANSKOG JEZIKA LONDON
Fikret Artuković | 04. March 2018 15:10
» VODOPAD U KLISURI TIFRAN IZMEĐU BIJELOG POLJA I BERANA
Mr. Nusret Balić | 22. February 2018 21:35
» RIJEČ O TRADICIJI I KULTURI
Suvad Hotić | 13. February 2018 18:47
» PRIJATELJU AHMEDU ZA RAHMET I OPROŠTAJ
Zijad Bećirević | 11. February 2018 14:50
» OD UČENJA EZANA DO ŠERIJATSKOG VJENČANJA
Fadil M. Kardović, prof. | 06. February 2018 20:20
» NEKA TI JE VJEČNI RAHMET MAJKO LEJLIJO
Said Šteta | 05. February 2018 16:25
Ostali prilozi istog autora:
» MI SE PRIJETNJI NE BOJIMO
23. April 2018 14:48
» KO JE KO U BOSNI I HERCEGOVINI
21. March 2018 17:18
» DUNJALUK JE ISKUŠENJA RUŽA
23. February 2018 14:09
» NASMIJ SE I ZA POJAS ZADJENI
23. January 2018 15:50
» NE SMIJEMO GLAVE SAGINJATI
29. December 2017 23:16
» PAKETIĆI ZA NAJMLAĐE ČITAOCE
23. December 2017 16:01
» SEVDALINKO U SRCU TE NOSIM
16. December 2017 14:53
» NAŠ ZADATAK JE DA BRANIMO BOSNU
08. December 2017 18:27