Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Bosansko-hercegovački islamski centar New York
SVEČANOST "HATME 2017" - POVODOM ZAVRŠETKA MEKTEBSKE NASTAVE I ŠKOLE BOSANSKOG JEZIKA
Autor: B.net
Objavljeno: 22. May 2017. 18:05:25

Imam Idriz ef. Budimlić među svršenicima Mekteba 2017.Dijan, Amar i Zejneb najuspješniji u savlađivanju kur'anskog pisma
U subotu, 20.maja u predivnoj atmosferi, u Bosansko-hercegovačkom islamskom centru New York, uz prisustvo mnoštva roditelja, džematlija i djece polaznika, održana je završna mektebska svečanost pod nazivom „HATME 2017“.

I ove godine, kao i uvijek bila je to noć ispunjena mladošću, srećom i iznad svega ponosom. Ponosan je džemat na ostvarenim uspjesima, ponosni su bili roditelji, ponosni su bili imam Idriz ef. Budimlić i učiteljica bosanskog jezika Amina Dervišević, – ali najponosnija su bila naša djeca, koja su nam još jednom, pokazala svoje naučeno znanje tokom ove školske godine.

Nakon uvodne dove i tekbira, Idriz efendija se zahvalio prisutnim džematlijama i roditeljima na ukazanom povjerenju i potpori tokom školske godine. Onda su zlatnim krunama nagrađeni sljedeći učenici koji su savladali Kur’ansko pismo, sufaru i prešli na učenje iz Kur’ana: Dijan Beganović, Amar Maksumić i Zejneb Kolenović.

Od Burejda r.a., se prenosi da je Allahov Poslanik a.s., rekao: ''Ko god bude čitao Kur'an, pamtio ga i sprovodio u praksu, njegovim roditeljima će se na Sudnjem Danu staviti kruna koja će sijati poput Sunca, i biće ogrnuti plaštom čija ljepota će nadmašiti čitav dunjaluk. Upitaće: 'Zašto nam je dato ovo?' Reći će im se: 'Zbog toga što je vaše dijete naučilo Kur'an.' (Bilježi Al-Haakim, 1/756).


Hor BHICNY


Program je nastavljen tako što su se učenjem sura, dova i odlomaka iz Časnog Kur’ana predstavila sva djeca polaznici, pojedinačno.

Učiteljica bosanskog jezika, Amina Dervišević, da je Allah dž.š. nagradi za nesebičan volonterski rad, pripremala je niz recitacija na bosanskom, kojima su se sa naša djeca predstavila tu noć od kojih izdvajamo: “Kad u Mekteb pođem ja” – recitovale Lamija i Zejneb, “Mekteb” – recitovale Eliza, Adna i Merima, “Neka meni” – recitovale Hana i Zejneb, “Spavaj sine jedini” – recitovao Dijan, “Zašto volim Islam ja” – recitovali Adel i Eldin te “Ja te volim Poslaniče“ – koju su recitovale Emma i Leyla.


Sticanje obrazovanja o islamu


Naši vrijedni mališani su za prisutne pripremili i prigodan skeč pod nazivom, “Mudri muslimanski dječak“ o hrabrom i mudrom dječaku koji je odgovarao na pitanja Rimskog izaslanika o Allahu i njegovoj Jednoći. U ovom skeču su glumili, Lamija, Hana, Eliza i Amar. Sve ovo je bilo propraćeno mnoštvom ilahija i kasida u izvedbi upravo naših mladih, koji su se okupili oko hora “Bosanska Ruža“ sa solisticama Emmom i Leylom Dervišević i Dženanom Muminović. Prigodnom ilahijom, “Ramazan nam stigao“ i zaključnim govorom imama Idriza, završen je bio ovaj dio programa.

Od strane Upravnog odbora džemata i roditelja uručene su zahvalnice i skromne hedije Idriz ef. Budimliću, učiteljici Amini Dervišević, hodžinici Adaleti Budimlić koja predvodi hor, te Selmi Mulić-Durmić koja podučava naše hanume Kur’anu. Ovom prilikom im se još jednom od srca zahvaljujemo.


Amina Dervišević i Adaleta Budimlić uložili veliki rad i trud sa mališanima


Na samom kraju, pristupilo se podjeli diploma. Oko 40 djece polaznika sa ponosom su u vis dizali diplome o završetku, evo još jedne, školske godine iz mektebske nastave i bosanskog jezika. Djeci su zatim uručeni nagradni paketići. Nakon akšam namaza bila je priređena večera za sve prisutne.

Ovo je još jedan svijetli primjer i pokazatelj da se rad i trud isplati te da roditelji treba da ulažu u svoju djecu i time doprinesu očuvanju naše vjere, maternjeg jezika i našeg Bošnjačkog identiteta ovdje u tuđini. Pozivamo sve roditelje koji do sada to nisu uradili, da svoju djecu uključe u ovaj školski program vikendom i registruju ih u novoj školskoj godini koja počinje u Septembru, objavljuje BHICNY.
Ostali prilozi:
» VELIKI JUBILEJ ISLAMSKOG KULTURNOG CENTRA GRAC
Emir Serdarević | 22. June 2018 13:39
» BOŠNJACI POSLALI PORUKE MIRA
Emir Serdarević | 09. June 2018 20:35
» PRIČE O HEROJIMA TREBA VRATITI U ŠKOLSKE KLUPE
Eset Muračević | 08. June 2018 14:58
» AMINA ILI MELEK
Said Šteta | 01. June 2018 16:28
» ŠEHIDI PREVIJE
Ibrahim Husejnović | 21. May 2018 17:25
» ČOVJEK, ŽENA, DOKTORICA ALMA
Said Šteta | 15. May 2018 15:11
» PLAV: MLADI FILANTROPI NA HUMANOM DJELU!!!
Senada Đešević, prof. | 27. March 2018 20:25
Ostali prilozi istog autora: