Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Osvrt na knjigu mr. Aiše Purak "Bosnian Immigrants: Opportunities and Challenges” (“Bosanski imigranti: Mogućnosti i izazovi”)
PUTEVI PREŽIVJELIH ŽRTAVA GENOCIDA
Autor: Adem Garić
Objavljeno: 02. May 2017. 17:05:58

Nakon promocije u Bošnjačkoj islamskoj zajednici Erie


U subotu, 29. aprila.2017. godine, nakon akšam namaza, u prostorijama Bošnjačke islamske zajednice Erie, PA, održana je promocija knjige mr. Aiše Purak "Bosnian Immigrants: Opportunities and Challenges” (“Bosanski imigranti: Mogućnosti i izazovi”). O knjizi su govorili Adem ef. Garić, imam džemata, i autorica Aiša Purak, koja je u toku promocije ostvarila izuzetnu interakciju sa auditorijem, džematlijama i gostima. U prilogu donosimo "Osvrt na knjigu mr. Aiše Purak", promotora i jednog od domaćina, Adem ef. Garića.

IZ OSVRTA NA KNJIGU AIŠE PURAK: Kultura čitanja i pisanja, je nešto sto je u velikoj mjeri bilo strano, nepoznato, marginalizovano, i zapostavljeno kroz historiju patnje, genocida i ugnjetavanja našeg naroda.

U posljednih nekoliko decenija, svijest o važnosti, čitanja, pisanja, zapisivanja, bilježenja i učenja se kristalizira, a prvaci i prvakinje našeg naroda potvrđuju dvije veoma važne činjenice: prva je da muslimani (u našem slučaju Bošnjaci) trebaju biti predvodnici u znanju - nauci, oni koji najviše čitaju, obzirom da prve riječi Objave Kur’ana bijahu: Uči, čitaj, prosvjećuj se u ime Gospodara tvoga koji stvara. Druga je, da ono što se pamti, to se zaboravlja, a ono što se piše, to ostaje.

Ove postulate, vjere, kulture i tradicije, njeguje, kroz svoj život i rad promoviše i unapređuje autorica mr. Aiša Purak, vrijedna aktivistica u široj društvenoj zajednici.

"Aiša Purak je rođena u selu Jastrebac, Mjesna zajednica Željezno Polje, opština Žepče. Osmogodišnju školu završava u svome rodnom Željeznom Polju dok svoje srednje obrazovanje stiče u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu. Aiša je bila prva djevojčica koja je nakon završene osnovne škole iz svog sela krenula u srednju školu. Ujedno je i prva djevojka, Bošnjakinja iz Željeznog Polja koja je iz Gazi Husrev-begove Medrese u Sarajevo izašla kao muallima i time otvorila vrata mnogim drugim djevojkama iz Željeznog Polja da krenu njenim stazama i donesu veliki doprinos svojoj zajednici. Kao i mnogi drugi muhadžiri iz Bosne, Aiša sa svojom porodicom dolazi u Ameriku, u grad Ročester, (Rochester, NY) gdje počinje svoj dugogodišnji volonterski rad sa Bošnjacima ovog grada, prvenstveno ženama i djecom. Uključuje se i u međureligiske dijaloge ovog grada, te govori o Islamu i muhadžirima na javnim tribinama, fakultetima i crkvama.

U Ročesteru uspješno završava dvije godine Monroe Community College, oblast Computer Science in May, 2003. Zatim stiče zvanje Bachelor of Science in Computer of Science na državnom fakultetu “The College at Brockport, State University of New York” u maju 2009. Dok u decembru 2016., stiče zvanje magistra u oblasti historije, isto na državnom univerzitetu “State University of New York.” U martu 2017. je objavila svoju prvu knjigu pod naslovom “Bosnian Immigrants: Opportunities and Challenges”.

Dakle, riječ je o ženi, Bošnjakinji, muslimanki, onoj Bošnjakinji koja je kroz svoje patnje, kroz odbranu svoje časti i vrlina postala i ostala dio otpora Bošnjaka, naroda koga su htjeli da unište, samo zato što su predvodnici i svjedoci bosanskog poslanja, samo zato što su temelji njihovog identiteta: vjera islam, bosanski jezik, kultura, tradicija i običaji.To i jeste, rekao bih, unutarnji moto za rad na ovoj knjizi - naučnoj studiji, ono što je autoricu držalo budnom prilikom konsultacija, traženja i izbora potrebnih informacija, tokom višesatnih intervjua, i nebrojnih sati provedenih nad papirom i tastaturom.

Knjiga Bosnian Immigrants: Opportunities and Challenges je prema riječima dr. Emira Ramića, direktora Instituta za istraživanje genocida - Kanadi i recenzenta ove knjige, rezultat dugoročne teorijske i empirijske analize, a predmet studije kao takav vrlo kompleksan i dinamičan.

Deset društvenih fenomena koji su predmet studije i analize, povezani, uvjetovani i međusobno ovisni, u suštinu ono su što čini okosnicu ove knjige:

1. genocid i prognanici iz Srebrenice i koncentracioni logori,
2. silovanje kao akt - djelo genocida u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995.,
3. povijest Bosne i Hercegovine,
4. ko su Bošnjaci,
5. korijeni bosanskih imigranata u Americi,
6. generativni jaz među bosanskim imigrantima,
7. prognanici iz BiH u Americi - pozadina,
8. prognanici iz BiH u Rochesteru NY,
9. povijest bosanske organizacije u Rochesteru, NY,
10. kultura i vjerski identitet prognanika iz BiH u Rochesteru, NY.

Pored ličnog iskustva i preživjelih žrtava genocida i prognanika iz BiH – imigranata, mr. Aiša Purak koristi šarolik literaturni dijapazon. Bitno je naglasiti, da su lične priče autentične, da su izvori provjereni, te da je korištena literatura relevantna u oblasti historije i historiografije agresije na BiH i genocida nad Bošnjacima, i svega onoga što se nakon toga dogodilo sa bošnjačkim narodom koji se kolektivno našao u egzilu, jer su teritorije njihovih nekadašnjih ognjišta i domova, etnički očišćeni, za ono što će poslije postati tzv. homogena Genocidna tvorevina RS.

Dakle, Aiša Purak, podijelila sudbinu mnogih bosanskim imigranta – prognanika, koji su raznim putevima dolazili u SAD nakon što su preživjeli genocid tijekom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992 - 1995. Aiša Purak je izuzetan primjer među preživjelima jer se nije htjela predati izazovima koji dolaze s tim životnim iskustvom, a umjesto toga je odlučila nastaviti školovanje u SAD-u i davati različite doprinose za unapređenje boljeg društva. Njezini intelektualni doprinosi o pitanjima javne politike koji se tiču ugroženih skupina stanovništva u SAD-u izvor su ponosa u zajednici, a njena javna politika savjetovanja o pitanjima vezanim za javnu upravu u SAD-u odigrala je integralnu ulogu u našoj dugoj kampanji da se Sjedinjene Američke Države pridruže međunarodnoj zajednici u formalnom priznavanju genocida koji se dogodio u Bosni i Hercegovini i uspostavljanju 11. jula kao Dana sjećanja na Srebrenicu, u čast žrtava genocida u Srebrenici.

Zaborav je nestanak - zaborav je smrt.
Sjećanje je trajanje - sjećanje je život.

Život kakvim ga živi, prezentira i u svakom obliku manifestuje mr. Aiša Purak.

Ovom prilikom autorici Aiši Purak čestitam na ovom izuzetno važnom djelu, knjizi koja ce godinama poslije pokazati i dokazati svoju pravu vrijednost, upravo od strane onih radi kojih je i pisana, od strane omladine koja odrasta u SAD-u, daleko od svojih korijena, daleko od rodne grude, odakle je većina Bošnjaka otišla, nadajući se, radeći i boreći se za bolje sutra.Ostali prilozi:
» VELIKI JUBILEJ ISLAMSKOG KULTURNOG CENTRA GRAC
Emir Serdarević | 22. June 2018 13:39
» BOŠNJACI POSLALI PORUKE MIRA
Emir Serdarević | 09. June 2018 20:35
» PRIČE O HEROJIMA TREBA VRATITI U ŠKOLSKE KLUPE
Eset Muračević | 08. June 2018 14:58
» AMINA ILI MELEK
Said Šteta | 01. June 2018 16:28
» ŠEHIDI PREVIJE
Ibrahim Husejnović | 21. May 2018 17:25
» ČOVJEK, ŽENA, DOKTORICA ALMA
Said Šteta | 15. May 2018 15:11
» PLAV: MLADI FILANTROPI NA HUMANOM DJELU!!!
Senada Đešević, prof. | 27. March 2018 20:25
Ostali prilozi istog autora: