Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Intervjui

Dr. Fikret ARNAUT; razgovor povodom objavljivanja knjige „Monografija džemata Sabur“ München
"SABUR" MONOGRAFIJA JE SVJEDOČENJE O SUDBINI BOŠNJAKA U MÜNCHENU
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 29. April 2017. 02:04:22
Nedavno je u povodu velikog jubileja iz štampe izašla „Monografija džemata Sabur“ iz Münchena. Mali je broj bošnjačkih dijasporalnih zajednica / džemata koji se mogu pohvaliti da su na jednom mjestu sakupili dio svoga 25. godišnjeg rada i uklopili u monografiji. To je uradio minhenski džemat „Sabur“ koji monografijom svjedoči o Bošnjacima odnosno generalno o svim pripadnicima etničkim zajednica od Balkana, Turske do Bliskog Istoka koji su članovi pomenutog džemata. U nedjelju je zakazana velika vjersko-kulturna manifestacije na kojoj će biti promovirana monografija, ali i uručena vakifima pomenutog džemata. Tim povodom obavili smo razgovor sa urednikom i autorom monografije dr. Fikret ef. Arnautom.

Dr. Fikret ARNAUT: Monografija je zabilježila i sačuvala neke od značajnih događaja s namjerom da ostanu sjećanja na njih i da se ne zaborave. Iako džemat nije imao profesionalnu medijsku ekipu koja bi se bavila snimanjem i bilježenjem značajnih aktivnosti, ipak smo zadovoljni mnoštvom sačuvane građe, arhive i materijala koje prezentiramo našim članovima, simpatizerima i široj javnosti. U tom pogledu, imali smo dobro na umu narodnu poslovicu: “Što pero ne povije, ćefin prekrije!“


Bošnjaci.Net: Poštovani Fikret ef., ovih dana Džemat Sabur je objavio Monografiju kojom obilježavate jubilej 25 godina rada i postojanja. Uz srdačne čestitke za jubilej, šta za čitaoce Bošnjaci.net možete reći o tome?
DR. ARNAUT:
Hvala uredniku Bošnjaci.Net na prilici da se možemo obratiti cijenjenim čitaocima našeg web magazina. Hvala Allahu, uspjeli smo realizirati projekat džematske Monografije, smatram ovog momenta da je najprilagodnije da kao urednik i autor prenesem dio predgovora:
„Poštovani čitaoci! Pred vama je knjiga „Monografija džemata Sabur‘“ iz Münchena. Pojavljuje se povodom jubileja obilježavanja 25 godina postojanja i rada ovoga džemata u gradu Münchenu. Dvadeset pet godina je podug period. U tom vremenu bilo je velikih dešavanja, bilo je mnogo događaja i doživljaja. Ova Monografija zabilježila je i sačuvala neke od tih značajnih događaja i s namjerom da ostanu sjećanja na njih i da se ne zaborave. Iako džemat nije imao profesionalnu medijsku ekipu koja bi se bavila snimanjem i bilježenjem značajnih aktivnosti, ipak smo zadovoljni mnoštvom sačuvane građe, arhive i materijala koje prezentiramo našim članovima, simpatizerima i široj javnosti. U tom pogledu, imali smo dobro na umu narodnu poslovicu: “Što pero ne povije, ćefin prekrije!“ U Monografiji je ispričana nedovršena priča o entuzijastima vjernicima s Balkana, koji su početkom ‘90-tih godina obitavali na području Münchena i koji su se odlučili da se, u ovoj zapadnoj milionskoj metropoli, okušaju na projektu osnivanja džemata i kupovanja vlastitog prostora u kome bi mogli obavljati osnovne vjerske potrebe: klanjanje namaza, obavljanje akika kad se rodi novorođenče, obavljanje dženaza kad neko preseli na Ahiret, učenje Mevluda uz islamske prigode, održavanje savjetovanja, prikupljanje pomoći ugroženima, šerijatska vjenčanja, kampove, ekskurzije, promocije knjiga, tribine, ispraćaje na hadž i na umru i slično.“

U NEDJELJU, 30.APRILA,
PROMOCIJA MONOGRAFIJE DŽEMATA “SABUR” IZ MINHENA


U nedjelju, 30. aprila, u povodu jubileja, 25.godišnjice postojanja i rada uz bogat kulturno vjerski program u Minhenu će biti održana promocija Monografije džemata “Sabur”.

Promotori monografije:

- dr. Fikret ef. Arnaut, imam
- Adnan Šahtan, predsjednik džematskog odbora,
- Prof. Mirsad Mahmutović, prvi šef Ureda za bošnjačku dijasporu pri Rijasetu,
- Mr. Mustafa ef. Klanco, prvi muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj,
- Ćerim Bajrami, bošnjački zastupnik u Skupštini Republike Kosova,
- Haris Halilović, novinar i pisac, konzul BiH u Stuttgartu.

U vjerskom dijelu programa bit će proučen tewhid i šerif, i dova pred duše vakifa koji su preselili na Ahiret.

Također će monografije biti uručene vakifima.

Organizator poziva sve koji su u mogućnosti da dođu i prisustvuju ovom klulturno-vjerskom događaju u Minhenu.
Bošnjaci.Net: Djelovati u metropoli kao što je München predstavlja veliki izazov,posebno kada je riječ o osnivanju jedne manjinske religijske zajednice. Upoznajte nas o gradu Münchenu, muslimanima i vašim iskustvima?
DR. ARNAUT:
Da bi čitaoci s većim pijetetom i lakše razumjeli kazivanje i priču naše Monografije, neophodno podsjetiti ih na neke podatke o ovom gradu.
München je osnovan davne 1158. godine. Njegov osnivač je moćni saksonski vojvoda koji je vladao i Bavarijom, Henri Lion. Prvobitna zamisao bila je da to bude selo za monahe u kome bi se naplaćivao obavezan danak i doprinosi na obalama rijeke Isar. Sami grad München dobio je i ime po tome značenju: grad monaha, grad religijskih ljudi. Od 1503. godine München je prestolnica ujedinjene Bavarije, ali je, i pored toga, ostao relativno mali grad, a jači procvat i širenje imao je tek u 19. vijeku. Napoleon ga je proglasio kraljevskom prijestolnicom. Hitler ga je ambicioznije počeo izgrađivati u skladu sa specijalno zamišljenjom ulogom grada kao „prijestolnice nacističkog pokreta“. U Drugom svjetskom ratu München su bombardirale savezničke snage i do temelja je porušen.
München je danas poznat industrijski grad, trgovački, visokoškolski centar Njemačke.
Po zvaničnoj statistici iz augusta 2016. godine, u Münchenu živi 1,534.935 stanovnika. Od toga je 54% ateističke
populacije.
Dakle, grad München ima najviše stanovnika koji ne pripadaju ni jednoj religijskoj skupini i oni su najdominantniji. Slijede katolici s 33,1% populacije, 11,9% su evangelisti, 0,3 % jevreji, 0,7 % se odnosi na razne religijske sekte, a muslimani u Münchenu imaju poziciju od 7,2% ukupne populacije. Posebno naglašavamo da se ne zaboravi činjenica da islam kao vjera u Njemačkoj nema status priznate religijske zajednice. Tako islam u Njemačkoj nije ravnopravna religija s kršćanskom niti jevrejskom zajednicom, iako Ustav Njemačke garantira pravo i slobodu svakom građaninu da ispovijeda vjeru koju želi i to mu omogućuje. Da bi legalno djelovala, islamska religijska udruženja moraju biti uvedena u sudski registar kao udruženja građana (Eingetragener verein e.V.), kao što su sporstka, kulturna, umjetnička i druga udruženja ili klubovi. Svako udruženje mora imati statut, članove i upravni odbor.
Trenutno u gradu Münchenu imaju 43 džamije i mjesta za obavljanje namaza. Najveća je centralna džamija u Freimannu, s munarom koja je izgrađena u periodu 1967.-1973., upravo u vrijeme kad je München bio domaćin Olimpijskih igara 1972. godine. Prema statistici iz 2014. godine, u gradu Münchenu bilo je oko 100 hiljada muslimana. Od balkanske populacije, u Münchenu ima 17.471 građana iz BiH, 13.841 iz Sandžaka, Sbije i Crne Gore, a iz Turske 39.204. Ukupan broj stranaca je 419.391.
München je multietnički grad s više od 100 različitih nacija. Zauzima površinu od 3107 hektara, s najdužim gradskim prečnikom od 118 km, s izuzetnom lijepom klimom, na nadmorskoj visiniod 519 metara.

Bošnjaci.Net: Koje mjesto u ovoj priči zauzima Monografija?
DR. ARNAUT:
„Monografija džemata Sabur‘“ je priča o Bošnjacima i drugim narodima s Balkana koji su se, u okruženju grada s navedinim specifičnostima, pokušali izboriti za bolji položaj svoga naroda. Kao imam ili pročelnik, odnosno vjerski vođa toga naroda, došao sam u ovaj grad s 26 godina, s friškom diplomom Islamskog šerijatskog fakulteta Jordanskog univerziteta, a prethodno završivši Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, s velikom dozom entuzijazma, elana, volje i poleta, s jednim jedinim zadatkom – da s našim ljudima formiram džemat.

Bošnjaci.Net: Znam da nije baš lahko osnivati islamske institucije, djelovati... Recite nam ko su vam bili suradnici i pomoćnici na putu osnivanja vaše zajednice?
DR. ARNAUT:
O putu koji smo prešli od te 1990. do 2015. godine, kad obilježavamo jubilej 25 godina postojanja i rada, djelomično svjedoči i ova Monografija. Ovom prilikom bih se, prije svega, zahvalio svim džematlijama koji su sudjelovali s nama na ovome mubarek putu, posebno onima koji su volonterski bili involvirani u rad i angažirani na rukovodećim mjestima u džematu, bez ikakve materijalne nadoknade, na vremenu koje su odvojili na tome putu. Posebnu zahvalnost iskazao bih mojim pratiocima od početka – dr. Šabanu Musoskom i Dževadu Čekiću, koji su odigrali ključne uloge u administrativnim poslovima usmjeravanja džemata i koji su i danas prisutni u džematu. Zahvaljujem se svim vakifima koji su svojim novčanim prilozima omogućili financijsku osnovu za rad džemata. Zahvaljujem se i mojim radnim kolegama, prvom muftiji za Njemačku Mustafi ef. Klanci i profesoru Mirsadu ef. Mahmutoviću, prvom šefu Ureda za bošnjačku dijasporu, te dr. Senadu ef. Agiću, dugogodišnjem glavnom imamu u SAD-u, koji su svojim prilozima obogatili sadržaj ove Monografije.
U našoj Monografiji naći ćete informacije o historiji prvog bošnjačkog džemata u gradu Münchenu i aktivnostima koje je realizirao ovaj džemat. Naći ćete informacije o zvaničnim posjetama ovom džematu iz domovine i svijeta. Naš džemat je, za ovih 25 godina, posjetilo više od 80 zvaničnika, i to sve zvučnih i poznatih imena. To govori o ozbiljnosti i rejtingu ovoga džemata. Svima im se zahvaljujem i na tome što su preko njih u svijet išle informacija o džematu „Sabur“. Tako ćete naći i informacije o našoj medijskoj zastupljenosti u novinama, časopisima, na web-portalima... U Monografiji ćete naći i spisak mladih koji su sklopili šerijatska vjenčanja u ovome džematu i kojima su izdani vjenčani listovi. Isto tako, i o i aktivnosti mekteba, kroz koji je prošlo nekoliko hiljada polaznika za ovih 25 godina. Ako smo nešto, iz zaborava i nemajući tu namjeru, preskočili i ako nešto nismo uvrstili u sadržaj Monografije, molimo za razumijevanje i halal. Ono što nije spomenuto mnogo je veće od spomenutog. Ponosan sam na sve saradnike s kojima smo realizirali naše projekte i uspjehe. Dozovolite da prenesem dio uvodne riječi iz uvoda Monografije džemata Kamplintfort koje je zabilježio Mustafa ef. Klanco: “Kad su, šezdesetih i sedamdesetih godina, sada već minulog dvadesetog stoljeća, muslimanski radnici, uglavnom Bošnjaci i Albanci iz tadašnje Jugoslavije, stigli „trbuhom za kruhom“ u SR Njemačku, nisu mogli ni sanjati da će preostali dio svoga života proživjeti daleko od svojih domova, od svoga zavičaja, od svoje domovine. Nisu mogli ni sanjati da će u Njemačku dovesti i svoje porodice, da će im se ovdje roditi djeca, poženiti se i poudavati sinovi i kćerke, da će ovdje dobiti unučad, da će se mnogima od njih klanjati dženaza-namaz. Životna sudbina „gastarbeitera“ muslimana Bošnjaka i Albanaca u Njemačkoj predstavlja veliku, dugu i sjetnu priču koja nikad neće biti ispričana do kraja. To je priča o ljudskom traganju za nafakom, o snovima i nadama ljudi koji su se otisnuli u daleki, drukčiji i nepoznati svijet, o odvažnoj ljudskoj borbi za bolje sutra, o tugama i radostima zbog rastanaka i susreta s najmilijima, o snovima za povratak, o uspomenama, o radu, posrtajima i uspjesima. To je priča o dalekim godinama, o teškim danima, o dugim danima. Trebalo je u novom svijetu naći svoje mjesto i ne izgubiti se. Trebalo je sačuvati svoj vjerski, kulturni i nacionalni identitet“.

Bošnjaci.Net: Šta nam možete reći i programu kojim ćete obilježiti promociju vaše Monografije?
DR. ARNAUT:
U nedjelju 30.04. 2017. g. u našem Centru ćemo održati promociju na kojoj će učešća uzeti prof. Mirsad ef. Mahmutović, koji je bio prvu šef Ureda za bošnjačku dijasporu i koji ima velike zasluge za uvezivanje dijaspore s matičnom IZ. Drago nam je da se odazvao na našu manifstaciju i što nas ne zaboravlja. Učešća će uzeti i prvi muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj Mustafa ef. Klanco, koji ima zasluge za formiranje i uvezivanje IZB u Njemačkoj u krovnu organizaciju Mešihata. S nama će biti i musafir, Bošnjak iz Prizrena, g. Ćerim Bajrami, bošnjački zastupnik u Skupštini Republike Kosova, inače naš nekadašnji džematlija. Našoj manifestaciji će prisustvovati i Haris Halilović, novinar i publicista, prethodno konzul BiH u Stuttgartu, koji je za vrijeme boravka u Münchenu bio redovni posjetilac i aktivista u našem džematu. Učešća će uzeti i imami medžlisa Bayern.

Bošnjaci.Net: Šta će još svečanost obuhvatiti?
DR. ARNAUT:
Svečanost ćemo početi učenjem jasina i tevhida za naše vakife koji su preselili na Ahiret, a u toku manifestacije podijelit ćemo Monografiju vakifima, džematlijama i gostima.

Bošnjaci.Net: I za kraj ovog razgovora...
DR. ARNAUT:
„Monografija džemata Sabur‘“ svjedok je svega ovdje pobrojanog i nepobrojanog, svjedočenje o sudbini Bošnjaka u Münchenu. Želimo ugodno listanje stranica Monografije svima onima koji budu došli do nje.
Dozvolite mi da još naglasim, da sam veoma ponosan što su Bošnjaci.Net bili naš prozor u svijet i zahvalan sam što je dobar dio naših aktivnosti propraćem u reportažama Bošnjaci.Net. Hvala Vam na prilici da smo se i ovaj put mogli obratiti i prenijeti ovu našu radost svima koji je dijele s nama. Vama želim svaki uspjeh u daljem radu sa željom da se uskoro vidimo. Hvala svima koji su nam čestitali naš jubilej.Ostali prilozi:
» SENADIN LAVIĆ – NAŠ VIZIONAR I REVOLUCIONAR
Šemso Agović | 17. August 2019 08:53
» DRUŠTVO MORA BITI PROAKTIVNO
AA | 04. August 2019 11:15
» ŽELIM OSTAVITI PISANE TRAGOVE IZA SEBE
Asmir Bihorac | 23. July 2019 10:49
» ŽELIM DA SVAKI MOJ USPJEH BUDE USPJEH SVIJU NAS
Bošnjaci.Net | 07. April 2019 20:41
Ostali prilozi istog autora:
» PATOLOŠKI LAŽOVI
08. August 2018 20:17