Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Transkripcija govora prvog predsjednika RBiH prilikom smotre jedinica Armije RBiH 1997. na Olimpijskom stadionu Koševo,
ALIJA IZETBEGOVIĆ VOJNICIMA ARMIJE RBIH: BRANEĆI BOSNU BRANILI STE IDEJE TOLERANCIJE I SUŽIVOTA MEĐU LJUDIMA RAZLIČITIH VJERA I NACIJA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 20. April 2017. 18:04:55

ALIJA IZETBEGOVIĆ r.a.: Hiljadu devetsto devedeset i druga godina, uz Božiju pomoć, neće se više nikada ponoviti.
Braneći Bosnu, vi ste imali čast.
Vi niste imali čast samo da branite zemlju. Vi ste branili jednu veliku ideju, koja ima svjetski značaj.
To je ideja tolerancije i suživota među ljudima različitih vjera i nacija.
Tamo gdje ste bili vi, uprkos svim iskušenjima, ostale su čitave: džamije, crkve, katedrale i sinagoge.
To je najveća vaša i naša pobjeda.


Transkripcija Govora prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, Alije Izetbegovića, Allah rahmetile, na Olimpijskom stadionu Koševo, prilikom Smotre jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine, 15.4.1997. godine, u povodu petogodišnjice osnivanja Armije!

Voditelj: “Zahvaljujemo Komandantu, Armijskom generalu Rasimu Deliću. Nedavno se iz Amerike vratio predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gospodin Alija Izetbegović. Primio je tamo godišnju nagradu za doprinos demokratiji, koju dodjeljuje Centar za Demokratiju iz Vašingtona. Budući da je predsjednik Izetbegović, istovremeno i Vrhovni Komandant Armije, koja je četiri godine vodila rat. Ta nagrada je najljepše priznanje i Armiji Republike Bosne i Hercegovine, da je vodila odbrambeno-oslobodilački rat, ne čineći zločine, i poštujući sve konvencije i sve oblasti.
Molim gospodina Aliju Izetbegovića, predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine, da nam se obrati.”

Alija Izetbegović:
“Dragi vojnici, i oficiri naše Armije.
Dragi članovi šehidskih porodica, invalidi, dragi građani i gosti, dragi prijatelji!
Čestitam vam ovaj naš veliki Praznik, petu godišnjicu nastanka naše Armije.
Na današnji dan, prije pet godina, različite jedinice Teritorijalne odbrane, Patriotske lige, Zelenih beretki i mnoge druge grupe nastale spontano u otporu agresiji, širom Bosne, ujedinile su se i počele djelovati kao jedinstvena vojna organizacija pod civilnom komandom patriotskog dijela Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
Mnogoljudna bosanska ratna Armija, koja je srcem i prsima branila Bosnu i njen narod, izvršila je svoj zadatak! Zahvaljujući njoj, u miru koji je zaključen, ima i nešto pravde, za nas. I to, ima onoliko pravde, koliko je to njena zasluga. Sada smo prišli, kao što smo to više puta najavljivali, stvaranju male, ali snažne, dobro opremljene i obučene Armije, koja odgovara novoj situaciji i novim potrebama. Danas su ovdje, pred vama postrojeni elitni ešaloni, njeni elitni ešaloni. Tehnika nije ovdje, tehnika je u skladištima, a njen najvažniji dio, živa sila te vojske, duša te vojne snage, odnosno, njen mali, reprezentativni dio je ovdje pred vama.
Postoji puni kontinuitet između te dvije vojske. Vi, vojnici, produžujete tradiciju, velike bosanske ratne Armije! Vi ste baštinici njene slave, i njene, i ljubavi koju je za nju narod gajio. Ali, vi ste i jezgro buduće snažne i dobro opremljene vojske. Vi povezujete našu prošlost i našu budućnost.
Narod se ponosio vama, uvjereni, uvjeren da ste vi najbolji vojnici na svijetu. I jeste! Neprijatelj to zna, i ubuduće će tri puta razmisliti, prije nego što se usudi da digne ruku na zemlju i narod, i narod ove zemlje.
Hiljadu devetsto devedeset i druga godina, uz Božiju pomoć, neće se više nikada ponoviti.
Braneći Bosnu, vi ste imali čast.
Vi niste imali čast samo da branite zemlju. Vi ste branili jednu veliku ideju, koja ima svjetski značaj.
To je ideja tolerancije i suživota među ljudima različitih vjera i nacija.
Tamo gdje ste bili vi, uprkos svim iskušenjima, ostale su čitave: džamije, crkve, katedrale i sinagoge.
To je najveća vaša i naša pobjeda.
Postupajući tako, vi ste odigrali najveći zalog, u borbi za cjelovitu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu. A to znači: za budućnost.
Danas je praznik onih koji više nisu među nama, i njihov praznik, onih koji su ostali na ovom dugom, teškom i vijugavom putu do Slobode.
Nedavno sam hodio Bosnom. Na sve strane zelene humke. “Smrtnim sjemenom zemlja je posijana”, kako bi rekao pjesnik.Ovo je trenutak, da se sa dužnom zahvalnošću, sjetimo naših časnih šehida i poginulih boraca, i da se upitamo: šta smo učinili za njih, njihove porodice, i njihove drugove koji su ostali invalidi?! Obećavali smo mnogo, ali šta smo učinili? Ovo pitanje treba svakodnevno postavljati, i pošteno odgovarati na njega.
Razgovaram često o tome sa invalidima i predstavnicima šehidskih porodica. Oni mi kažu da smo učinili dosta, ali ne i dovoljno.
Ali više materijalno smo učinili, nego moralno. Invalidske i šehidske porodice nisu gladne, i najveća većina među njima ima krov nad glavom. Ali nema dovoljno ljudske pažnje!
Često se zaboravljaju, ne samo borci, nego i nosioci Zlatnog ljiljana. Birokratska ravnodušnost i činovnički odnosi, duboko ih vrijeđaju.
Nažalost, ljudi koji se tako ponašaju nisu rijetki. To su oni, što vole da se u nevrijeme voze skupim kolima i uzimaju velike stanove. Šta ćemo s njima? Smjenjivat ćemo ih, smjenjivat ćemo ih sa položaja! A postoji i ono što se zove izbori. Pamtite ih, i ne glasajte za njih! Glasajte za one koji su u ratu bili sa vama, i koji su i danas sa vama. To su oni što ne zaboravljaju da je zemlja siromašna, koji rade pošteno svoj posao i žive skromno. Kako ćete ih poznati? “Po djelima njihovim poznat ćete ih”, piše, zapisano je davno.
Govori se mnogo o pomirenju naroda, a mi ne okrivljujemo narode. Mi okrivljujemo ratne zločince, a to su uvijek pojedinci, bez obzira što ih je nažalost mnogo. Njima ne možemo i nećemo oprostiti! Njih ćemo goniti do Kraja Svijeta! Nestat će sa lica ove lijepo zemlje, kao nestao, kao što je nestao dim njihovih topova i granata!
Završit ću ovo kratko izlaganje riječima mog omiljenog pjesnika: 'Velikim Bogom se kunemo da robovi nikada biti nećemo.' Hvala.”

Link videa preko kojeg je rađena transkripcija.

1997. / "Robovi biti nećemo": Pogledajte najveću smotru jedinica Armije RBiH na Koševu” objavljeno: 15. 04. 2017. u 10:54:00; web stranici pristupljeno: 16.4.2017. godine.


Transkripciju uredio: Haris Ćorić.
Redakcija Bošnjaci.Net se zahvaljuje g. Ćoriću za urađenu transkrpciju ovog važnog događaja i obraćanje predsjednika Alije Izetbegovića r.a.

Ostali prilozi:
» OBILJEŽENA 76. GODIŠNJICA IGMANSKOG MARŠA
Eset Muračević | 22. January 2018 00:14
» BOŠNJAČKI BUNAR HAJRATI U AFRIČKIM ZEMLJAMA
B.net | 24. December 2017 02:11
» PLAV JUNAČKI DANAS
Ibrahim Husejnović | 18. December 2017 15:43
» IZBORI U PETNJICI: BDZ U CG „ZA ŽIVOT U BIHORU“ ULIVA NADU
Dženad Hodžić | 23. November 2017 16:54
» KUDA IDE SAUDIJSKI REŽIM?
| 20. November 2017 20:53
» OTAC KOJI SA KAMENOM PRIČA
Said Šteta | 05. November 2017 04:25
» IZVJEŠTAVANJE O TEMI RODNO ZASNOVANOG NASILJA
Said Šteta | 28. October 2017 13:44
Ostali prilozi istog autora: