Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Osman ef. Kozlić, muftija banjalučki
OKO 150 ZVANICA NA POLAGANJU TEMELJCA ZA OBNOVU ARNAUDIJE
Autor: Fena
Objavljeno: 18. April 2017. 13:04:52


Na svečanost polaganja temeljca za ponovnu izgradnju džamije Arnaudija u Banjoj Luci, 22.aprila, pozvano je oko 150 zvanica, potvrdio je danas u razgovoru za Fenu muftija banjalučki Osman ef. Kozlić, ističući da to neće biti veliki skup, ali žele da se i na ovaj način objavi početak izgradnje ove u ratu porušene banjalučke džamije.

Sama ceremonija bit će, kaže, većim dijelom vjerskog karaktera, a osim predstavnika Islamske zajednice BiH i njene Vakufske direkcije, Banjalučkog muftijstva i vjernika, očekuju se predstavnici Turske vakufske direkcije, te ambasador te zemlje u BiH.

-Ovo je posljednja u ratu porušena banjalučka džamija koja nema ni temelja i značajno je da se krene u taj posao i zato nam ovo puno znači– istakao je ef. Kozlić naglašavajući da je Arnaudija kulturno-historijski spomenik i u rangu je Ferhadije ili Aladža džamije u Foči i njenom izgradnjom Islamska zajednica zaokružuje proces obnove tih objekata od posebnog značaja.

I za grad Banju Luku je značajno, ukazuje muftija Kozlić, da ima još jedan reprezentativan vjerski objekat koji će biti značajan ne samo za vjernike već i brojne turiste.

Arnaudija je datirala iz 1595. godine, 16 godina je bila „mlađa“ od banjalučke Ferhadije, a njenu obnovu finansirat će Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

Pripreme za ponovnu izgradnju traju godinama, banjalučke gradske vlasti su dale građevinsku dozvolu, odabran je izvođač iz Turske, odnosno BiH, a gradilište je spremno za radove.

-Ubrzo nakon polaganja temeljca, 22.aprila, počet će radovi. Obnova će trajati oko tri godine, s obzirom na to da je riječ o objektu od posebnog značaja - dodaje banjalučki muftija u razgovoru za Fenu.

Napominje da je u planu i obnova sahat-kule, koja se do rušenja, 1993. godine, nalazila u neposrednoj blizini Ferhadije u Banjoj Luci.

Muftija banjalučki ističe da je sigurnosni aspekt zadovoljavajući, a povratnici Bošnjaci u Banjoj Luci, kao i svi drugi građani, dijele sudbinu trenutne ekonomske situacije.

Naglašava njihov entuzijazam, želju i borbu da ostanu i žive na svojoj imovini, dok značajnije pomoći nadležnih nemaju te ističe da bi se na tom pitanju trebalo više uraditi.

-Ipak, najvažnije je da je sigurnosna situacija povoljna, a ostalo je na nama...Svi mi, koji ovdje živimo, snosimo dio odgovornosti, ako neko ko je, primjera radi povratnik u Kotor-Varoš, Banju Luku ili neki drugi grad, napusti to mjesto i ode sa svojom porodicom. Svi smo onda odgovorni, u smislu da smo mogli učiniti više, od pružanja humanitarne pomoći. Smatram da ima prostora i da svi moramo više uraditi – istakao je u razgovoru za Fenu muftija banjalučki Osman ef. Kozlić.Ostali prilozi:
» VLASTI U RS-U MORAJU PRIHVATITI BOSANSKI JEZIK
B.net | 23. February 2018 13:37
Ostali prilozi istog autora: