Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

Delegacija džemata Hidaje boravila u posjeti domovini Bosni i Hercegovini
PREZENTACIJA DŽEMATA, PROJEKTA KUPOVINE PROSTORIJA, KAO I INSTITUCIONALNO UVEZIVANJE SA DOMOVINOM
Autor: Fahrudin Bradarić
Objavljeno: 17. April 2017. 15:04:53
Dok su februarski hladni dani u džematu Hidaje prošli u pripremi i realizaciji donatorske večeri pod nazivom „Vakif 2017”, mjesec mart (od 9.-12.marta) donio je sa sobom znake proljeća i drugu posjetu domovini. U sastavu džematske delegacije su bili: Abdulvehab ef. Vehabović, Nusret ef. Hodžić, Ahmet Ramić, podpredsjednik džemata i članovi tima za kupovinu prostorija Nihad Hodžić, Saudin Salkanović i Ermin Džinić. Ciljane destinacije su bile Sarajevo, kao duhovni i institucionalni centar svih Bošnjaka, te gradovi Tuzla, Živinice i Kalesija iz kojih dolazi veliki broj naših džematlija. Putovalo se avionom preko Memmingena i Tuzle, u koju je naša delegacija došla u ranim poslijepodnevnim satima u četvrtak 09. marta 2017.

Isti dan u večernjim satima delegacija našeg džemata posjetila je Behram-begovu medresu u Tuzli i prezentirala naš džemat, kao i projekat kupovine džematskih prostorija. Prezentaciji su prisustvovali muftija tuzlanski mr. Vahid Fazlović, zamjenik muftije dr. Sead Seljubac, direktor medrese mr. Ahmed Hatunić, sekretar medrese Sevret M. Ćehajić, kao i imami iz okolnih džemata.
Naredni dan, petak 10.03.2017. naša delegacija posjetila je Vakufsku direkciju i njena direktora dr. hfz. Senaida Zajimovića i informisala ga o aktuelnom stanju projekta kupovine prostorija. Također se razgovaralo o mogućnostima daljnje suradnje naše dvije institucije. Nastavak posjete u Sarajevu slijedio je kod muftije sarajevskog prof. dr. Enesa Ljevakovića sa kojim smo razgovarali o modusima financiranja projekata kupovine prostorija u dijaspori i njihovom pravnom tretmanu. Posjeta Sarajevu zaokružena je prezentacijom džemata Hidaje u Sabornoj sali Rijaseta, gdje su se skupu obratili Nezim ef. Halilović, dr. hfz. Kenan Musić i Hasib ef. Hadžić, koji su u prethodnom periodu bili već gosti našega džemata.


Subota je bila rezervisana za posjetu Živinicama i Kalesiji. U prijepodnevnim satima delegacija našeg džemata posjetila je načelnika općine Živinice i prezentirala naše aktivnosti, kao i projekat kupovine džematskih prostorija. Prezentaciji su prisustvovali načelnik Samir Kamenjaković, glavni imam medžlisa Živinice Sedin ef. Karić, sekretar medžlisa Edis Nišić, predsjednik stare džamije Đurđevik Ibrahim Džihanović i općinski vijećnik Faruz Tulumović, koji je dugogodišnji prijatelj džemata i donator naših projekata.
U poslijepodnevnim satima posjeta je nastavljena kod načelnika općine Kalesija Seada Džafića kao i Medžlisa Islamske Zajednice Kalesija, gdje smo domaćine informisali o našem džematu i projektu kupovine džematskih prostorija. Prezentaciji u Medžlisu Kalesija prisustvovali su glavni Imam Enver Alić i rukovodstvo Medžlisa. Na ovom mjestu treba posebno istaći da je ovo bila uzvratna posjeta Medžlisu Kalesija, koji su naš džemat zijaretili 2014. i 2015. godine.

Zaključno možemo reći, da su ciljevi ove posjete, prezentacija džemata i projekta kupovine prostorija, kao i institucionalno uvezivanje sa domovinom u potpunosti ispunjeni. Također i posjete načelnicima općina Živinice i Kalesija otvorile su nove perspektive u suradnji dijaspore i lokalne zajednice i pokazale veliko interesovanje rukovodstva ovih općina za život naših ljudi u dijapori.
U čvrsti emanet uzeli smo sva prijateljstva, iskustva, znanja i savjete koje smo skupili tokom ove posjete i implementiraćemo ih inšaallah u našem radu. Svim gorenevedenim sagovornicima se zahvaljujemo na bratskom gostoprimstvu i pomoći u organizovanju ove posjete i pozivamo ih da budu u što skorije vrijeme naši gosti u Minhenu.

Hvala Allahu, Gospodaru svih Svjetova, koji nam omogući ovu posjetu!Ostali prilozi:
» MU'MINI ĆE INŠA-ALLAH POBIJEDITI
Nezim Halilović Muderris | 16. February 2018 15:18
» DUNJALUK JE CRNA RUPA KOJA OBMANJUJE I GUTA LJUDE
Abdullah ef. Hodžić | 02. February 2018 20:55
» ŠEJTAN JE UISTINU VAŠ NEPRIJATELJ
Nezim Halilović Muderris | 11. January 2018 21:24
» MU'MINI (VJERNICI) NE OBILJEŽAVAJU NOVU GODINU
Nezim Halilović Muderris | 29. December 2017 23:01
» REISU-L-ULEMA NA KONFERENCIJI U AZERBEJDŽANU
MINA | 21. December 2017 17:47
» U ZIJARET MUHADŽIRSKOJ DŽAMIJI U HARRISBURGU
Esad Krcić | 14. December 2017 21:53
» MEVLUD U CHICAGU
B.net | 05. December 2017 01:30
» REISU-L-ULEMA DR. KAVAZOVIĆ: „DOBRO NAM DOŠ'O, NAJVEĆI SINE“
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 01. December 2017 14:10
» MUHAMMED, SALLALLAHU ALEJHI VE SELLEM – MILOST SVJETOVIMA
Nezim Halilović Muderris | 24. November 2017 16:19
» NAUČNA KONFERENCIJA O ISLAMSKIM KONSTANTAMA
B.net | 19. November 2017 00:24
» VELIČANSTVENI DAN VAKIFA IKC GRAC
Emir Serdarević | 16. November 2017 19:54
» EJUB, ALEJHIS-SELAM – SIMBOL STRPLJIVOSTI
Nezim Halilović Muderris | 27. October 2017 22:02
» FETVA O DOZVOLI UZIMANJE KAMATNOG KREDITA RADI ZADOVOLJAVANJA NUŽNIH ŽIVOTNIH POTREBA
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 25. October 2017 21:20