Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
OPSADA SARAJEVA U VREMENU AGRESIJE SRJ - SRBIJE I CRNE GORE 1992. - 1995.
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Islamske teme

Delegacija džemata Hidaje boravila u posjeti domovini Bosni i Hercegovini
PREZENTACIJA DŽEMATA, PROJEKTA KUPOVINE PROSTORIJA, KAO I INSTITUCIONALNO UVEZIVANJE SA DOMOVINOM
Autor: Fahrudin Bradarić
Objavljeno: 17. April 2017. 15:04:53
Dok su februarski hladni dani u džematu Hidaje prošli u pripremi i realizaciji donatorske večeri pod nazivom „Vakif 2017”, mjesec mart (od 9.-12.marta) donio je sa sobom znake proljeća i drugu posjetu domovini. U sastavu džematske delegacije su bili: Abdulvehab ef. Vehabović, Nusret ef. Hodžić, Ahmet Ramić, podpredsjednik džemata i članovi tima za kupovinu prostorija Nihad Hodžić, Saudin Salkanović i Ermin Džinić. Ciljane destinacije su bile Sarajevo, kao duhovni i institucionalni centar svih Bošnjaka, te gradovi Tuzla, Živinice i Kalesija iz kojih dolazi veliki broj naših džematlija. Putovalo se avionom preko Memmingena i Tuzle, u koju je naša delegacija došla u ranim poslijepodnevnim satima u četvrtak 09. marta 2017.

Isti dan u večernjim satima delegacija našeg džemata posjetila je Behram-begovu medresu u Tuzli i prezentirala naš džemat, kao i projekat kupovine džematskih prostorija. Prezentaciji su prisustvovali muftija tuzlanski mr. Vahid Fazlović, zamjenik muftije dr. Sead Seljubac, direktor medrese mr. Ahmed Hatunić, sekretar medrese Sevret M. Ćehajić, kao i imami iz okolnih džemata.
Naredni dan, petak 10.03.2017. naša delegacija posjetila je Vakufsku direkciju i njena direktora dr. hfz. Senaida Zajimovića i informisala ga o aktuelnom stanju projekta kupovine prostorija. Također se razgovaralo o mogućnostima daljnje suradnje naše dvije institucije. Nastavak posjete u Sarajevu slijedio je kod muftije sarajevskog prof. dr. Enesa Ljevakovića sa kojim smo razgovarali o modusima financiranja projekata kupovine prostorija u dijaspori i njihovom pravnom tretmanu. Posjeta Sarajevu zaokružena je prezentacijom džemata Hidaje u Sabornoj sali Rijaseta, gdje su se skupu obratili Nezim ef. Halilović, dr. hfz. Kenan Musić i Hasib ef. Hadžić, koji su u prethodnom periodu bili već gosti našega džemata.


Subota je bila rezervisana za posjetu Živinicama i Kalesiji. U prijepodnevnim satima delegacija našeg džemata posjetila je načelnika općine Živinice i prezentirala naše aktivnosti, kao i projekat kupovine džematskih prostorija. Prezentaciji su prisustvovali načelnik Samir Kamenjaković, glavni imam medžlisa Živinice Sedin ef. Karić, sekretar medžlisa Edis Nišić, predsjednik stare džamije Đurđevik Ibrahim Džihanović i općinski vijećnik Faruz Tulumović, koji je dugogodišnji prijatelj džemata i donator naših projekata.
U poslijepodnevnim satima posjeta je nastavljena kod načelnika općine Kalesija Seada Džafića kao i Medžlisa Islamske Zajednice Kalesija, gdje smo domaćine informisali o našem džematu i projektu kupovine džematskih prostorija. Prezentaciji u Medžlisu Kalesija prisustvovali su glavni Imam Enver Alić i rukovodstvo Medžlisa. Na ovom mjestu treba posebno istaći da je ovo bila uzvratna posjeta Medžlisu Kalesija, koji su naš džemat zijaretili 2014. i 2015. godine.

Zaključno možemo reći, da su ciljevi ove posjete, prezentacija džemata i projekta kupovine prostorija, kao i institucionalno uvezivanje sa domovinom u potpunosti ispunjeni. Također i posjete načelnicima općina Živinice i Kalesija otvorile su nove perspektive u suradnji dijaspore i lokalne zajednice i pokazale veliko interesovanje rukovodstva ovih općina za život naših ljudi u dijapori.
U čvrsti emanet uzeli smo sva prijateljstva, iskustva, znanja i savjete koje smo skupili tokom ove posjete i implementiraćemo ih inšaallah u našem radu. Svim gorenevedenim sagovornicima se zahvaljujemo na bratskom gostoprimstvu i pomoći u organizovanju ove posjete i pozivamo ih da budu u što skorije vrijeme naši gosti u Minhenu.

Hvala Allahu, Gospodaru svih Svjetova, koji nam omogući ovu posjetu!Ostali prilozi:
» ZENIČANI U LIVANJSKOJ NOĆI LEJLETUL-MIRADŽ
Said Šteta | 24. April 2017 17:11
» SALIH EF MUJALA - ZASLUŽENA PENZIJA NAKON 34 GODINE
Fahir Zečević | 10. April 2017 15:16
» KOMŠIJSKA PRAVA U ISLAMU
Nezim Halilović Muderris | 25. March 2017 14:23
» PETORO UMRTVLJUJE LJUDSKA SRCA
Nezim Halilović Muderris | 17. March 2017 20:10
» JOŠ MJESEC ĆEŠ ŽIVJETI I UMRIJETI
Abdullah ef. Hodžić | 01. March 2017 15:39
» DŽAMIJA I DŽEMAT ODGAJAJU MU'MINE
Nezim Halilović Muderris | 17. February 2017 16:37
» GRIJEH SE UŠUNJAO U NAŠE KUĆE
Abdullah ef. Hodžić | 28. January 2017 14:13
» DOKTOR MU PROPISAO TESPIH
Hfz. Muriz ef. Mešić | 15. January 2017 13:15
» ČOVJEČE, NE BUDI AROGANTAN
Abdullah ef. Hodžić | 14. January 2017 00:03
» TREĆA REBI-L-ĀHIRSKA HUTBA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. January 2017 13:16
» OBNOVLJENA DERVIŠ-HANUMINA MEDRESA U GRADIŠCI
trt.net | 03. January 2017 13:53