Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Obilježavanje 24. godišnjice zločina genocida nad 116 Bošnjaka: Porodice ubijenih mole za informacije o lokaciji posmrtnih ostataka
AHMIĆI: HRVATSKI ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI, OD 116 UBIJENIH BOŠNJAKA 33 BILI SU ŽENE I DJECA
Objavljeno: 16. April 2017. 14:04:08


Obilježava se 24. godišnjica stradanja 116 civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Ahmići, u blizini Viteza, koje su ubili pripadnici HVO-a u napadu 16. aprila 1993. godine.
Među ubijenim stanovnicima Ahmića su i roditelji, te još 22 člana obitelji Hajrudina Pezera.
- Žali Bože tog naroda. Još nisam pronašao majku i volio bih da mi neko javi, pogotovo od susjeda, ukoliko znaju gdje se nalazi njeni posmrtni ostaci - kazao je Pezer.
U Udruzi građana žrtava rata "16. april" ponovno su upozorili da tijela 29 žrtava još nisu pronađena, a kako bi se rasvijetlila njihova sudbina postavljen je plakat sa imenima i fotografijama ubijenih.
Za zločin u Ahmićima osuđeno je šest osoba na ukupno 95 godina zatvora, potvrdio je Feni Denis Džidić iz Balkanske istraživačke mreže (BIRN).
Od toga je Haški trubunal (ICTY) izrekao pet presuda, među kojima je i kazna od 25 godina zatvora Dariju Kordiću, koji je oslobođen nakon izdržane dvije trećine kazne, dok je Sud BiH na deset godina zatvora osudio Paška Ljubičića
- Haški tribunal izrekao je presude i za Dragu Josipovića, Vladimira Šantića, Miroslava Bralu i Antu Furundžiju. Tihomir Blaškić bio je osuđen na 45 godina zatvora, prvostupanjskom presudom, ali je nakon apelacije oslobođen krivice za zločine u Ahmićima, te je osuđen na devet godina zatvora za druge zločine - kazao je Džidić.
Obilježavanje 24. godišnjice zločina u Ahmićima počelo je dočekom u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice u Vitezu, te vjerskim obredom u Starom Vitezu, a bit će nastavljeno u džamiji u Ahmićima i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje u tom selu, prenosi Fena
U Ahmićima se danas obilježava 24. godišnjica zločina nad 116 Bošnjaka, a za 29 se još uvijek traga. Tokom dana predviđen je vjerski i prigodan program, a bit će izvedena i kompozicija Ahmićka suza koja je premijereno izvedena na 23. godišnjicu zločina u Ahmićima, piše bh. novinska agencija Patria.

Dio aktera koji se pojavljuju u videospotu su osobe koje su izgubile svoje najbliže, neki od njih i cijele porodice, a riječ je većinom o majkama iz Ahmića.

Izvođači su Hor Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika i Vokalna grupa Gimnazije Visoko iz Visokog. Spot za ovu kompoziciju spojio je događaje iz 1993. godine i danas kada su žrtve našle svoj smiraj.

Sjećanje na Ahmiće i spas od zaborava čuva Elvedin Kermo, predsjednik Udruženje 16. april koji je kazao da se iz godine u godinu nadaju da će pronaći preostalih 29 žrtava kako bi konačno imali dostojanstven ukop.

Hronologija zločina u Ahmićima

U rano jutro 16. aprila 1993. godine, u napadu specijalne jedinice Džokeri Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), ubijeno je 116 Ahmićana od čega su 33 bili žene i djeca. Najmlađa žrtva imala je samo nekoliko mjeseci.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bila zločin protiv čovječnosti, a jedan od zapovjednika ove akcije, Dario Kordić osuđen je na 25 godina. Na slobodu je pušten početkom juna 2014. godine.

Noć prije napada evakuirani su Hrvati iz tih sela. HVO je napad započeo prvo iz daljine granatirajući Ahmiće-Šantiće, a zatim su grupe vojnika išle od kuće do kuće napadajući civile i njihovu imovinu i koristeći zapaljive svjetleće metke i eksploziv. Vojnici HVO-a zapalili su skoro svaku kuću Bošnjaka u Ahmićima-Šantićima, kao i dvije džamije.

Pokolj su otkrile mirovne snage UN-a sastavljene od britanske vojske i pukovnik Bob Stewart.

Haški tribunal je za zločin u Ahmićima osudio sedam bivših pripadnika HVO-a, dok je pred Sudom BiH za isti zločin Paško Ljubičić osuđen na 10 godina zatvora.

Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić osuđeni su na zatvorsku kaznu od 6 do 10 godina zbog sudjelovanja u napadu, no pravomoćnom presudom su 2001. oslobođeni krivice. Drago Josipović dobio je 12, a Vladimir Šantić 18 godina zatvora. Dragan Papić oslobođen je krivice, prenosi NAP.
Ostali prilozi: