Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

SA KRIŽOM ILI KRSTOM U ZABORAV?
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 03. April 2017. 02:04:25


Mr. Milan JOVIČIĆ: Kao sjenka suludih zacrtanih planova iz scenarija i dogovora Vožda i Poglavnika, Slobodana i Franje, na djelu su i danas, veoma jaki recidivi u cilju realizacije nedovršenih zabluda, njihovih doglavnika, guslara i orguljaša, Miće iz Laktaša i Dragana iz mostarskih Bara.
Nastoje, sasvim rastočiti nam jedinu našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, te svoje genocidne tvorevine i paradržavice, famozne Herceg Bosne i Republike Srpske, pripojiti svojim samozvanim maticama, Srbiji i Hrvatskoj, tobožnjim starateljima naše sospstvene domovine, kao da isti nisu rođeni bili kao ljudi, ali sam siguran da mogu umirati kao magarci, jer im se njihove želje i nakane, na ovome svijetu nikada neće moći ostvariti.
Stara latinska kaže: „Veritas amara est“ (Istina je bolna), ali je i činjenica da svako ima svoju istinu, koja zaista, boli svakoga više ili manje. Nama je suđeno živjeti u društvenoj zajednici, te nam je imperativ okrenuti se i budućnosti, radi i naše djece i svih nadolazećih generacija.

Priupitajmo se, da li je moguće u različitosti mnogih istina i doći do određenog i zajedničkog stava, kako bi krenuli u budućnost, bez hipoteka iz prošlosti. Polazeći od logike zaborava dobro je reći, ali sa rukom na srcu, niti je humano niti ljudski tražiti zaborav, recimo od majki Srebrenice ili od onoga koji je izgubio svoga bližnjeg, u ovim suludim agresijama, sa istoka i sa zapada. Zato, nastojimo zajednički doći do konsenzusa u stavljanju tačke na prošla vremena, kako bi krenuli u proces razumjevanja, praštanja i povjerenja, bez svakodnevnih laži i obmana o stanju i prilikama u međusobnim odnosima, kako individualnim, isto tako u kolektivnim, odnosno među građanima i narodima, zajedničke nam domovine Bosne i Hercegovine.
Upravo sam, 31.marta, u gradu Mostaru, u gradskom centru za kulturu, prisustvovao tribini, sa filmom razaranja Mostara iz 1993. godine, od agresora HVO-a, formiranju Herceg-Bosne, uz razgovore sa uglednim profesorima, koji su bili logoraši brojnih logora, od Heliodroma, Dretelja, Gabele, Ljubuškog i drugih, na teritoriji Hercegovine.

Iako sam živi svjedok i neposrednih ratnih događanja iz toga perioda u gradu Mostaru, veoma sam se teško, neugodno, mučno, žalosno i krajnje nelagodno osjećao, poslije gledanja ovog filma i priče preživjelih logoraša, kao živih svjedoka, u ovome slučaju, samo jedne i jedine istine, kao sušte suprotnosti trenutnim lažima i samo lažima, vinovnika udruženog zločinačkog poduhvata i grupe Hrvata, u međunarodnom sudu u Hagu.

Razmišljajući veoma trezveno, poželio sam, da i moji Bosanci i Bošnjaci, moga rodnog Sarajeva, kada bi imali priliku pogledati ovaj film i poslušati neposredno grupu logoraša, o torturama i neljudskim postupcima i njihovom životinjskom tretmanu u ovim logorima, od strane bojovnika hrvatskih agresorskih snaga i užasne nakaradne politike, paradržave Herceg Bosne i njenih struktura. Bili bi uvjereni u kardinalne greške njihovih predstavnika u vlasti Federacije i države Bosne i Hercegovine, iz reda Bošnjaka, o neprincipijelnom i neprihvatljivom različitom odnosu, prema agresorima i sa istoka i sa zapada.


Isljeđivanje Mostarca u zloglasnom hrvatskom logoru


Naime, nužno je bilo i vjerodostojno svim prilikama i događanjima, za prostore cijele nam domovine, da se istovremeno podnesu tužbe Međunarodnom sudu u Hagu, protiv Republike Srbije (što je učinjeno), kao i prema Republici Hrvatskoj, nažalost, što nije činjeno. Mislim, da bi mojim zemljacima u Bosni i Sarajevu, tada bilo i nerazumno, da predsjednik naše države i drugi član Predsjedništva, imena su nepotrebna, primaju odlikovanja od Poglavnika Franje Tuđmana, kao dokazanog agresora na naše prostore. Nikako, nije to moje Sarajevo, jedini grad u ovoj nam zajedničkoj državi, koji je doživio što je doživio, jer i Mostar i mnogi drugi gradovi, po svome obimu i sadržaju, doživjeli su neviđena zvijerstva od istih agresora.

Svakako se, ovakvo ponašanje naših vlasti iz Sarajeva, mora vratiti, kao bumerang i svima nama, prijavama i progonima i naših ratnih generala i drugih sličnih postupaka, zatim okupacijom i neriješenim statusom grada Mostara i drugih neprilika u državi, od strane i HDZ-a i njegovih predstavnika u vlasti, kao i česta miješanja struktura vlasti iz Hrvatske u unutrašnja pitanja naše države. Sve je ovo, svakako, uzročno posljedična veza i nakana, o kojoj naše zvanično Sarajevo i ne želi da se izjašnjava. Zato se, što bi naši stari i govorili, srlja i srlja, u drugim nakanama i pravcima, rekao bih na jednosmjernom putu, što nikako nema opravdanja, niti realne mogućnosti, da se istinski krene u procese praštanja i pomirenja.Kao sjenka suludih zacrtanih planova iz scenarija i dogovora Vožda i Poglavnika, Slobodana i Franje, na djelu su i danas, veoma jaki recidivi u cilju realizacije nedovršenih zabluda, njihovih doglavnika, guslara i orguljaša, Miće iz Laktaša i Dragana iz mostarskih Bara.
Nastoje, sasvim rastočiti nam jedinu našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, te svoje genocidne tvorevine i paradržavice, famozne Herceg Bosne i Republike Srpske, pripojiti svojim samozvanim maticama, Srbiji i Hrvatskoj, tobožnjim starateljima naše sospstvene domovine, kao da isti nisu rođeni bili kao ljudi, ali sam siguran da mogu umirati kao magarci, jer im se njihove želje i nakane, na ovome svijetu nikada neće moći ostvariti.Istina je, da se mnogi mogu i obogatiti, uz vjeru i blagoslov i svojih kršćanskih ili hrišćanskih velikodostojnika i sa lažnim poljubcima u ruku sv. Oca Pape Franje, ako su u pitanju Dragan Čović i njegova svita, uz križ sveti.

Neće im pomoći, niti gusle niti orgulje, kao i Božija pomoć, jer su već odavno prepoznati konvertiti, sa crvenom knjižicom u veliko hrvatske i veliko srpske nacionaliste, a takvima je mjesto u zaboravu ili iza rešetaka.

Zato smo svakodnevno informisani o lažima, sa istoka i sa zapada, ali se nigdje ne pojavljuje naš Vili Brant, koji bi priznao svu našu suludu krivnju, zatražio praštanje i put do pomirenja. Dokle, ovako???

S poštovanjem,

Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija

Mostar, mart, 2017 .god.Ostali prilozi:
» VOLJELI SU ALIJU IZETBEGOVIĆA SVI ONI KOJI SU VOLJELI ISTINU, PRAVDU I SLOBODU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. October 2017 20:31
» SANDŽAČKI LOKALNI ŠERIFI
Mirsad Kuburović | 12. October 2017 16:10
» BOŠNJACI POTURČENI, A HRVATI POKATOLIČENI SRBI
Al Jazeera | 09. October 2017 17:09
» ZAŠTO JE DODIK FRUSTRIRAN? ZAŠTO GA ČOVIĆ BAŠ DANAS TJEŠI? ZAŠTO JE VUČIĆ BLAŽI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. October 2017 12:52
» VRIJEME JE DA ZNAMO DA IMAMO: VOLJU ZA ŽIVOTOM! VOLJU ZA SLOBODOM!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. October 2017 14:04
» SOPSTVENO PROBIJANJE PRTINE
Ibrahim Husejnović | 04. October 2017 17:22
» PRVI BOŠNJAČKI SABOR - ŠTA JE TO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. September 2017 14:34
» MOSTARSKA RAJA SE BUDI
Mr. Milan Jovičić | 29. September 2017 13:38
» AH, PUSTI DODIKOVI SNOVI
Mr. Milan Jovičić | 25. September 2017 16:21
» IZ HUMUSA NARODNE KULTURE LIJEČENJA
Dr. sc. Ibrahim Kajan | 22. September 2017 21:54
» NOVA MUSLIMANSKA GODINA SA STARIM MUSLIMANSKIM PITANJIMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. September 2017 03:54
» HIDŽRA
Elmedina Muftić | 20. September 2017 21:07
» BOŠNJAČKO SLOVO O RASTKU NEMANJI
Fikret Hafizović | 17. September 2017 00:47
» DA LI NAM ALEKSANDRE, DONOSIŠ NADU U BOLJU BUDUĆNOST?
Mr. Milan Jovičić | 07. September 2017 01:31
» KOD MOĆNIH PAZARKI PUNA KUĆA POMOTERKI
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 05. September 2017 20:54
» IGRAJTE FER PLAY!
Dr. Mersim Ziljkić | 03. September 2017 02:15
Ostali prilozi istog autora:
» DOBRI LJUDI DANAŠNJICE
03. October 2017 21:44
» MOSTARSKA RAJA SE BUDI
29. September 2017 13:38
» AH, PUSTI DODIKOVI SNOVI
25. September 2017 16:21
» SJEĆAJMO SE NAŠEG GENIJA FIŠERA
22. September 2017 03:05
» ISTINOM UZ BOŽIJU POMOĆ
05. September 2017 16:57
» BASNA U NOVOJ ŠKOLSKOJ GODINI
02. September 2017 16:46
» ZAR I TI SINE BRUTE?
29. August 2017 21:37
» GUSLARSKO-ORGULJAŠKE NOTE
19. August 2017 14:42