Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Povratak srpsko-hrvatskog i hrvatsko-srpskog, ili?
PRVOAPRILSKA DEKLARACIJA O ZAJEDNIČKOM JEZIKU
Autor: Elmedina Muftić
Objavljeno: 29. March 2017. 20:03:54
Elmedina MUFTIĆ: S toga me čudi ovakvo zbijanje šale sa nečim tako važnim za čovjeka. Opet s druge strane ne razumijem da i postoji razlika kad je riječ o bilo kojem jeziku na svijetu, jer u svakom jeziku sloboda, mir, dostojanstvo, pravda, istina, parvo, čast, ugled imaju isto značenje, odnosno su pokazatelji moralnih, ljudskih i civilizacijskih vrijednosti, kao što i zločin, nepravda, laž, genocid, agresija, rat, terorizam, glad, zlostavljanje, ponižavanje, potlačenost u svakom jeziku na svijetu označavaju sunovrat svih civilizacijskih tekovima.
Da bi se ljudski rod sunovratio niz najstravičnije litice krize morala, ne treba puno, samo tek toliko da se anomalije i abnormalije prikažu kao pozitivni tokovi civilizacije. Davno je točak vrijednosti počeo da se okreće u kontra smjeru, te da vuče čovječanstvo nazad, odnosno da se obmana i laž obuku u ruho zabave, da se smicalice i prevare predstave kao šala, da se manipulacija drugima razumije kao vještina, a ne najteži oblik krize ličnosti.

U skladu sa ovakvim moralnim nazatkom kojem sami svjedočimo na listi nazadnih dostignuća našao se i 1. april, kao dan šale, odnosno prevedeno na pravi jezik, dan laži, lažljivaca, manipulatora, obmana i prevara. Ko normalan može zbijati „šale” na račun drugog, varati druge da bi si priuštio zabavu, a opet s druge strane još je veći paradoks da se izrugani i izmanipulisani sam smije i aplaudira nasrtaju na svoje dostojanstvo?

Kako svaka roba ima svoga potrošača, tako je i 1. april našao svoje prave konzumente, koji su u tom danu laži i obmana prepoznali svoju priliku, pa u skladu sa svojim moralnim načelima i intelektualnim stanjem pokušavaju da podmetnu još jednu laž koja za cilj ima direktni udar na inteligenciju čovjeka i njegovog zdravog prosuđivanja. Naime grupa od 220 intelektualaca iz regiona, odnosno država u kojima se nametnuto govorio „srpsko-hrvatski“ iliti „hrvatsko-srpski“ jezik, sačinila je Deklaraciju o zajedničkom jeziku, čiji tekst još nije poznat, odnosno 30. marta će biti predstavljen javnosti. Imena potpisnika govore puno toga, puka iluzija o nečemu što nikad nije bilo niti će ikada biti, posebno kad se gradi na nezdravim temeljima urušavanja ljudskog dostojanstva.

Inicijatori i potpisnici „Deklaracije o zajedničkom jeziku“ su pokazali toliku količinu nezrelosti samom idejom, koja nadilazi granice gluposti, jer bi kao intelektualci kako sami sebe nazivaju trebali znati da svrha jezika nije sporazumijevanje nego je svrha jezika razumijevanje, te da je jezik bitak svakog naroda i osnovno ljudsko pravo u koje se ne smije zadirati. Stoga me čudi ovakvo zbijanje šale sa nečim tako važnim za čovjeka. Opet, s druge strane, ne razumijem da i postoji razlika kad je riječ o bilo kojem jeziku na svijetu, jer u svakom jeziku sloboda, mir, dostojanstvo, pravda, istina, pravo, čast, ugled - imaju isto značenje, odnosno su pokazatelji moralnih, ljudskih i civilizacijskih vrijednosti, kao što i zločin, nepravda, laž, genocid, agresija, rat, terorizam, glad, zlostavljanje, ponižavanje, potlačenost u svakom jeziku na svijetu označavaju sunovrat svih civilizacijskih tekovina. Ne razumijem potrebu ovih 220 inetelektualaca da prave kojekakve jezičke surogate, koji nit` imaju kakvu vrijednost, niti mogu imati kakvo značenje, osim da zadiru u ljudska prava i slobode, da zbivaju prvoaprilske šale s namjerom mijenjanja naziva jezika kojim hiljadama godina govore pokoljenja ovog naroda, da nam serviraju obmanu i laž kao nekakvo rješenje za problem koji ne postoji. Na prostorima bivše Jugosvlavije, odnosno u državama nastalim raspadom iste, nije problem u nazivu jezika, jer mi savršeno znamo kojim jezikom govorimo, nego je problem što se ne razumiju riječi izgovorene tim jezikom, umjesto zajedničkog jezika, kojem još nije poznat naziv, bilo bi bolje da se definišu riječi čije značenje više nikad ne bi smjelo da se primijeni u djela.Stoga je Deklaraciju o zajedničkom jeziku jedino moguće posmatrati kao još jednu u nizu prvoaprilskih podvala, obmana i laži, a njezine kreatore i potpisnike uzeti kao neozbiljno opasne osobe, koje stvarnim vrijednostima žele da promijene značenje.

Što se pak naziva jezika tiče, bosanski jezik je nepromjenjiva kategorija za koju se krv prolila, te nikad neće biti ničemu zamjenica, posebno neće biti množina, kad je njegova postojanost neupitna i služi svrsi da se koristeći ga ljudi svih nacija, vjera, rasa razumiju, a ne sporazumijevanju. Bosanski jezik i te kako daje značenje ljubavi, miru, slobodi, čovjeku, različitostima kao bogatstvu...Ostali prilozi:
» VOLJELI SU ALIJU IZETBEGOVIĆA SVI ONI KOJI SU VOLJELI ISTINU, PRAVDU I SLOBODU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. October 2017 20:31
» SANDŽAČKI LOKALNI ŠERIFI
Mirsad Kuburović | 12. October 2017 16:10
» BOŠNJACI POTURČENI, A HRVATI POKATOLIČENI SRBI
Al Jazeera | 09. October 2017 17:09
» ZAŠTO JE DODIK FRUSTRIRAN? ZAŠTO GA ČOVIĆ BAŠ DANAS TJEŠI? ZAŠTO JE VUČIĆ BLAŽI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. October 2017 12:52
» VRIJEME JE DA ZNAMO DA IMAMO: VOLJU ZA ŽIVOTOM! VOLJU ZA SLOBODOM!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. October 2017 14:04
» SOPSTVENO PROBIJANJE PRTINE
Ibrahim Husejnović | 04. October 2017 17:22
» PRVI BOŠNJAČKI SABOR - ŠTA JE TO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. September 2017 14:34
» MOSTARSKA RAJA SE BUDI
Mr. Milan Jovičić | 29. September 2017 13:38
» AH, PUSTI DODIKOVI SNOVI
Mr. Milan Jovičić | 25. September 2017 16:21
» IZ HUMUSA NARODNE KULTURE LIJEČENJA
Dr. sc. Ibrahim Kajan | 22. September 2017 21:54
» NOVA MUSLIMANSKA GODINA SA STARIM MUSLIMANSKIM PITANJIMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. September 2017 03:54
» HIDŽRA
Elmedina Muftić | 20. September 2017 21:07
» BOŠNJAČKO SLOVO O RASTKU NEMANJI
Fikret Hafizović | 17. September 2017 00:47
» DA LI NAM ALEKSANDRE, DONOSIŠ NADU U BOLJU BUDUĆNOST?
Mr. Milan Jovičić | 07. September 2017 01:31
» KOD MOĆNIH PAZARKI PUNA KUĆA POMOTERKI
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 05. September 2017 20:54
» IGRAJTE FER PLAY!
Dr. Mersim Ziljkić | 03. September 2017 02:15
Ostali prilozi istog autora:
» ČETIRI BOŠNJAČKA VELIKANA
18. October 2017 19:07
» VAŠAR SEZONE
12. October 2017 18:22
» HIDŽRA
20. September 2017 21:07
» PARADA LICEMJERA I MITOMANA
12. May 2017 02:38