Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Aktuelno

JEVREJSKI KONGRES: NE SMIJE SE ZABORAVITI GENOCID U SREBRENICI
Autor: Al Jazeera
Objavljeno: 26. March 2017. 14:03:07
Kao Jevreji znamo šta je genocid i pozdravljamo presudu Radovanu Karadžiću, saopćio je Svjetski jevrejski kongres.

Prošlog jula svijet je žalio sa žrtvama strašnog masakra u Srebrenici 1995. godine (AP)


Svjetski jevrejski kongres pozdravlja odluku Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju da osudi Radovana Karadžića za genocid i zločine protiv čovječnosti, saopćio je predsjednik WJC-a Ronald S. Lauder.

"Nakon više od dvije decenije, glavni organizator masakra u Srebrenici, opsade Sarajeva i drugih zločina napokon je suočen s pravdom. Presuda je jasna i nadamo se da će donijeti satisfakciju i utjehu porodicama onih koji su ubijeni zbog Karadžićevih djela", dodao je.

Na Facebook stranici WJC-a, nakon presude Karadžiću u četvrtak, objavljen je status "Ne zaboravimo Srebrenicu", uz fotografije ukopa žrtava 11. jula, na 20. godišnjicu genocida počinjenog u ovom gradu.

Sedam decenija od Nirnberškog procesa

Haški tribunal proglasio je bivišeg predsjednika Republike Srpske krivim za genocid počinjen u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistva kao zločin, prisilna premještanja civila, širenje terora, napade na civile i uzimanje talaca.

Karadžić je osuđen na 40 godina zatvora.

"Kao Jevreji, znamo šta je genocid. Kao Jevreji, također znamo šta se desi kada su mnogi počinioci oslobođeni kazne zbog zakašnjelih i tromih pokušaja da se dovedu pred sud", rekao je Lauder.

"Prošlog jula svijet je žalio sa žrtvama strašnog masakra u Srebrenici 1995. godine, besmilenog ubistva 8.000 muškaraca samo zato što su muslimani. Pozdravljamo to što je ICTY ustanovio ne samo da je Radovan Karadžić nagledao najgori čin masovnog ubistva na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata, nego da nije bilo olakšavajućih okolnosti", dodao je.

Ove godine obilježava se 70. godišnjica od završetka Nirnberškog procesa, koji je, kako kaže Lauder, postavio važne standarde kada je riječ suđenju za zločine protiv čovječnosti.

Zvjerstva se i danas dešavaju

Prema njegovim riječima, ICTY je važna institucija i presuda Karadžiću šalje snažan signal svijetu - niko neće ostati nekažnjen za zločine protiv čovječnosti ili genocid.

"Kada genocidne snage kolju ljude, ne smijemo šutjeti. I počinioci takvih barbarskih i okrutnih djela ne smiju ostati nekažnjeni zbog političkih ili drugih okolnosti."

"Nažalost, zvjerstva koja su počinjena prije dvije decenije u Bosni dešavaju se i danas, naprimjer u Siriji i Iraku. Svijet zna šta se dešava, ali previše često šuti", zaključio je Lauder, javlja aljazeera.net..Ostali prilozi:
» “U VOZUĆI SE BRANI MOSKVA”
Said Šteta | 24. September 2019 13:10
» PLAVLJANI I GUSINJANI NIKADA SE NISU DIJELILI
Bošnjaci.Net | 01. December 2018 20:11
» SREBRNI ČIBUK - BERANSKOG MUFTIJE ADEM EF. SOFTIĆA
Adem Ado Softić | 23. September 2018 16:29
» BORCI SE NISU BORILI ZA OVAKAV GRAD MOSTAR
Vijesti.ba | 30. June 2018 15:05
» EMINI BAJRAMOVIĆ POTREBNA POMOĆ HUMANIH LJUDI
Eset Muračević | 14. May 2018 16:52
Ostali prilozi istog autora:
» VAŠAR U SRBISTANU
11. October 2017 15:22