Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Bosna i Hercegovina: Da li predsjednik VSTV Milan Tegeltija u Brčko Distriktu BiH, sprovodi jednonacionalnu politiku, politiku segregacije i separatizma koju zagovara Milorad Dodik?
ŠTA SE DEŠAVA U PRAVOSUDNOM SISTEMU BRČKO DISTRIKTA BIH?
Autor: IFIMES
Objavljeno: 22. March 2017. 00:03:45


Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, redovno analizira događanja na Bliskom istoku i Balkanu. IFIMES analizira stanje u pravosudnom sistemu Bosne i Hercegovine, entitetima i Brčko Distriktu BiH. Iz analize „BiH: Šta se dešava u pravosudnom sistemu Brčko Distrikta BiH?“ izdvajamo najvažnije i najzanimljivije dijelove.
Međunarodni institut IFIMES već duže vrijeme analizira stanje u pravosudnom sistemu Bosne i Hercegovine, entitetima i Brčko Distriktu BiH. IFIMES se posebno bavi stanjem u pravosudnom sistemu Brčko Distrikta BiH, koji je po mnogim aspektima najslabiji u Bosni i Hercegovini. Koja je uloga Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) i da li predsjednik VSTV Milan Tegeltija u Brčko Distriktu BiH, sprovodi jednonacionalnu politiku, politiku segregacije i separatizma koju zagovara Milorad Dodik?

Revizijska vijeća nezakonita

VSTV u dužem vremenskom periodu na čelu sa Milanom Tegeltijom donosi odluke koje se odnose na Brčko Distrikt BiH sprovodeći jednonacionalnu politiku, a odluke VSTV-a su rezultirale da u Apelacionom sudu Brčko Distrikt BiH nedostaje jedan sudija iz reda Bošnjaka, dok u Osnovnom sudu Brčko Distrikta BiH nedostaju četiri sudije iz reda Bošnjaka, što je u suprotnosti sa članom 20 Statuta Brčko Distrikt BiH. Da se radi o sistematskom kršenju ravnopravnosti, potvrđuje i činjenica da Apelacioni sud u revizijskim vijećima ne može zakonito funkcionirati, jer nedostaje jedan sudija iz reda Bošnjaka.

Analitičari upozoravaju da je javnost u Brčko Distriktu BiH izrazito uznemirena zbog grubog kršenja Ustava BiH, Statuta Brčko Distrikta BiH i drugih zakona koji garantiraju konstitutivnost naroda na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, a naročito prilikom izbora na najviše sudsko-tužilačke funkcije. Dodatno uznemirenje javnosti izazvale su i zvanične informacije Pravosudne komisije Brčko Distrikta BiH, koja je dostavila zvanične podatke Skupštini Brčko Distrikta BiH. Izvještaj Pravosudne komisije Brčko Distrikta BiH nesporno potvrđuje da se sistemski sprovodi jednonacionalna politika i segregacija ne samo od strane VSTV-a, nego i najodgovornijih osoba u pravosuđu Brčko Distrikta BiH.Kršenje Ustavom BiH zagarantirane ravnopravnosti svih naroda u BiH, u ovom slučaju Bošnjaka, kod izbora sudija u pravosuđu Brčko Distrikta BiH, traje duži vremenski period i čak je povodom toga Skupština Brčko Distrikta BiH izglasala Rezoluciju o pravosuđu.


Kršenje konstitutivnosti naroda

Pri izboru člana VSTV-a Pravosudna komisija Brčko Distrikta BiH sistemski i iznova krši Ustav BiH o konstitutivnost naroda, Statut Brčko Distrikta BiH, Zakon o VSTV-u i član 15 Zakona o Pravosudnoj komisiji Brčko Distrikta BiH.

Naime, VSTV je tražio od Pravosudne komisije Brčko Distrikta BiH da se izvrši ponovni izbor člana VSTV-a iz Brčko Distrikta BiH, jer je Pravosudna komisija u prethodnom izboru prekršila zahtjev VSTV-a od 07.decembra 2016. godine, da se za člana VSTV iz Brčko Distrikta BiH izabere Bošnjak, muškog spola.


Pravosudna komisija je, bez obzira na ponovno traženje VSTV-a, za člana VSTV-a iz Brčko Distrikta BiH, ponovno izabrala sudiju Dragana Tomaša koji se izjasnio kao „Ostali“. Indikativno je da se Dragan Tomaš kod izbora na poziciju šefa gruntovnice Osnovnog suda Brčko Distrikta BiH izjašnjavao kao Srbin. Predsjednici Osnovnog i Apelacionog suda Brčko Distrikt BiH, Jadranko Grčević i Damjan Kaurinović, prije tajnog glasanja, su insistirali da u proceduri za izbor ostanu osobe koje ne ispunjavaju postavljene uslove iz pisma VSTV-a od 07.decembra 2016.godine uključujući i Dragana Tomaša. Analitičari upozoravaju da su se iz procesa, prije tajnog glasanja, morali isključiti kandidati koji ne ispunjavaju tražene uslove, te da se u postupanju navedenih nalaze i elementi krivične odgovornosti, a ne samo disciplinska odgovornost iz člana 56 stav 1 tačka 2 i 17 Zakona o VSTV-u.

Milan Tegeltija, predsjednik VSTV sa saradnicima, a nakon pravno-političkog skandala sa izborom predsjednika Suda BiH, na svim nivoima sudske vlasti nastavljaju sa jednonacionalnom, segregacijskom politikom koja je projicirana od strane Milorada Dodika i koja ima za cilj urušavanje države BiH.VSTV-e mora ispoštovati rezultate glasanja i imenovati Zekeriju Mujkanovića, za člana VSTV ispred Brčko Distrikta BiH. Analitičari upozoravaju da predsjednici sudova u Brčkom, bez podrške pojedinih članova VSTV-a, ne bi mogli kršiti Ustav BiH, Statut Brčko Distrikta BiH, Zakon o VSTV-u, Zakon o Pravosudnoj komisiji i odluke VSTV-a. Ovakvi stavovi Pravosudne komisije u sprezi sa Milanom Tegeltijom i VSTV-om predstavljaju opasnost za budućnost samog Distrikta i ne postoji uvjerljiva argumentacija koja bi mogla opravdati ovakvo stanje u jednom od stubova vlasti u Brčko Distriktu BiH.

Analitičari podsjećaju da je VSTV na testu odnosno da li se zalaže za poštivanje Ustava BiH, Statuta Distrikta BiH i zakona, vladavinu zakona ili za anarhiju, bezakonje i haos? Ukoliko se od strane VSTV i Pravosudne komisije Brčko Distrikta BiH i drugih organa ne preduzmu adekvatne mjere i radnje u cilju poštivanja zakona, doći će do dodatne erozije pravosudnog sistema u Brčko Distriktu BiH i Bosni i Hercegovini.

Zašto Brčko Distrikt BiH nema odjel za pravosuđe?

Pravosudna komisija Brčko Distrikta BiH u kojoj dominiraju Jadranko Grčević i Damjan Kaurinović, su predsjednici Osnovnog i Apelacionog suda Brčko Distrikta BiH već 16 godina i predstavljaju svojevrsni otuđeni centar moći.

Preko Pravosudne komisije Brčko Distrikta BiH, koja je djelomično izvršna vlast, vrše kontrolu donošenja zakona iz oblasti pravosuđa. Dakle, predlažu donošenje zakona iz oblasti pravosuđa i kreiraju te zakone, a onda u ulozi sudija (predsjednika suda) sude po zakonu. To je nedopustivi spoj sudske i izvršne vlasti. To je suprotno vladavini zakona i podjeli vlasti na sudsku, izvršnu i zakonodavnu vlast.

Pravosudna komisija Brčko Distrikta BiH je osnovana da se nakon uspostave Distrikta izvrše prva imenovanja sudija i tužilaca. Međutim, osnivanjem VSTV Bosne i Hercegovine ne postoji potreba za postojanjem Pravosudne komisije Brčko Distrikta BiH.

Aneks konačne Arbitražne odluke za Brčko od 18.avgusta 1999.godine nalaže uspostavu Odjela za pravosuđe kao dijela izvršne vlasti. Taj odjel nikada nije oformljen tako da samo u Brčko Distriktu BiH nema Odjela za pravosuđe odnosno Ministarstva pravosuđa. Takvog miješenja i „jedinstva sudske i izvršne vlasti“ nema nigdje u Evropi. To predsjednicima Sudova Grčeviću i Kaurinoviću omogućava raspolaganje sa ogromnom moći.

U osnovi Grčević i Kaurinović odlučuju ko će biti član VSTV-a, a opet VSTV-e njih bira za sudije odnosne predsjednika suda, tako da je to uvezan sistem u kojem su se oni otrgli bilo kakvoj kontroli tako da sada čak ne ispunjavaju ni zahtjeve VSTV-a da se u VSTV izabere osoba iz pravosuđa koja je iz reda Bošnjaka. Dakle, postali su otuđeni centar moći, koji su pored toga što su prigrabili sudsku i izvršnu vlast u oblasti pravosuđa sada ne poštuju i odluke VSTV-a. Faktički imamo situaciju da dva pojedinca u čijim rukama je koncentrirana ogromna moć drže u šaci svu sudsku vlast i djelimično izvršnu vlast u Brčko Distriktu BiH.

Ljubljana, 21. mart/ožujak 2017Ostali prilozi:
» PITANJA KOMŠIĆU, SALKIĆU I BOŠNJACIMA/BOSANCIMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. July 2020 15:14
» TIMUR NUMIĆ (1946-2020): BIO JE LICE I OBRAZ SARAJEVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. July 2020 15:41
» SVA BOL SVIJETA U DVIJE RIJEČI: HAVA TATAREVIĆ
Esad Krcić | 24. July 2020 03:10
» SRPSKO ORUŽJE U RUKAMA JERMENA
Božidar Proročić | 22. July 2020 15:09
» MOJ OMAŽ MENSURU BRDARU: BIO JE JEDAN MEĐU NAMA ZA SVE NAS
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. July 2020 14:13
» HADŽIFACE I KONSTRUKTOR GENOCIDNE TVOREVINE ĐOKANOVIĆ
Elmedina Muftić | 19. July 2020 23:51
» AZERBEJDŽAN U OČIMA SVJETSKE ZAJEDNICE
Fuad Huseynzad i Božidar Proročić | 18. July 2020 15:09
» O AJA SOFIJI - SAMO ZA LJUDE OTVORENOG DUHA, UMA I SRCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. July 2020 16:26
» MIRSAD RASTODER - BIHORAC KOSMOPOLITSKOG DUHA
Božidar Proročić | 15. July 2020 15:01
» NAPAD JERMENIJE NA AZERBEJDŽAN JEDNOSTRANI AKT PROVOKACIJE
Božidar Proročić | 13. July 2020 17:59
» MOJA BOSANSKA DUŠA PIŠE ZA ŠEHIDE – ŽRTVE GENOCIDA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. July 2020 18:07
» ALEKSANDAR VUČIĆ JAHAČ APOKALIPSE U ČETIRI ČINA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2020 20:44
» RUSIJA JAČA OD PIC-A
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. July 2020 15:36
Ostali prilozi istog autora: