Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH
ZA DŽENAZU U POTOČARIMA DO SADA IDENTIFICIRANO 28 ŽRTAVA GENOCIDA
Autor: Fena
Objavljeno: 18. March 2017. 13:03:40


Za zajedničku dženazu 11. jula ove godine u Potočarima do sada je identificirano 28 žrtava genocida, odnosno toliko se obitelji izjasnilo da žele ukopati posmrtne ostatke svojih članova obitelji - kazala je Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Po njenim riječima, među 28 žrtava je pet maloljetnika. Ona ističe da će u narednom periodu identifikacije biti intenzivirane te da će ovaj broj od 28 žrtava sigurno biti veći.

Posmrtni ostaci žrtava koje će ove godine biti ukopane ekshumirani su u ranijem periodu iz masovnih grobnica Zeleni Jadar na području Srebrenice, Blječeva na području Bratunca, masovnih grobnica Kamenica, Liplje, Čančari i Kozluk na području Zvornika.

Čengić napominje da je riječ o sekundarnim, odnosno izmještenim masovnim grobnicama, što je uzrokovalo nekompletnost tijela i otežalo proces traženja i identifikacija posmrtnih ostataka.

- U Podrinje identifikacionom projektu (PIP) nalaze se posmrtni ostaci 65 žrtava koje su zvanično identificirane, dakle i na temelju DNK analize i od obitelji, ali zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka obitelji se još nisu odlučile za ukop - navodi Čengić.

Također dodaje da se u PIP-u nalaze i posmrtni ostaci 168 žrtava, čiji su identiteti utvrđeni na temelju DNK analize i u narednom periodu obitelji će biti pozvane na identifikaciju.

Čengić naglašava da je i ovdje, također, riječ o nekompletnim skeletima te da su se u nekim slučajevima obitelji odlučile sačekati da se pronađu dijelovi tijela kako bi ih identificirali i ukopali.

Ona pojašnjava da, ukoliko se naknadno pronađe i identificira dio skeleta za žrtve koje su već ukopane, radi se reekshumacija radi reasocijacije, odnosno kompletiranja skeleta.

- U PIP-u se nalaze posmrtni ostaci više od 900 žrtava koje će u narednom periodu biti reekshumirane i dodat će im se naknadno pronađeni i identificirani posmrtni ostaci - kazala je Čengić te dodala da je riječ o žrtvama genocida.

Po njenim riječima, do sada je pronađena, identificirana i ukopana 6.661 žrtva genocida. Kaže da je 230 žrtava genocida ukopano u lokalnim mezarjima prema željama obitelji, a ostale žrtve ukopane su u Memorijalnom centru u Potočarima.

Prva kolektivna dženaza u Memorijalnom centru u Potočarima obavljena je 2003. godine, kada je u tri faze ukopano gotovo hiljadu žrtava, tačnije 969. U martu te godine ukopano je 600 žrtava, u julu 282 i u septembru iste godine 87 žrtava.

Te 2003. godine ukopan je najveći broj žrtava. Nakon toga, svake godine 11. jula, na kolektivnoj dženazi budu ukopani posmrtni ostaci ekshumiranih i identificiranih žrtava genocida.

Najmlađa žrtva koja je do sada ukopana u Potočarima je novorođenče, djevojčica Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić rođena 1901. godine.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: