Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Sastanak premijera država zapadnog Balkana: BiH, Kosova, Albanije, Srbije, Crne Gore i Makedonije
ZVIZDIĆ: NASTAVIT ĆEMO VODITI KONSTRUKTIVNU REGIONALNU POLITIKU
Objavljeno: 16. March 2017. 12:03:08


Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić naglasio je danas na sastanku koji je okupio premijere zemalja zapadnog Balkana da sve zemlje regije optimistično koračaju i ispunjavaju uvjete koje su pred njima na putu evropskih integracija.

Naglasio je da od izuzetne važnosti Berlinski proces jer je to ubrzanje na putu EU, podsjećajući da put zemalja Balkana prema EU ne znači samo preuzimanje pravne stečevine, pristup fondovima i poboljšanje ekonomskog razvoja, za ove zemlje to znači stabilnost, mir i sigurnost.

Podsjetio je da je za BiH prošla godina bila najuspješnija godina kada je u pitanju njen put ka EU, jer je u toj godini prihvaćena aplikacija za članstvo, a Evropska komisija uručila je bh. institucijama Upitnik što je jedna od najsloženijih faza u priključenju EU.

Podvukao je da će BiH nastaviti voditi konstruktivnu regionalnu politiku u cilju rada na projektima od značaja za zemlje zapadnog Balkana, a današnji sastanak to potvrđuje odnosno potvrđuje zajedničku opredijeljenost za rad na regionalnoj saradnji.

Identificirao je da sve zemlje imaju i slične probleme poput nezaposlenosti posebno mladih, ekstremizam i korupcija.

Cilj sastanka koji je okupio premijere zapadnog Balkana je približavanje zapadnog Balkana Evropskoj uniji i razgovor o projektima u vezi s transportnom i energetskom infrastrukturom, a bit će razgovarano i o saradnji u oblastima mladih i obrazovanja.

Učesnici sastanka su premijeri Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije Aleksandar Vučić, Duško Marković, Emil Dimitrev, Isa Mustafa i Edi Rama.

Sastanku prisustvuje i komesar EU za politiku susjedstva i proširenja Johannes Hahn i ministar vanjskih poslova Republike Italije Angelino Alfano. Italija je domaćin samita zapadnog Balkana koji bi u julu trebao biti održan u Trstu.

Današnji sastank trebao bi biti zaključen usaglašenom zajedničkom izjavom u kojoj će se definirati opredjeljenost za rad na zajedničkim projektima, javlja Fena.

Premijeri Srbije, Albanije i Kosova sa Zvizdićem u sarajevskom restoranu
Jučer nakon dolaska u Sarajevo, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijer Srbije Aleksandar Vučić sastali su se u sarajevskom restoranu "Libertas" gdje su večerali. Premijer Srbije u restoran je stigao uz velike mjere sigurnosti. Večeri će prisustvovati i premijer Kosova, Isa Mustafa i premijer Albanije, Edi Rama.
Oni bi, kako se pretpostavlja, trebali razgovarati o regionalnim temama.
Riječ je o rijetkoj vrsti susreta, koji ima iznimnu važnost za pokušaje jačanja povjerenje u regiji koja je u posljednje vrijeme opterećena porastom tenzija, javlja portal Vijesti.ba.

Srpski list Blic piše da je premijer Srbije Aleksandar Vučić imao verbalni sukob u Sarajevu sa premijerom Republike Kosovo Isom Mustafom, koji je potpisao zakon kojim se sva imovinu na Kosovu registrovanu na SFRJ, preregistruje na državu Republiku Kosovo.Ostali prilozi: