Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Slavni komandant Petog korpusa Armije RBiH za bh. medije je izjavio: Hrvatima smo po potrebi saveznici, a po potrebi neprijatelji
ATIF DUDAKOVIĆ: JA NISAM RATOVAO NI PROTIV HRVATA, NI SRBA, VEĆ NEPRIJATELJA MOJE ZEMLJE
Objavljeno: 15. March 2017. 16:03:44


General Atif Dudaković, proslavljeni i legendarni komandant Petog korpusa Armije RBiH, kazao je u izjavi za Avaz.ba, komentirajući pisanje hrvatskih medija i činjenicu da su hrvatska boračka udruženja dostavili Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) krivične prijave za navodne ratne zločine nad hrvatskim državljanima tokom rata u BiH i Hrvatskoj, da je ogorčen.

Pita se, kome sve ovo treba i zašto, dodajući da je vjerovatno po srijedi politička igra, jer “po potrebi si saveznik a po potrebi neprijatelj”.

Podsjeća da je, konkretno u njegovom slučaju, kao bivši komandant Zajedničke komande Vojske Federacije BiH, u kojoj su bili i Hrvati i Bošnjaci, prošao sve domaće i mađunarodne provjere i da nikada nije bio išta sporno u vezi s njegovom ratnom ulogom.

– Ja nisam ratovao ni protiv Hrvata, ni protiv Srba, već neprijatelja moje zemlje. Ja sam za to da se provjere svi koji su činili zlo i da budu kažnjeni, ali ne treba se igrati s tako proizvoljnim ocjenama. Čemu sve ovo, čemu proizvodnja neprijatelja – upitao se, uz ostalo, Dudaković, uvjeren da cijela ova priča ima debelu političku pozadinu.

Inače, prema pisanju hrvatskih medija, mogu se očekivati skore optužnice protiv Sefera Halilovića, Atifa Dudakovića, Mirsada Bezdroba, Mevludina Bešića, Avde Tuleka, Nedžada Ajnadžića, Mirsada Ćatića, Asada Palduma, Seada Delića, Sulejmana Tabakovića, Makara Anđelka, Nahida Mehića, Nedeljka Veraje, Sakiba Mahmuljina, Ramiza Dugalića, Šerifa Patkovića, Salke Bebe i Esada Ramića.

Na listi su i Nezim ef. Halilović Muderis, Safet Ćibo, Zejnil Delalić, Edo Žilić, Jasmin Guska, Enver Buza, Hamdija Abdić, Mirsad Sejdić, Rizvo Behram, Selmo Cikotić i Muhamed Ćurić…

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković komentirao je danas moguće podizanje optužnica protiv generala ARBiH zbog ratnih zločina nad hrvatskim državljanima tokom rata u BiH i Hrvatskoj. Plenković je izjavio da “nije riječ o uzvraćanju udarca BiH, već da je riječ o istragama koje mogu postati pravni predmet”. Plenković je kazao da “ne želi utjecati na pravosuđe, već poboljšati pravosudnu saradnju sa BiH”, prenosi Avaz.

Hrvatima smo po potrebi saveznici, a po potrebi neprijatelji
Bivši komandant Petog korpusa Armije RBiH Atif Dudaković je u izjavi za Faktor kazao kako se ne opterećuje informacijama o navodnoj krivičnoj prijavi koja je podnesena protiv njega Državnom odvjetništvu Hrvatske.

Prema navodima pojedinih medija u Hrvatskoj, u krivičnoj prijavi mu se stavlja na teret učešće u uništavanju Zadra, ali i navodni ratni zločini protiv civila srpske nacionalnosti na teritoriji Hrvatske i to u mjestima Dvor na Uni, Rakovica, Plitvice i Glina.

- To je već stara priča. Mi smo njima po potrebi saveznici, a po potrebi neprijatelji. Osim toga, od tog perioda koji se spominje prošlo je 22 godine. Pitam onda šta se čekalo do sada? Kako to protumačiti? Ja se lično time ne opterećujem. Nedavno sam prošao kroz Hrvatsku. Mislim da je sve to politiziranje. Samo oni znaju zašto sada potenciraju tu priču. Možda je to zbog one grupe iz Orašja (bivši oficiri HVO-a koje je Tužilaštvo BiH optužilo za ratne zločine op. a.), jer od tada je krenula ta “halabuka“ – kazao je Dudaković za Faktor.

Prema navodima hrvatskih medija, udruženja branitelja Domovinskog rata iz BiH navodno su podnijeli veći broj krivičnih prijava Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske protiv bivših viših oficira Armije RBiH. U ovim prijavama oni se terete za ratne zločine u Hrvatskoj koje su navodno počinili kao pripadnici JNA, ili protiv Hrvata u BiH kao pripadnici Armije RBiH. S obzirom na to da DORH nije saopćio zvanične informacije o ovim prijavama u medijima se navode različite liste oficira koji se sumnjiče za ratne zločine, a njihov broj se kreće između 15 i 30, prenosi Faktor.Ostali prilozi:
» SARAJEVSKI VITEZOVI - POZDRAV DOMOVINI
Eset Muračević | 18. June 2018 13:16