Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Priština
THACI: NASTAVLJAMO ZAPOČETI PROCES FORMIRANJA VOJSKE KOSOVA
Autor: trt.net
Objavljeno: 10. March 2017. 16:03:27

THACI: Mi, kao demokratske institucije nezavisne i suverene države, odlučili smo da BSK-u damo misiju i zadatke jedne moderne, profesionalne, multietničke vojske, koja će biti u stanju da brani suverenost i državni integritet naše zemlje


Kosovski predsjednik je na vanrednoj konferenciji za novinare kazao da je uvjeren da će proces transforamcije Bezbjedonosnih snaga Kosova u vojsku, i pored izražene zabrinutosti međunarodnih partnera, biti uspješno završen.

Predsjednik Kosova, Hashim Thaci je izjavio da nema odustajanja od njegove inicijative da izmjenom zakona, Bezbjedonosne snage Kosova, dobiju mandat vojske.

Kosovski predsjednik je na vanrednoj konferenciji za novinare kazao da je uvjeren da će proces transformacije Bezbjedonosnih snaga Kosova u vojsku, i pored izražene zabrinutosti međunarodnih partnera, biti uspješno završen upravo uz podršku partnera, NATO-a i Sjedinjenih Američkih Država. Thaci je uvjeren da će cio politički spektar Kosova, kao i civilno društvo, biti jedinstveni u stavu da se ovaj proces treba završiti, te da je rekao da ne sumnja da će predloženi Nacrt zakona o BSK-u dobiti pozitivno mišljenje od Vlada Kosova, na čelu sa premijerom Isom Mustafom. On je naveo da ovaj akt Kosova nije neočekivan korak, niti je neustavan i jednostran.

"Mi, kao demokratske institucije nezavisne i suverene države, odlučili smo da BSK-u damo misiju i zadatke jedne moderne, profesionalne, multietničke vojske, koja će biti u stanju da brani suverenost i državni integritet naše zemlje. Tu ustavnu i zakonsku obavezu niko nije dovodio u pitanje i neće moća da dovede u pitanje niko od naših zapadnih partnera, uključujući i NATO i njegove zemlje članice", kazao je Thaci.

Po njegovim riječima, jedina država koja se suprostavlja ovom zakonskom aktu je Srbija, koja tvrdi da je osnivanje kosovske vojske prijetnja miru i stabilnosti u regionu, dok "istovremeno s nacionalističkim ponosom puni svoj vazdušni prostor avionima tipa MIG koje im je dala Rusija".Ostali prilozi:
» SMRTNA KAZNA ZA AMERIČKOG ČETNIKA VUČKA
Facetv.ba | 21. March 2019 18:47
Ostali prilozi istog autora: