Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
OPSADA SARAJEVA U VREMENU AGRESIJE SRJ - SRBIJE I CRNE GORE 1992. - 1995.
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Vijesti

Priština
THACI: NASTAVLJAMO ZAPOČETI PROCES FORMIRANJA VOJSKE KOSOVA
Autor: trt.net
Objavljeno: 10. March 2017. 16:03:27

THACI: Mi, kao demokratske institucije nezavisne i suverene države, odlučili smo da BSK-u damo misiju i zadatke jedne moderne, profesionalne, multietničke vojske, koja će biti u stanju da brani suverenost i državni integritet naše zemlje


Kosovski predsjednik je na vanrednoj konferenciji za novinare kazao da je uvjeren da će proces transforamcije Bezbjedonosnih snaga Kosova u vojsku, i pored izražene zabrinutosti međunarodnih partnera, biti uspješno završen.

Predsjednik Kosova, Hashim Thaci je izjavio da nema odustajanja od njegove inicijative da izmjenom zakona, Bezbjedonosne snage Kosova, dobiju mandat vojske.

Kosovski predsjednik je na vanrednoj konferenciji za novinare kazao da je uvjeren da će proces transformacije Bezbjedonosnih snaga Kosova u vojsku, i pored izražene zabrinutosti međunarodnih partnera, biti uspješno završen upravo uz podršku partnera, NATO-a i Sjedinjenih Američkih Država. Thaci je uvjeren da će cio politički spektar Kosova, kao i civilno društvo, biti jedinstveni u stavu da se ovaj proces treba završiti, te da je rekao da ne sumnja da će predloženi Nacrt zakona o BSK-u dobiti pozitivno mišljenje od Vlada Kosova, na čelu sa premijerom Isom Mustafom. On je naveo da ovaj akt Kosova nije neočekivan korak, niti je neustavan i jednostran.

"Mi, kao demokratske institucije nezavisne i suverene države, odlučili smo da BSK-u damo misiju i zadatke jedne moderne, profesionalne, multietničke vojske, koja će biti u stanju da brani suverenost i državni integritet naše zemlje. Tu ustavnu i zakonsku obavezu niko nije dovodio u pitanje i neće moća da dovede u pitanje niko od naših zapadnih partnera, uključujući i NATO i njegove zemlje članice", kazao je Thaci.

Po njegovim riječima, jedina država koja se suprostavlja ovom zakonskom aktu je Srbija, koja tvrdi da je osnivanje kosovske vojske prijetnja miru i stabilnosti u regionu, dok "istovremeno s nacionalističkim ponosom puni svoj vazdušni prostor avionima tipa MIG koje im je dala Rusija".Ostali prilozi:
» 25 GODINA OD POČETKA GENOCIDA U PRIJEDORU
B.net | 29. April 2017 04:47
» VLADIMIR VUKČEVIĆ: U SREBRENICI JE BIO GENOCID I TAČKA
slobodna-bosna.ba | 27. April 2017 19:59
» USRED BUDIMPEŠTE ZVJERINJAK U OBLIKU DŽAMIJE
Muhamed Hodžić | 27. April 2017 14:11
Ostali prilozi istog autora: