Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Vijesti

U Sarajevu u povodu 1. marta - Dana nezavisnosti BiH, premijerno prikazan dokumentarni film „Djeca iza žice“
ZLOČINCI NAŠE DJECE BAVE SE BIZNISIMA I BEZBRIŽNO ŽIVE U NAŠEM OKRUŽENJU
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 02. March 2017. 14:03:28


U okviru aktivnost vezanih za obilježvanje 1.marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u srijedu večer (01.03.2017.) u Sarajevu je premijerno prikazan četvrti dokumentarni film Saveza logoraša u Bosni i Hercgovini „Djeca iza žice“ režisera Avde Huseinovića. Promociji je prustvovao veliki broj građana iz kulturnog, sportskog, političkog i javnog života, te brojni članovi Saveza logoraša u Bosni i Hercegvini. Po riječima Jasmina Meškovića, predsjednika Saveza logoraša u BiH, radi se o filmu koji govori o maloljetncima prisilno zatočenim u agresorskim logorma tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995.godine.
- Ovo je film koji govori o čistim dušama a to su djeca, kaže Jamin Meškovć. Djeca koja u minulom ratu nikom nisu skrivli ništa, a prošla su najveće torture, svojim očima gledali neviđene zločine... Na žalost neki od njih sui rođeni u logorima, brojni ubijeni... U filmu, zajedno sa svojim roditeljima, svjedoče o genocidu, velikim zločinima koji su tokom agresije na našu zemlju vršeni nad nedužnim civlima. Prolazili su različite torture koje su ih obilježile za cijeli život. Međutim, to ih nije spriječilo da većina njih danas budu obrazovane osobe, izgrađene ličnosti koje su osnovale svoje porodice. Ovo je prilika da građani čuju njihov prče, njihova svjedočenja koja treba da upozorvaju na zločine kako se oni nikada i nikome više nebi ponovili. Prema procjeni i evidenciji Saveza logoraša u BiH, oko 20.000 maloljetnika je prošlo kroz koncentracione logore. Oko 1.000 njih je ubijeno u logorima.
- Ovo je jedan od filmova u kojima nekada maloljetni lograši, a danas odrasli ljudi, imenom i prezimenom spominju zločince od kojih se mnogi od njih bave biznisima i bezbrižno žive u našem okruženju, kaže Avdo Husinovć. Vjerujem da će on biti dobra podloga Tužilaštvu Bosne i Hercegovne da neke od njih pozove na razgvor i omete im mirne snove.

Nakon sarajevske premijere dokumentarnog filma „Djeca iza žice“, u New Yorku, 5. marta 2017., bit će održana generalna premijera dokumentarnog filma "Bošnjaci - Genocid u kontinuitetu".
Ostali prilozi:
» ČLANOVI UDRUŽENJA „SARAY SEVDAH“ POČASTILI GRAĐANE
Eset Muračević | 21. August 2017 02:00
» NE STIDIM SE UZETI MOTIKU U RUKE
Eset Muračević | 20. August 2017 02:55
» SADINA DRAKOVAC TREBA POMOĆ HUMANIH LJUDI
B.net | 18. August 2017 16:12
Ostali prilozi istog autora:
» I VUK SIT I SVI SRBI NA BROJU
08. August 2017 16:40
» HAMAJLIJA ZA BOSANSKU KUĆU
22. July 2017 19:52
» VOGOŠĆANSKI ZAMBACI
11. June 2017 01:43