Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

PREMINUO SRPSKI ZLIKOVAC, DRUGI OSUĐENIK NA DOŽIVOTNOJ ROBIJI ZBOG GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA U SREBRENICI
Autor: BIRN
Objavljeno: 10. February 2017. 15:02:45

Krepao srpski genocidaš Ljubiša Beara


Ljubiša Beara, koji je preminuo u zatvoru u Njemačkoj, trinaesti je optuženik Haškog tribunala koji je umro tokom suđenja ili nakon pravosnažne presude za ratne zločine počinjene u BiH ili u regiji. Također, devet ih je umrlo prije nego što su izručeni u Haag.

Beara, bivši bezbednjak Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), osuđen je na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida počinjenog u Srebrenici, kada je ubijeno oko 8.000 Bošnjaka, muškaraca i dječaka.

Zvanične potvrde iz Haškog tribunala još uvijek nema kada je u pitanju smrt Beare, ali je predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić potvrdio Balkanskoj istraživačkoj mreži u Bosni i Hercegovini da je Beara preminuo u 78. godini života dok se nalazio na izdržavanju kazne u Njemačkoj.

“Od porodice sam dobio informaciju da se to desilo u četvrtak. Preminuo je za vrijeme dok mu je bio sin i unuk u posjeti. Nema službenog zvaničnog izvještaja zatvorskih vlasti, ali bio je teško bolestan, tako da stvarno ne mogu nagađati šta je bio uzrok smrti”, rekao je Savčić.

U februaru prošle godine u 68. godini života premino je Zdravko Tolimir, dok je čekao da bude prebačen na izdržavanje doživotne zatvorske kazne za genocid počinjen u Srebrenici.

Prema podacima Haškog tribunala, prosjek godina sadašnjih pritvorenika je 63, što je dvostruko više od prosjeka u drugim zatvorima.

Sadašnji pritvorenici u Haagu – među kojima su Ratko Mladić, bivši komandant VRS-a, i Radovan Karadžić, nekadašnji predsjednik Republike Srpske – uglavnom boluju od kardiovaskularnih oboljenja, problema s kostima, povišenog holesterola.

Prema dostupnim informacijama, Mladić je do sada imao dva moždana udara. Većina žrtava izražava bojazan da neće živi dočekati pravosnažnu presudu za genocid i zločine počinjene u BiH.

S druge strane, Karadžić je zatražio da se ispita na koji način uslovi pritvora u Scheveningenu utiču na zdravlje zatvorenika, napomenuvši da je od 2008. godine 11 zatvorenika oboljelo od malignih oboljenja.

Stručni tim zdravstvenog centra u Rotterdamu odbacio je navode Karadžićeve Odbrane da u haškom pritvoru postoji “epidemija malignih oboljenja”, zaključivši da pritvorenici nisu izloženi povećanom riziku obolijevanja od raka.

Doktori iz Zdravstvenog centra “Erasmus”su Uredu registrara Mehanizma za međunarodne tribunale poslali konačni izvještaj nakon analize oboljenja osoba koje se nalaze u pritvoru u Scheveningenu u kojem se navodi da “ne postoje dokazi o povećanom broju oboljenja od raka”.

“U ovom slučaju radi se o mješavini različitih vrsta raka koje imaju različite uzroke, a koji su najvjerovatnije započeli prije nego su osobe pritvorene. Dakle, vjerovatnoća da postoji određeni povećani rizik obolijevanja od raka je znanstveno nevjerovatan”, navodi se u nalazu doktora.

U pritvorskoj jedinici je preminuo Slobodan Milošević, bivši predsjednik Srbije koji je bio optužen za genocid i ratne zločine, kao i Milan Kovačević, bivši član Kriznog štaba općine Prijedor kojem su na teret bili stavljeni zločini počinjeni na tom području.

Slavko Dokmanović, nekadašnji predsjednik općine Vukovar, također je preminuo u pritvorskoj jedinici, a na teret su mu bili stavljeni zločini počinjeni u tom gradu.

Tokom suđenja za zločine u proteklom ratu ili čekajući upućivanje na izdržavanje kazne, neki optuženici su bili pušteni na privremenu slobodu, gdje ih je zadesila smrt. Među njima je Drago Nikolić, koji je bio osuđen na 35 godina zatvora za genocid u Srebrenici.

Također, na privremenoj slobodi je preminuo Milan Gvero, bivši član Glavnog štaba VRS-a koji je nepravosnažnom presudom bio osuđen na pet godina zatvora.

Momir Talić umro je na privremenoj slobodi prije kraja suđenja za zločine u Krajini.

Na privremenoj slobodi je umro i Rasim Delić, bivši komandant Glavnog štaba Armije BiH (ABiH) koji je osuđen na kaznu od tri godine za zločin u Zavidovićima.

Mehmed Alagić, komandant Trećeg odnosno Sedmog korpusa Armije BiH (ABiH), umro je prije kraja suđenja za zločin u centralnoj Bosni.

Na privremenoj slobodi je umro i Đorđe Đukić, član Glavnog štaba VRS-a, kojem je na teret bio stavljen zločin u Sarajevu.

Dvojica osuđenika za ratne zločine iz Haškog tribunala preminula su tokom izdržavanja kazne. Riječ je o Miletu Mrkšiću, osuđenom na 20 godina zatvora zbog zločina u Vukovaru, i Milanu Babiću, kome je izrečeno 13 godina zatvora za zločine na području Republike Srpske Krajine. Mrkšić je izdržavao kaznu u Portugalu, a Babić u Velikoj Britaniji.

Devet optuženih za ratne zločine u BiH i regiji preminulo je ili ubijeno prije izručenja Haškom tribunalu, a među njima i Željko Ražnatović zvani Arkan.Ostali prilozi:
» PALMER: SAD SNAŽNO PODRŽAVAJU BIH NA PUTU KA NATO-U
Vijesti.ba | 13. December 2018 14:58
» NEKADAŠNJA FABRIKA FEROS U POTOČARIMA USKORO POSTAJE VAKUF
Islamskazajednica.ba | 13. December 2018 14:16
Ostali prilozi istog autora:
» GRADITI MIR KORAK PO KORAK
25. September 2018 14:50