Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Vijesti

Održan 15 sjednica Predsjedništva Saveza gradova i općina FBiH
ZAKONI NE SMIJU IĆI NA ŠTETU GRAĐANA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 08. February 2017. 20:02:03

Detalj sa sastanka Predsjedništva Saveza gradova i općina FBiH



Vesna Travljanin, direktorica Saveza gradova i oćina FBiH
Petnaesta sjednica Presjedništva Saveza gradova i općina Federacije BiH održana je danas (08.02.217.) u Vogošći. Po riječim Vesne Travljanin, direktorice Saveza gradova i oćina FBiH, na dnevnom red se našlo više tačaka vezanih za pripremu izborne skupštine ovog Saveza koja se uskoro održva nakon provedenih lokalnh izbora ali i tačaka veznih za aktuelnu problmtiku lokalnih zajednica.

-Jedan od problema koji lokalne zajednice može dovesti u vrlo nezavidnu situaciju jeste prijedlog Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnh dobara od prirodnih i drugih nesreća, kojeg je inicirala Vlada FBiH i namjerava ga po hitnom postupku uputiti u parlamentarnu poceduru, kojim se ukidaju sredstva za civilnu zaštitu, kaže Vesna Travljanin. Naime, njime bi bila ukinuta dosadašnja namjenska sredstva od 0,5 posto izdvajana iz ličnih dohodaka za civilnu zaštitu, što bi onemogućilo pružanje pomoći građanima u vrijeme prirodnih i drugih nepogoda te dovelo do urušavanja sistema civilne zaštite i spašavanja. Takvo nešto ne smijemo dozvoliti. Ukidanje ovih sredstava direkno ide na štetu građna jer u slučaju vanrednih situacija i elmentarnih nepogoda lokalne zajednce neće imati sredstava sa kojima bi mogli ublažvati ili otklanjkati nastale posljeice. Jedinstven je stav svih lokalnih zajednica vezan za to da se ova sredstva ne diraju, a da se prije toga ne obezbijede neki drugi izvori sredstava koja bi se mogla koristiti u slučaju elmentarnih i drugih nepogoda. Uskoro očekujemo susret sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem na kojem ćemo ga pokušati uvjeriti u štetnost ovakovog prijedloga. Takođr, Predsjedništvo je podržalo stav Općinskog vijeća Jablanica u kojem se traži da trasa kordora Vc ide onako kako oni predlažu, a ne na štetu građana ove lokalne zajednice. Također, vršimo pritisak da se niz novih zakonskih rješenja kojima se poboljšavaju uslovi života i rada lokanih zajednica pa i mehanizmi koordinacije i djelovanja nadležnih struktura u sličajvima prirodnih i drugih nesreća što prije nađu u parlamentanoj proceduri.



Ostali prilozi:
» NJUJORŠKI BAJRAMSKI TEKBIRI
Bošnjaci.Net | 25. June 2017 21:01
» DRAGAN ČOVIĆ POZVAO HRVATE NA PRESELJAVANJE
Vijesti.ba | 23. June 2017 13:59
Ostali prilozi istog autora:
» VOGOŠĆANSKI ZAMBACI
11. June 2017 01:43
» ZAVOLJEH TEBE JA
01. June 2017 17:54
» TOMICE ŠTA TI BI
27. May 2017 21:08
» PRVA HARMONIKA
03. May 2017 17:03