Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
OPSADA SARAJEVA U VREMENU AGRESIJE SRJ - SRBIJE I CRNE GORE 1992. - 1995.
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Vijesti

Krenule aktivnost vezane za obilježavanje 75.godišnjice polaska Igmanskog marša
VOGOŠĆANI SE PRISJETILI LEGENDARNOG IGMANSKOG MARŠA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 22. January 2017. 15:01:20


Okupljanjem boraca, članova udruženja antifašista i boraca NOR-a sarajevskog kantona, Breze, Goražda, Konjica, Srebrenika, Olova..., i drugih gostiju, kod Spomen oblježja prolaska Igmanskog marša u vogošćanskoj ulici Spasoje Blagovčanina, danas (21.01.2017.) su otpočele ovogodišnje aktivnosti vezane za oblježavanje 75. godišnjice polaska lgendarnog Igmanskog marša. Borci i prisutni gosti dočekli su marševsku kolonu sa Grabljive njive, mjesta gdje je formirana Prva crnovrška partizanska četa i odakle je krenuo legndarn Igmanski marš.

Nakon polaganja cvijeća, na Spomen obilježju prolaska Igmanskog marša, održan je prigdan program u okviru kojeg su se evocirale uspomene na ove svijetle tradicije iz Narodnooslobodilačke borbe.

Po riječima Refika Softića, predsjdnika Udruženja Antifašista i boraca NOR-a Vogošća, koje je organizovalo ovu manifestaciju, Igmanski marš, jedan je od najvažnijih partizanskih pohoda na prostorima bivše Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu, ostvaren u veoma hladnoj noći 27. na 28. januar 1942. godine nadljudskim naporima boraca koji su, pored neprijateljskih straža, prošli kroz Jošanicu, prošli pored Sarajeva i po dubokom snijegu, preko Igmana do tada slobodne Foče, pješačili pri temperaturi od minus četrdeset stepeni. Mnogi su postali invalidi. Zbog promrzlina, ostali su bez prstiju na nogama, a nekima su amputirane i noge. Ovaj pokret bio je nužan kako bi se pripadnici Prve proleterske brigade izvukli sa prostora Romanije gdje su bili opkoljeni jakim njemačkim snagama.Refik Softić je pozvao sve prisutne na jedinstvo u borbi protiv onih koji dižu glas u namjeri da rastoče cjelovotost naše zemlje Bosne Hercegovne.

Pored njega, o značaju ovih historijskih dana, govorio je i Zijad Kadrić, pomoćnik Načelnik općine Vogošća za Boračko invalidsku zaštitu koji je istako potrebu ovakvih obilježavanja kako se nebi zaboravljale historijske vrijednosti antfašističke borbe naših naroda.

Erna Menzilovć čitala je „Zapise“ Rodoljuba Čolakovića vezane za pohod preko Igmana, a Andrej Petrovć izvode iz Zapisa jednog od boraca, učesnka ovog legendarng marša.

Po okončanju manifestacije, u vogošćanskom hotelu „Sunce“ nastavljeno je druženje boraca i gostiju.
Ostali prilozi:
» VLADIMIR VUKČEVIĆ: U SREBRENICI JE BIO GENOCID I TAČKA
slobodna-bosna.ba | 27. April 2017 19:59
» USRED BUDIMPEŠTE ZVJERINJAK U OBLIKU DŽAMIJE
Muhamed Hodžić | 27. April 2017 14:11
Ostali prilozi istog autora:
» SNOVI I OSTVARENJA
24. April 2017 17:49
» ODRŽANA SKUPŠTINA AMUS-A
07. April 2017 03:25
» KAKO POSTAVITI ZASTAVU BIH
30. March 2017 20:38
» „USPOMENE“ KRENULE U ETER
23. March 2017 20:32