Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Krenule aktivnost vezane za obilježavanje 75.godišnjice polaska Igmanskog marša
VOGOŠĆANI SE PRISJETILI LEGENDARNOG IGMANSKOG MARŠA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 22. January 2017. 15:01:20


Okupljanjem boraca, članova udruženja antifašista i boraca NOR-a sarajevskog kantona, Breze, Goražda, Konjica, Srebrenika, Olova..., i drugih gostiju, kod Spomen oblježja prolaska Igmanskog marša u vogošćanskoj ulici Spasoje Blagovčanina, danas (21.01.2017.) su otpočele ovogodišnje aktivnosti vezane za oblježavanje 75. godišnjice polaska lgendarnog Igmanskog marša. Borci i prisutni gosti dočekli su marševsku kolonu sa Grabljive njive, mjesta gdje je formirana Prva crnovrška partizanska četa i odakle je krenuo legndarn Igmanski marš.

Nakon polaganja cvijeća, na Spomen obilježju prolaska Igmanskog marša, održan je prigdan program u okviru kojeg su se evocirale uspomene na ove svijetle tradicije iz Narodnooslobodilačke borbe.

Po riječima Refika Softića, predsjdnika Udruženja Antifašista i boraca NOR-a Vogošća, koje je organizovalo ovu manifestaciju, Igmanski marš, jedan je od najvažnijih partizanskih pohoda na prostorima bivše Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu, ostvaren u veoma hladnoj noći 27. na 28. januar 1942. godine nadljudskim naporima boraca koji su, pored neprijateljskih straža, prošli kroz Jošanicu, prošli pored Sarajeva i po dubokom snijegu, preko Igmana do tada slobodne Foče, pješačili pri temperaturi od minus četrdeset stepeni. Mnogi su postali invalidi. Zbog promrzlina, ostali su bez prstiju na nogama, a nekima su amputirane i noge. Ovaj pokret bio je nužan kako bi se pripadnici Prve proleterske brigade izvukli sa prostora Romanije gdje su bili opkoljeni jakim njemačkim snagama.Refik Softić je pozvao sve prisutne na jedinstvo u borbi protiv onih koji dižu glas u namjeri da rastoče cjelovotost naše zemlje Bosne Hercegovne.

Pored njega, o značaju ovih historijskih dana, govorio je i Zijad Kadrić, pomoćnik Načelnik općine Vogošća za Boračko invalidsku zaštitu koji je istako potrebu ovakvih obilježavanja kako se nebi zaboravljale historijske vrijednosti antfašističke borbe naših naroda.

Erna Menzilovć čitala je „Zapise“ Rodoljuba Čolakovića vezane za pohod preko Igmana, a Andrej Petrovć izvode iz Zapisa jednog od boraca, učesnka ovog legendarng marša.

Po okončanju manifestacije, u vogošćanskom hotelu „Sunce“ nastavljeno je druženje boraca i gostiju.
Ostali prilozi:
» BAKIRE, NE U NAŠE IME!!!
B.net | 17. April 2018 15:45
Ostali prilozi istog autora:
» KO JE KO U BOSNI I HERCEGOVINI
21. March 2018 17:18
» DUNJALUK JE ISKUŠENJA RUŽA
23. February 2018 14:09
» NASMIJ SE I ZA POJAS ZADJENI
23. January 2018 15:50
» NE SMIJEMO GLAVE SAGINJATI
29. December 2017 23:16
» PAKETIĆI ZA NAJMLAĐE ČITAOCE
23. December 2017 16:01
» SEVDALINKO U SRCU TE NOSIM
16. December 2017 14:53
» NAŠ ZADATAK JE DA BRANIMO BOSNU
08. December 2017 18:27