Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Krenule aktivnost vezane za obilježavanje 75.godišnjice polaska Igmanskog marša
VOGOŠĆANI SE PRISJETILI LEGENDARNOG IGMANSKOG MARŠA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 22. January 2017. 15:01:20


Okupljanjem boraca, članova udruženja antifašista i boraca NOR-a sarajevskog kantona, Breze, Goražda, Konjica, Srebrenika, Olova..., i drugih gostiju, kod Spomen oblježja prolaska Igmanskog marša u vogošćanskoj ulici Spasoje Blagovčanina, danas (21.01.2017.) su otpočele ovogodišnje aktivnosti vezane za oblježavanje 75. godišnjice polaska lgendarnog Igmanskog marša. Borci i prisutni gosti dočekli su marševsku kolonu sa Grabljive njive, mjesta gdje je formirana Prva crnovrška partizanska četa i odakle je krenuo legndarn Igmanski marš.

Nakon polaganja cvijeća, na Spomen obilježju prolaska Igmanskog marša, održan je prigdan program u okviru kojeg su se evocirale uspomene na ove svijetle tradicije iz Narodnooslobodilačke borbe.

Po riječima Refika Softića, predsjdnika Udruženja Antifašista i boraca NOR-a Vogošća, koje je organizovalo ovu manifestaciju, Igmanski marš, jedan je od najvažnijih partizanskih pohoda na prostorima bivše Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu, ostvaren u veoma hladnoj noći 27. na 28. januar 1942. godine nadljudskim naporima boraca koji su, pored neprijateljskih straža, prošli kroz Jošanicu, prošli pored Sarajeva i po dubokom snijegu, preko Igmana do tada slobodne Foče, pješačili pri temperaturi od minus četrdeset stepeni. Mnogi su postali invalidi. Zbog promrzlina, ostali su bez prstiju na nogama, a nekima su amputirane i noge. Ovaj pokret bio je nužan kako bi se pripadnici Prve proleterske brigade izvukli sa prostora Romanije gdje su bili opkoljeni jakim njemačkim snagama.Refik Softić je pozvao sve prisutne na jedinstvo u borbi protiv onih koji dižu glas u namjeri da rastoče cjelovotost naše zemlje Bosne Hercegovne.

Pored njega, o značaju ovih historijskih dana, govorio je i Zijad Kadrić, pomoćnik Načelnik općine Vogošća za Boračko invalidsku zaštitu koji je istako potrebu ovakvih obilježavanja kako se nebi zaboravljale historijske vrijednosti antfašističke borbe naših naroda.

Erna Menzilovć čitala je „Zapise“ Rodoljuba Čolakovića vezane za pohod preko Igmana, a Andrej Petrovć izvode iz Zapisa jednog od boraca, učesnka ovog legendarng marša.

Po okončanju manifestacije, u vogošćanskom hotelu „Sunce“ nastavljeno je druženje boraca i gostiju.
Ostali prilozi:
» REISU-L-ULEMA PRIMIO AMBASADORA MALEZIJE
MINA | 20. October 2017 15:49
» HALIL ĐULIĆ - LJUDINA OTIŠAO NA BOLJI SVIJET
Eset Muračević | 18. October 2017 18:14
Ostali prilozi istog autora:
» VOGOŠĆA: MLADI SDA DARIVALI KRV
07. October 2017 12:39
» KAD VLAST NEĆE HOĆE GRAĐANI
01. October 2017 23:58
» LJEVICA VEĆ IZGUBILA IZBORE
10. September 2017 20:00
» KAO DJEČACI BILI GLUMAČKE ZVIJEZDE
05. September 2017 19:59