Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

UZNEMIRILI SE ČUVARI KORIJENA GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 21. January 2017. 16:01:19
Dr. Mustafa CERIĆ: Bez obzira na historijski kontekst, ovakav govor mržnje u kojem se nalazi poziv na čišćenje od "gube iz torine" do genocida jednog naroda zbog njihove vjere i nacije može izreči samo bolesni um. To ne može izustiti zdrav razum. To ne može podržavati normalan čovjek. I Lucifer je najveći umjetnik u opjevavanju zla. Ali, Lucifer nije čovjek. Prema tome, književno djelo može biti vrhunski umjetničko, ali ako sadrži mržnju prema bilo kojoj naciji i vjeri, to djelo je fašističko. S tim djelome se ne može u Europu. Fašizam u Europi je poražen u Drigom svjetskom ratu.
Obradovan sam reakcijom ČUVARA KORIJENA GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA. Oni su najuvjerljiviji dokaz da su poema "Gorskog vijenac" i roman "Na Drini ćuprija" korijeni genocida nad Bošnjacima u kontinuitetu. Oni ponavljaju istu gorčinsku i drinsku mantru o tome da su Bošnjaci bezimena nacija ako se ne posrbe, kao i da su Bošnjaci babuni ako se "srpski" ne prekste.

["I razglasiti svima: Rastudije bosanski i Radomir i Dražilo i Tolko i Tvrdoš i svi koji se nazivaju hrišćani i hrišćanice a ne klanjaju se svetim ikonama i krstu časnomu, da budu prokleti." (Sinod pravoslavne crkve, manastir Žiči, 1221). "A ko se, ne povinujući se, utvrđivaše u bogomrskim jeresima, ovoga proklevši a velikim beščašćem iz cele svoje zemlje izgonjahu" (Teodosije, Žitije Svetoga Save). Dakle, srpsko-pravoslavna anatema "prokletstva" i "progonstva" svega što podsjeća na Bosnu nije od jučer, nije od devetog januara, 1992. godine. To je, nakon Savine Žitije uzakonjeno u "Dušanovom zakonu" 21. maja 1349. god. u Skoplju: „I ko se nađe kao jeretik, živeći među hrišćanima, da se ožeže po obrazu i da se izagna, a ko bi ga tajio, i taj da se ožeže.“ (član 10). „I ko rekne babunsku reč (čitaj: bosansku), ako je vlastelin, da plati sto perpera, akoli je sebar da plati dvanaest perpera i da se bije štapovima.“ (član 85)].

Tačno je, mît o tome da su Hirista ubili Jevreji je nastao u određenom historijskom kontekstu, ali za antisemite u Europi taj mît je u dvadesetom stoljeću imao genocidnu djelotvornost. Dakle, tragom te vijesti "sada" i "ovdje" uslijedio je Holokaust nad Jevrejima. Tako isto, stihovi vladike Danila u Gorskom vijencu":

Udri za krst, za obraz junački,
ko gođ paše svijetlo oružje,
ko gođ čuje srce u prsima!
Hulitelje imena Hristova
da krstimo vodom ali krvlju!
Trijebimo gubu iz torine!
Nek propoje pjesna od užasa,
oltar pravi na kamen krvavi!
Nastali su u određenim historijskim okolnostima, ali za antibosnite (kao i za anitsemite) poziv na "svjetlo oružje", "da krstimo vodom ali krvlju" i "oltar pravi na kamen krvavi" imao je instantnu genocidnu djelotvornost "ovdje" i sada ".

Bez obzira na historijski kontekst, ovakav govor mržnje u kojem se nalazi poziv na čišćenje od "gube iz torine" do genocida jednog naroda zbog njihove vjere i nacije može izreči samo bolesni um. To ne može izustiti zdrav razum. To ne može podržavati normalan čovjek. I Lucifer je najveći umjetnik u opjevavanju zla. Ali, Lucifer nije čovjek. Prema tome, književno djelo može biti vrhunski umjetničko, ali ako sadrži mržnju prema bilo kojoj naciji i vjeri, to djelo je fašističko. S tim djelome se ne može u Europu. Fašizam u Europi je poražen u Drigom svjetskom ratu.

Preporučujem ČUVARIMA KORIJENA GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA da pročitaju za njih poučan članak od Mišaela Selsa (Michael Sells), "Religion, History and Genocide in Bosnia-Herzegovina" ("Religija, historija i Genocid u Bosni i Hercegovini"), objavljenog u knjizi: G. Scott Davis (ed) Religion and Justice in War over Bosnia, Routledge, New York 1997, str. 23-43.Ako pročitaju ovaj članak, bit će im sve jasno iako znam da nebeskom narodu nije lahko da se spustiti na zemlju: No, vrijeme je da se i to dogodi. Mi Bošnjaci se obavezujemo da nebeskom narodu pomognemo da se bezbjedno spusti s neba na zemlju kako bi vidio i shvatio da je za Bošnjake "Gosrki vijenac" klasični govor mržnje, u kojem su korijeni genocida protiv njih. Zato Bošnjaci osuđuju govor mržnje i odbijaju da čitaju ("Gorski vijenac"), literaturu koja ih navodi na samo-mržnju ("self-hatred"). To je prvi korak da nebeski narod shvati da mora doći do denjegonizacije i debabunizacija u srpskim akademskim, svešteničkim i političkim glavama da bi se mogao otpočeti dijalog zdravog razuma radi života i suživota vjera i nacija na Balkanu.

Nakon prvog dolazi drugi korak, a to je da se umjesto čišćenja Bošnjaka do genocida, očisti "Gorski vijenac" do ljubavi i poštovanja prema drugome i drugačijem. Jer, govor koji poziva na čišćenje drugoga i drugačijega nikako ne mogže bitu u duhu suvremenog historijskog konteksta dvadeset prvog stoljeća u Europi i svijetu. Sa stihovima u "Gorskom vijencu", koji sadrže poziv na "trijebljenje gube iz torine" iz čeka je proizašao ne jedan već više genocida nad Bošnjacima ne može se pripadati slobodnom i civilizavcijskom svijetu današnjice. Ne može se u dvadeset prvom stoljeću učiti djecu u školama i na univerzitetima da je dopušteno proklinjati i progoniti babune zbog njihove vjere islama, njihove bosanske nacije i njihovog bosanskog jezika. Za ovakav moralno-etički stav nije potrebna nedodirljiva ("sveta") akademska, sveštenička i politička srpska pamet, već je potreban zdrav razum, koji misli pošteno, potrebno je čisto srce, koje osjeća ljudski.

Dijalog na principu poštenog razuma i senzibilnog srca nema alternativu!

Pogledaj link ispod radi ibreta i pouke!
Ostali prilozi:
» ULOGA AĆIF EFENDI BLJUTE U DŽEMIJETU
Ismet Azizi | 22. January 2018 01:43
» NEKADAŠNJI MEKTEBI, RUŽDIJE I MEDRESE U SANDŽAKU
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 18. December 2017 00:40
» KRIZA LJUDSKOG SRCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. December 2017 16:49
» UDRUŽENI ZLOČINAČKI KRIMINAL U ALUMINIJU
Mr. Milan Jovičić | 10. December 2017 01:29
» SVEČANOST LITERARNOG NATJEČAJA BOSNA I SOČA
B.net | 06. December 2017 17:48
» BIĆEŠ SA ONIM KOGA VOLIŠ!
Sead Jasavić, prof. fikha | 02. December 2017 16:46
» OTROVNA SEDMICA PRED HAŠKIM SUDOM
Florian Biebe | 30. November 2017 21:59
» PUKOVNIK ILI POKOJNIK
Ibrahim Husejnović | 30. November 2017 15:35
» KRVAVI KARANFILI OSUĐUJU
Šefka Begović-Ličina | 24. November 2017 00:35
Ostali prilozi istog autora:
» THE GAME IS OVER!
17. January 2018 14:26
» KRIZA LJUDSKOG SRCA
12. December 2017 16:49
» MOJ UMMETE - GDJE SMO SADA MI?
10. November 2017 13:16
» ALIJA NIJE KRIV
06. November 2017 20:18
» TREBA LI BOŠNJACIMA NACIJA?
04. November 2017 18:59
» SAMO SLOBODA SPAŠAVA BOŠNJAKA
03. November 2017 14:21
» IMA LI SELAMETA OD AMANETA?
23. October 2017 02:27