Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

AHATOVIĆ: U BANJALUCI ODRŽANA PARADA KIČA, ŠUNDA I ŠOVINIZMA
Autor: N1
Objavljeno: 10. January 2017. 20:01:21

AHATOVIĆ: Umjesto da pravimo politiku integracije, ekonomskog razvoja, da se bavimo ozbiljnijim temama, bavimo se politizacijom upotrebe 3. Pješadijskog puka OS BiH. Nekada ne vidimo globalnu sliku koja nam se približava na Balkanu. Ako imamo ruske inspektore koji vrše obuku specijalaca u RS-u, onda mislim da Rusija koja je imala konstruktivnu ulogu mijenja tu ulogu. Pravili su spor oko produžetka misije OHR-a i EUFOR-a u BiH.


RS propada ekonomski, katastrofalna je socijalna situacija, tako da ne preostaje ništa drugo neko praviti teatar kiča, šunda i šovinizma kako bi se skrenula pažnja, rekao je vojni analitičar Nedžad Ahatović.

Ahatović smatra kako 'RS izgleda da nije shvatila poentu Dejtonskog sporazuma, odnosno da je unutar BiH.'

"Govori se kao da je pod nekim moranjem i da je to država koju grade od 1992. godine. U tom kontekstu treba posmatrati sve što se dešavalo jučer. Indikativna je posjeta princa Karađorđevića. Odluke ZAVNOBiH-a su prekrešene jer je prijestolonaslijednik poslije 83 godine došao u BiH - to dovoljno govori o situaciji."

Organizovanje vojne parade je poruka da se spremno za konfilkt, mišljenja je Ahatović.

"Bez obzira što su mediji u RS to htjeli predstaviti kao poruku mira, pitanje je ko je slobodan i šta je slobodno u RS. BiH je međunarodnopravno priznat subjekt, a Republika Srpska je unutar nje. Pitanje je šta je to oslobođeno!?", rekao je Ahatović.

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, postrojio je 3. Pješadijski puk OS BiH povodom obilježavanja neustavnog Dana RS.

"To je djetinjasto ponašanje kolektivnog šefa države. Ponašanje koje bih nazvao tipičnim bosanskim 'krkanlukom'. Kada vam komandantica NATO štaba u BiH, Giselle Wilz, kaže da to ne možete uraditi, a vi onda to namjerno uradite da bi izazvali kontrareakcije, to je nezrelo ponašanje. Jako me iznenadio, smatrao sam ga za odgovornog političara. On je član predsjedništva BiH, a ne RS."

Zašto je Ivanić insistirao na prisustvu pripadnika OS BiH, ima li to pozadinski proces?

"Postoji varijanta u kojoj Dodik zajedno s cijelim političkim establišmentom RS-a želi obesmisliti Oružane snage BiH (OS BiH), koje su jedan od najstabilnnijih instrumenata u BiH. Preko Ivanića ga kompromitira", rekao je vojni analitičar Ahatović za N1.

Ministarstvo odbrane BiH je prvo odobrilo prisustvo pripadnika OS BiH, pa se odluka nije znala, a na kraju nisu odobrili...

"Radi se o ozbiljnim stvarima. OS BiH predstavljaju sredstvo za odvraćanje od agresije, sigurnosti građana i odbranu granica. Ako su željeli slaviti 9. januar, koji je neustavan, nisu trebali uvlačiti insitucije države u sve to. Ako su imali motiv, onda jasno trebaju reći."

Ahatović ističe da se jučer iz Banjaluke poslala poruka povratnicima u RS i kompletnom regionu.

"Umjesto da pravimo politiku integracije, ekonomskog razvoja, da se bavimo ozbiljnijim temama, bavimo se politizacijom upotrebe 3. Pješadijskog puka OS BiH. Nekada ne vidimo globalnu sliku koja nam se približava na Balkanu. Ako imamo ruske inspektore koji vrše obuku specijalaca u RS-u, onda mislim da Rusija koja je imala konstruktivnu ulogu mijenja tu ulogu. Pravili su spor oko produžetka misije OHR-a i EUFOR-a u BiH."

Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije, na svečanoj akademiji povodom obilježavanja Dana RS kazao da 'njegov brat Mile' (Dodik) otvoreno govori o svojim snovima i ciljevima, dok Nikolić smatra da se može i na način 'kako se zmija popne na drvo'.

"Nikolić bi želio RS otcjepiti i pripojiti Srbiji. To je nedvosmisleno rečeno od strane Dodika i Nikolića." (ba.n1info.com)Ostali prilozi:
» U ČETVRTAK DŽENAZA ZEJDU DUKMENIĆU (1964 - 2019)
Bošnjaci.Net | 14. February 2019 01:28
Ostali prilozi istog autora: