Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SDP BIH, DF I GRAĐANSKI SAVEZ: UNIŠTAVANJEM LANCA KOMANDOVANJA OS BIH NAPADNUT JE MIR U BIH
Autor: NAP
Objavljeno: 09. January 2017. 13:01:37


Povodom postrojavanja pripadnika Trećeg puka Oružanih snaga BiH na ceremoniji obilježavanja neustavnog praznika entiteta RS, zajednički su se oglasili SDP BiH, DF i Građanski savez, prenosi Patria.

- Nema sumnje da je došlo do mini državnog udara u režiji člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladena Ivanića i ministrice odbrane Marine Pendeš, koji su kršeći Ustav BiH i Zakon o odbrani naredili angažovanje pripadnika OS BiH.

Nesumnjivo je također da je došlo do sloma lanca komandovanja i da je u potpunosti podrivena uloga Predsjedništva BiH kao vrhovnog komandanta OS BiH. Štaviše, uspostavljen je presedan po kojem HDZ i SNSD mogu angažovati Oružane snage onda kad žele, onako kako žele, bez saglasnosti sva tri člana Predsjedništva BiH.

Smatramo da su Ivanić i Pendeš, odnosno Dragan Čović, na ovaj način nasrnuli ne samo na ustavno-pravni poredak, nego i na mir u Bosni i Hercegovini.

Stoga zahtijevamo od Bakira Izetbegovića da naredi predsjavajućem Vijeća ministara Denisu Zvizdiću da hitno sazove sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost kojim predsjedava po službenoj dužnosti i zatraži istragu od OSA-e i SIPA-e o podrivanju vojne i odbrambene moći i oružane pobune kako je definisano Krivičnim zakonom BiH.

Također, zahtijevamo od Bakira Izetbegovića da saopšti javnosti konkretne mjere i korake koje preduzima ili planira preduzeti da se prevaziđe ovaj evidentni napad na ustavno-pravni poredak.

Ako to ne uradi, pred istorijom će biti odgovoran za rušenje države BiH. Bit će konačno jasno ne samo da Milorad Dodik želi da napravi srpsku državu na pola teritorije BiH, nego i da Bakir Izetbegović želi muslimansku državicu na četvrtini njene teritorije.

Pozivamo sve progresivne snage u BiH da nam se pridruže u definiranju jasne političke platforme za prevladavanje krize u kojoj se nalazi zemlja. Smatramo da građanske stranke treba da ponude program na temelju Platforme Predsjedništva RBiH iz juna 1992. godine, i ponude alternativu dogovorima nacionalista koji nas drugi put u 25 godina žele povesti u nasilje.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: