Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Francuska
HARADINAJ U PRITVORU NAJMANJE 18 DANA
Autor: Fena
Objavljeno: 06. January 2017. 16:01:08

U Francuskoj uhapšen Ramush Haradinaj

Vođa opozicione stranke na Kosovu, Saveza za budućnost Kosova (AAK) Ramush Haradinaj uhapšen je u srijedu u Francuskoj na osnovu potjernice koju je izdala Srbija, javlja N1, prenosi Patria.
Haradinaj je trenutačno u pritvoru u Francuskoj, a vlasti ove zemlje su već obavijestili službenu Prištinu u vezi njegovog hapšenja, prenio je portal Insajderi reports. Članovi porodice Haradinaj su ovu vijest potvrdili za državnu televiziju RTK.
Bivši zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Haradinaj je uhapšen i 2015. godine na aerodromu u Ljubljani na temelju međunarodne potjernice koju je izdala Srbija koja ga tereti za ratne zločine nad Srbima tokom rata na Kosovu.

Haški sud ranije je oslobodio Haradinaja optužbi za ratne zločine.


Ramush Haradinaj u francuskom će pritvoru provesti najmanje 18 dana, a njegovo daljnje zadržavanje ovisit će od odluke francuskog suda, koji će postupati u skladu sa svojim kaznenim normama i odredbama Europske konvencije o ekstradiciji.

Postupak odlučivanja o molbi za izručenje Haradinaja bit će proveden po pravilima Europske konvencije o ekstradiciji, potvrđeno je danas Tanjugu u najvišim srpskim pravosudnim krugovima.

Francuski prizivni sud u četvrtak je odlučio da će Haradinaj ostati u pritvoru sve dok Srbija ne uputi službeni zahtjev za izručenje, dok je srbijansko Ministarstvo pravde najavilo da će to učiniti u što kraćem roku.

S obzirom na to da je, uz zamolbu za izručenje, potrebno proslijediti i dokumentaciju prevedenu na francuski jezik, na osnovu koje će francusko pravosuđe odlučivati o ispunjenosti uvjeta za izručenje, u praksi to obično zahtjeva više dana, pa se slanje zahtjeva Srbije može očekivati počevši od sljedećeg tjedna.

Ministarstvo pravde je već proslijedilo dokumentaciju koja se tiče rješenja o provođenju istrage i određivanju pritvora Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, na osnovu kojih je za Haradinajem i raspisana tjeralica 2004. godine.

Prema odredbama Konvencije, privremeni pritvor može se ukinuit ako zahtjev za izručenje i dokumentacija ne budu dostavljeni u roku od 18 dana od pritvaranja, ali se na zamolbu države koja traži izručenje neke osobe taj minimalni rok može produžiti na 40 dana od pritvaranja.

Ukoliko Francuskoj bude dostavljen zahtjev za izručenje i prateća dokumentacija, pritvor Haradinaju nakon tih rokova može biti produžen do konačne odluke o izručenju ili može biti zamijenjen nekom od mjera sprječavanja bijega.

Naime, Konvencija kaže kako je privremeno puštanje na slobodu uvijek moguće, ako država poduzme sve potrebne mjere za sprječavanje bijega tražene osobe, ali i da puštanje na slobodu ne sprječava mogućnost novog pritvaranja i izručenja, ako zahtjev za to bude dostavljen kasnije.

Bivši kosovski premijer Ramush Haradinaj uhićen je u zračnoj luci Basel-Mulhouse na istoku Francuske.

Haradinaj, bivši zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova, u prosincu 2004. izabran je za premijera Kosova, a nakon sto dana dao je ostavku kako bi odgovarao za ratne zločine pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Oslobođen je 2008. godine, a 2012. godine oslobađajuća presuda potvrđena je na prizivnom sudu.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: