Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Predsjednik Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH
PODŽIĆ O ODLUCI PENDEŠ: IZETBEGOVIĆ MORA REAGOVATI IAKO ZNA DA ĆE IVANIĆ I ČOVIĆ BITI PROTIV
Autor: NAP
Objavljeno: 05. January 2017. 14:01:58

PODŽIĆ: Svako ko upotrijebi OS BiH ili njen dio čini krivično djelo koje bi se moralo sankcionisati. Ministrica Pendeš je član HDZ BiH, i ako znamo i vidimo da Čović i Dodik rade na uništavanja institucija BiH, onda je bilo za očekivati ovakvu odluku


Predsjednik Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH Sifet Podžić i prvi načelnik Zajedničkog štaba OS BiH kaže za Patriju da je za njega odluka ministrice Marine Pendeš bila očekivana.

- Odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti Dana RS je jasna. Svako ko upotrijebi OS BiH ili njen dio čini krivično djelo koje bi se moralo sankcionisati. Ministrica Pendeš je član HDZ BiH, i ako znamo i vidimo da Čović i Dodik rade na uništavanja institucija BiH, onda je bilo za očekivati ovakvu odluku, kaže Podžić.

Pojašnjava da je Zakonom o odbrani BiH i uputstvima o pukovima OS BiH jasno definirano da 3. puk baštini tradiciju i identitet Vojske RS.

- To je 12. maj i on se obilježava, a nikako to nije 9. januar. Ovo što je ministrica uradila je nedopustivo. Sada moraju reagovati članovi Predsjedništva BiH i tažiti njenu odgovornost za neustavno djelovanje, mislim prvenstveno na Bakira Izetbegovića.

Kako smo svjesni situacije u kojoj se nalazimo, imat ćemo zasigurno scenarij u kojem će Izetbegović zatražiti ministricinu odgovornost, a da na drugoj strani protiv budu Dragan Čović i Mladen Ivanić. Obzirom da se pitanja koja se tiču odbrane i sigurnosti donose konsenzusom teško je očekivati da će biti pokrenute mjere protiv ministrice. I pored toga mislim da Izetbegović mora reagovati.

Nažalost, kakva je situacija, za sve to Pendeš neće snositi nikakve sankcije, jer u ovoj zemlji je dovoljno da imate u Parlamentu jednu ruku više i možete raditi šta god hoćete, ističe Podžić.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: