Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SDA: DODIKA JE STRAH PRAVOSUĐA I EFIKASNE BORBE PROTIV KORUPCIJE
Autor: NAP
Objavljeno: 19. December 2016. 15:12:04


SDA smatra neprihvatljivim dogovor Milorada Dodika i Dragana Čovića o slabljenju Ustavnog suda BiH, i odbacit će svaki prijedlog Zakona o Ustavnom sudu kojim se urušavaju njegove nadležnosti, način odlučivanja i sastav, saopćeno je iz SDA, prenosi Patria.

Zaustavit ćemo i ovaj očajnički pokušaj Milorada Dodika da, u sve većem strahu od pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine, uzdrma ustavni poretak i proizvede krizu kojom će zaustaviti evropski put naše države.

Pravi problem za Milorada Dodika nije Ustavni sud BiH, njegov strah se odnosni na stvaranje efikasnog pravosuđa na državnom nivou koje će se istinski i odlučno boriti protiv korupcije. Stoga se dovođenjem u pitanje i urušavanjem pravosudnih institucija pokušavaju generirati vještačke krize kako bi se prikrili kriminal i korupcija u vlastitim redovima.

Korupcija je najopasnija prijetnja sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu ove države i njenih građana. To je ono od čega Milorad Dodik konstantno pokušava odvući pažnju domaće javnosti.

Borba protiv korupcije je jedan od ključnih prioriteta na koji se BiH obavezala u Reformskoj agendi kao i u “Izjavi o opredjeljenosti za reforme u okviru procesa pristupanja EU” koju su lideri 14 parlamentarnih politički stranaka potpisali.

Zbog toga će SDA zajedno sa svojim partnerima na državnom nivou insistirati na detaljnoj analizi učinka pravosudnih institucija u borbi protiv korupcije, naročito na procesuiranju velikih korupcijskih afera na svim nivoima vlasti.

SDA će biti partner samo onima koji dobronamjerno žele preispitati rezultate rada pravosudnih institucija u cilju unaprjeđenja njihove efikasnosti u borbi protiv korpucije koja nagriza temelje društva i države.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: