Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

GENOCID U SIRIJI: PROŠIITSKE REŽIMSKE SNAGE I SAVEZNICI ULAZE U DOMOVE I UBIJAJU ŽENE I DJECU
Autor: AA
Objavljeno: 13. December 2016. 13:12:04

Postignut je dogovor o skoroj evakuaciji civila i opozicionih boraca iz istočnog Haleba, izjavio je u utorak opozicioni dužnosnik za AFP.
“Postignut je dogovor za evakuaciju stanovnika Haleba, civila i opozicionih boraca s lakšim naoružanjem iz opkoljenih četvrti istočnog Haleba”, kazao je Jassir el-Jussuf iz političkog ureda ključne opozicione grupe Nuruddin ez-Zenki.
On je kazao da je dogovor postignut pod pokroviteljstvom Rusije i Turske i da će se sprovesti za nekoliko sati.
Zvaničnik sirijske opozicione grupe koja se bori u Halebu je kazao da su trenutno pregovori sa Rusijom da obustavi bombardovanje grada.
Prema zvaničniku, očekuje se da će potpuno primirje biti objavljeno u utorak navečer.
“Očekuju se znakovi napretka u narednim satima”, kazao je zvaničnik Džebha eš-Šam’ija druge po veličini opozicione grupe koja se bori u Halebu.


Najmanje 82 civila ubijena su u ponedjeljak na istoku sirijskog Halepa, potvrđeno je iz Visokog komesarijata za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UN), javlja Anadolu Agency (AA).

Među poginulim u napadima snaga odanih sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu i njegovih saveznicika nalazi se 13 djece i 11 žena. Ubijeni su u svojim kućama.

Glasnogovornik Visokog komesarijata Rupert Colville u Ženevi je kazao da se na istoku Halepa još uvijek nalaze hiljade civila. Cijelo područje je, prema njegovim riječima, pod žestokim bombardovanjima.

"Dobili smo informacije da snage koje djeluju pri Assadovom režimu ulaze u kuće civila gdje ubijaju žene i djecu. Prema informacijama koje su došle do nas, juče su ubijena najmanje 82 civila, među kojima se nalazi 11 žena i 13 djece", istakao je Colville.

Naglasio je da nemaju nikakve konkretne informacije o sudbini stotina muškaraca starosne dobi između 30 i 50 godina koje se vode kao nestali nakon što su prešli sa istoka u zapadni dio Halepa.


Apel aktivistice iz Halepa: Suočavamo se genocidom!
”Svima vama koji me možete čuti, u Halepu se trenutno suočavamo sa genocidom. Ovo bi mogao biti moj posljednji video”, istakla je u videozapisu aktivistica Lina el-Shami govoreći o tragediji koja se dešava u sirijskom Halepu, u Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

Shami, koja se nalazi na području od šest kvadratnih kilometara pod kontrolom opozicije u istočnom Halepu sa desetinama hiljada civila, putem društvenih mreža je podijelila videozapis s apelom za pomoć.

Ona u videozapisu govori o masovnim ubijanjima, napadima i zanemarenosti Halepa od strane međunarodne zajednice na engleskom jeziku.

”Pedeset hiljada ljudi koji su se usprotivili diktatoru Assadu prijeti da budu pogubljeni ili bombardovani. Prema navodima aktivista, na područjima koja su zauzele režimske snage i milicija ubijeno je više od 180 ljudi. Civili se nalaze na veoma malom području”, rekla je Shami.

Ona je poručila da u Halepu nema sigurne zone ni šanse za život.

”Spasite Halep, spasite čovječanstvo”, poručila je Shami.

Aktivistica je u audiozapisu, koji je poslala novinaru AA, kazala kako se režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada ne ustručava da koristi hemijsko oružje protiv civila.

Prema njenim riječima, nestalo je zaliha hrane, goriva i lijekova, a situacija je svakim satom sve gora. Ona je istakla da pod opsadom žive u veoma teškim uslovima.

”Bombardovanja i napadi nikad nisu zaustavljeni, bombe od jutarnjih sati po nama padaju kao kiša”, naglasila je.

Shami često svijetu šalje poruke s namjerom da ukaže na masakr koji se dešava u Halepu. Prilikom pisanja poruka koristi etikete ”Spasite Halep” (#SaveAleppo), ”spasite čovječanstvo (#Savehumanity).

Ona je pozvala sve ljude da nešto urade, da demonstriraju i zaustave genocid. Pozvala je na organiziranje demonstracija ispred predstavništava i ambasada Sirije, Rusije i Irana širom svijeta.

U napadima na Halep od 15. novembra ubijen je 1.071 civil.Ostali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora: