Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

UDRUŽENJE ŽRTAVA I SVJEDOKA GENOCIDA O IMENOVANJU PREDSJEDNIKA SUDA BIH
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 11. December 2016. 13:12:14


Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa i predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović reagovali su povodom izbora predsjednika/ce Suda BiH saopćenjem upućenim Milanu Tegeltiji, predsjedniku VSTV-a BiH, Jadranki Lokmić-Misirača i Ambasadi SAD-a u BiH. Reakciju prenosimo u cijelosti.

"S velikim uznemirenjem pratimo i bilježimo političke i medijske špekulacije i istupe pravosudnih i državnih zvaničnika, uključujući i Vas, u pogledu dešavanja unutar pravosudnog sistema Bosne i Hercegovine, a posebno u pogledu izbora predsjednika Suda Bosne i Hercegovine.

Smatramo neprihvatljivim da za predsjednika/predsjednicu Suda Bosne i Hercegovine umjesto sadašnje predsjednice Suda Bosne i Hercegovine koja je bila iz reda Bošnjaka imenuje osoba iz reda ostalih. Neprihvatljivo je zbog toga što bi se na državnom pravosudnom nivou uspostavio sistem bez predstavnika bošnjačkog naroda, jer se na čelu Tužilaštva Bosne i Hercegovine nalazi Hrvatica, VSTV-a u BiH Srbin, a ministar pravde Bosne i Hercegovine je takođe iz reda Hrvata. Takođe, na čelu SIPA-e, agencije s policijskim ovlaštenjima, koja je oslonac u radu pravosudnog sistema nalazi se lice srpske nacionalnosti.

Putem medija smo saznali da su se na konkurs za predsjednika Suda Bosne i Hercegovine prijavile stručne i kompetentne osobe iz reda bošnjačkog naroda te ne vidimo razloga da za predsjednika/predsjednicu Suda Bosne i Hercegovine ne bude izabran/a predstavnik/ca bočnjačkog naroda.

Od Vas tražimo da štitite ustav Bosne i Hercegovine, zakone koji reguliraju konstitutivnost naroda i njihovu zastupljenost u organima vlasti u Bosni i Hercegovini, dostojanstvo i nezavisnost pravosudne struke i da ne podlegnete bilo kakvim političkim pritiscima.

Mi Bošnjaci i Bošnjakinje žrtve genocida obavještavamo Vas i javnost u Bosni i Hercegovini da ćemo zahtjevati odgovornost i ostavke svih onih koji budu narušili nacionalni balans u pravosuđu Bosne i Hercegovine i zloupotrijebili svoje pozicije. S tim u vezi pokrenućemo sve raspoložive mehanizme da bi se mi žrtve genocida zaštitile od političkih i nacionalnih manipulacija bilo koje vrste.

Ukoliko se naruši uspostavljeni nacionalni balans u pravosuđu Bosne i Hercegovine, a koji je ranije podržala i Međunarodna zajednica, odnosno naruši Ustav Bosne i Hercegovine, onda ćemo mi žrtve genocida, pored traženja odgovornosti i ostavki, pokrenuti inicijativu da se bojkotira saradnja sa pravosuđem Bosne i Hercegovine na svim nivoima i o svemu obavijestiti, Vijeće sigurnosti UN-a, State Department USA, EU i PIC.

KAZNOM ZA ZLOČINE – PRAVDOM ZA ŽRTVE ", stoji u saopćenju.Ostali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora:
» DODIK PROTIV NATO
28. March 2018 15:40