Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

FBI tribina u Sarajevu: "Hrvatska politika prema BiH"
HRVATSKI AMBASADOR DEL VECHIO SE OSJEĆA SIGURNO U SARAJEVU
Autor: AA
Objavljeno: 08. December 2016. 18:12:13
Ambasador Del Vechio: Što se mene tiče nemam nikakvih problema u Sarajevu. Osjećam se siguran, bio bih nepošten kada to ne bih rekao

Ivan Del Vechio, ambasador Hrvatske u BiH i dr. Suad Kurtćehajić, predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca


U organizaciji Foruma bošnjačkih intelektualaca (FBI) danas je u Sarajevu održana javna tribina "Hrvatska politika prema BiH", kojoj je prisustvovao i Ivan Del Vechio, ambasador Hrvatske u BiH.
Posljednjih dana odnosi BiH i Hrvatske su narušeni nakon izjava hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da se u BiH vratio veliki broj pripadnika ISIS-a iz Sirije, te da to može predstavljati sigurnosni problem ne samo za BiH, nego i za region. Stoga je za javnu tribinu vladalo veliko interesovanje javnosti.

Ambasador Del Vechio nije želio previše komentarisati izjave koje su u posljednje vrijeme sa najvišeg nivoa razmijenili Zagreb i Sarajevo. Na izjave Grabar-Kitarović oštro su odgovorili bh. ministar sigurnosti Dragan Mektić, a potom i Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

"Ne pada mi na pamet da komentiram izjave čelnika bilo BiH, bilo Hrvatske. Ovdje sam da govorimo o bilateralnim odnosima naše dvije zemlje. Hrvatska poštuje BiH u njenom punom teritorijalnom integritetu, poštuje njene euroatlantske integracije. Hrvatska je potpisnica Daytonskog sporazuma, podržavamo je na putu ka EU i to ćemo raditi i dalje. Hrvatska je inicijator novog pristupa EU prema BiH, a o tome se ovdje malo govori. Isto tako lobiramo da se MAP aktivira što prije. Stabilnost BiH je od strateškog interesa za stabilnost Hrvatske. I u gospodarstvu smo jedan od najvećih partnera BiH. Očekujemo s radošću upitnik da vidimo brzinu i funkcionalnost mehanizma koordinacije, kao alata koji će pomoći. Prema tome Hrvatska je davno precizno definirala svoj odnos prema BiH, kao partneru i prijateljskoj zemlji", kazao je Del Vechio.

Na pitanje da li se, s obzirom da živi u Sarajevu, osjeća sigurno i da li u glavnom bh. gradu osjeća opasnost od povratka "hiljada ekstremista", kazao je:

"To je druga dimenzija sigurnosti o čemu vi pričate. Što se mene tiče nemam nikakvih problema u Sarajevu. Osjećam se siguran, bio bih nepošten kada to ne bih rekao."

Suad Kurtčehajić, predsjednik FBI-a i moderator današnje tribine, naglasio je da je tokom istorije hrvatska politika prema BiH često bila nezgodna.

"Mektić je dao precizne podatke i vidjeli ste da je predsjednica Hrvatske situaciju koja postoji pomnožila sa stotinu. Ono što mislim da se između BiH i Hrvatske mora razviti potpuno iskren odnos, da bi i BiH mogla da napreduje na pravi način ka evropskim integracijama. Kroz istoriju smo imali sličnu sudbinu, stotinama godina smo bili bez države, ali smo imali neka politička i identifikaciona obilježja, zatim smo zajedno ušli u Jugoslaviju. Onda kod nesretnog raspada Jugoslavije imali smo dosta nezgodnu politiku u pojedinim periodima od vodećih hrvatskih ljudi. Postojao je čak dogovor Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića o podijeli Bosne. Mora se znati to je 18. novembra 1991. godine stvorena prva paradržavna tvorevina Herceg-Bosna, tek je onda 9. januara 1992. došla druga paradržavna tvorevina Republika Srpska. U vrijeme predsjednika Stjepana Mesića imali smo veliku relaksaciju u našim odnosima", kazao je Kurtčehajić i dodao:

"Mislim da se treba opreznije govoriti. Takvi podaci koji apsolutno ne stoje remete nam odnose. Jako je važno da se prema BiH gleda kao prema jednakopravnoj i sa fer odnosom. BiH je uvijek bila predmet potkusurivanja interesne sfere kako Srbije, tako i Hrvatske. Međutim, jako je važno da Hrvatska ukaže bosanskim Hrvatima da je njihova sudbina i da je njihovo mjesto pod suncem u BiH. BiH kada uđe u evropske integracije zaživjeće u punom kapacitetu i biće zemlja koja će naći svoj smiraj. U tom smislu treba da djeluje hrvatska politika, a neki djeluju u tom pravcu da se BiH pomogne da uđe u Evropsku uniju. Zbog grešaka počinjenih prema njoj ona zaslužuje vanredni prijem."

Del Vechio je svom uvodnom izlaganju još jednom potvrdio da Hrvatska prihvata i poštuje teritorijalni integritet BiH, te da su to temelji vanjske politike njegove zemlje. Istakao je i svoje osobno mišljenje da je odnos Hrvata i Bošnjaka sudbinski za BiH, te da bi dogovor oko novog izbornog zakona riješio jako puno problema u njenom funkcionisanju.Ostali prilozi:
» BRČKO: PODJELA RAMAZANSKIH HEDIJA
Rasema Karić | 22. May 2018 15:39
Ostali prilozi istog autora: