Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Intervjui

Bakir IZETBEGOVIĆ, član Predsjedništva BiH
KITAROVIĆ NE POŠTUJE BIH, NEKA BRINE O BUJANJU USTAŠKOG EKSTREMIZMA, JASENOVCU, BARJACIMA
Autor: Fena
Objavljeno: 07. December 2016. 18:12:30

Bakir IZETBEGOVIĆ: I u Hrvatskoj buja ustaški ekstremizam, i Hrvati odlaze na strana ratišta poput ukrajinskog, u Jasenovcu je otkrivena spomen- ploča s nacističkim pozdravom, javnost se čudila nekim fotografijama s ekstremističkim barjacima, pa smo mi iz BiH izbjegavali da takve pojave komentarišemo... Nadam se da će predsjednica Grabar-Kitarović ubuduće postupiti tako, odnosno brinuti o vlastitom dvorištu a nama prepustiti brigu za naše.


Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine imali su danas sastanak s ambasadorima zemalja članica Vijeća za implementaciju mira. Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je u razgovoru za Fenu rekao da je na sastanku konstatovan napredak BiH na njenom putu integriranja u Evropsku uniju, mogućnost aktiviranja MAP-a i napredak u implementaciji Reformske agende.

-Istaknuo sam pozitivne pomake koji su omogućeni usvajanjem reformskih zakona iz Agende – porast BDP, porast broja zaposlenih, porast sredstava prikupljenih kroz direktne i indirektne poreze. Naravno, bilo je riječi i o aktuelnim, ali i starim problemima s kojima se suočavamo. Razgovaralo se o korupciji, nasilnom ekstremizmu, odlasku mladih iz BiH, referendumima i odlikovanjima ratnih zločinaca u RS-u, blokadama Federalnog parlamenta, neodržavanju izbora u Mostaru i Stocu, o pravosudnom sistemu, budućnosti OHR-a...

Fena: Na čemu ste Vi insistirali, šta ste još stavili u fokus?
Izetbegović:
Obratio sam pažnju na povezanost planiranih referenduma u RS-u i pritiskom koji se vrši kako bi se okončao mandat OHR-a i uklonile inostrane sudije iz Ustavnog suda. Radi se o očiglednoj i opasnoj namjeri da se uklone prepreke i otvori put jednostranim odlukama o podjeli Bosne i Hercegovine. Ove namjere se umotavaju u priču o «evropskom putu BiH koji ne može biti nastavljen s OHR-om». OHR, koji je potpuno pasivizirao svoj rad u posljednjih osam godina nije problem za evropsku budućnost BiH, njegova prisutnost je samo «osigurač» za situaciju u koju nas lako mogu uvesti neodgovorne i avanturističke politike. Takve politike koje planiraju referendume o secesiji i koje vrše udar na pravosudni sistem BiH, a time i na vladavinu prava u ovoj zemlji, jesu pravi problem i kočnica evropskom putu BiH. Zato sam istakao i opasnost ubrzavanja smjena u Sudu BiH na način da umjesto predsjednika suda koji je bio iz reda Bošnjaka bude imenovan sudija iz reda ostalih. Potpuno je neprihvatljivo da Bošnjaci budu izbrisani iz pravosudne osovine koju čine Ministarstvo pravde, VSTV, Tužilaštvo i Sud BiH!

Fena: Jučerašnja izjava predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o tome kako se „treba suočiti s činjenicom da se iz tzv. Islamske države u BiH vraća tisuće boraca“ izazvala je burne reakcije javnosti. Kakvo je Vaše mišljenje o tome?
Izetbegović:
Cijenim da bi svi lideri u regionu trebali dva puta razmisliti prije nego se upuste u komentarisanje situacije i problema u susjednim državama. Predsjednica Grabar-Kitarović očigledno nije postupila tako, čime je pokazala nepoštovanje prema Bosni i Hercegovini i njenom rukovodstvu. Nije dobro BiH nazvati neemancipiranom zemljom, komentarisati odijevanje Bošnjaka i Bošnjakinja, preuveličavati problem tzv. islamskog ekstremizma u BiH, recimo dodavati dvije nule na broj povratnika sa stranih ratišta... Sa sirijskog ratišta se vratilo 46 osoba iz BiH dakle, par desetina a ne par hiljada kako je to ustvrdila predsjednica Hrvatske. U prošloj godini nije zabilježen niti jedan odlazak na strano ratište iz BiH. Naše službe sigurnosti aktivno se i uspješno nose s ovim problemom, razmjenjuju podatke i iskustva s nadležnim službama, uključujući i one u Hrvatskoj. I u Hrvatskoj buja ustaški ekstremizam, i Hrvati odlaze na strana ratišta poput ukrajinskog, u Jasenovcu je otkrivena spomen- ploča s nacističkim pozdravom, javnost se čudila nekim fotografijama s ekstremističkim barjacima, pa smo mi iz BiH izbjegavali da takve pojave komentarišemo... Nadam se da će predsjednica Grabar-Kitarović ubuduće postupiti tako, odnosno brinuti o vlastitom dvorištu a nama prepustiti brigu za naše.

Fena: Sutra će se u Domu naroda Federalnog parlamenta naći prijedlog izmjena Zakona o igrama na sreću, odnosno oporezivanju rada kladionica. Ima naznaka da će poslanici iz HDZ-a, ali i iz nekih drugih stranaka, pokušati vratiti zakon u redovnu proceduru. Da li ste o ovome razgovarali s predsjednikom HDZ-a?
Izetbegović:
Da, naravno, i on mi je odgovorio da će sve što je dogovoreno na Vladi Federacije BiH biti usvojeno i na Parlamentu. Pošto sam čuo glasine koje ste Vi naveli, pitao sam ponovo i dobio izričit odgovor da će HDZ podržati hitnu proceduru. Nadam se da će biti tako, da parlamentarci neće raditi mimo date riječi predsjednika stranaka. Svako ko sutradan eventualno pokuša vratiti zakon u redovnu proceduru i time odgoditi oporezivanje kladioničara, odnosno omogućiti im stotine miliona zarade, sebe će pred javnošću obilježiti kao zaštitnika kladioničarskog lobija, i protivnika Federacije BiH i njenih siromašnih građana.Ostali prilozi:
» NJEMAČKA, OBEĆANA ZEMLJA
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 23. May 2018 14:42
» DIGITALNA KNJIGA JE BESMRTNA
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 27. April 2018 18:35
» KO NE ZNA SVOJU PROŠLOST NE MOŽE ZNATI NI BUDUĆNOST
Almedina Zukorlić | 17. January 2018 20:23
» HRVATSKI NAROD NIJE NERAVNOPRAVAN U BIH
AA | 16. January 2018 13:56
» MIRNA BOSNA (I HERCEGOVINA)
Avlija | 03. January 2018 15:30
Ostali prilozi istog autora: